Hoppa till huvudinnehållet

Prästen Lars vänder på debatten – vägrar viga heteropar

Publicerad:
Prästen Lars Gårdfeldt från Kristinehamn vill vända på debatten.
Prästen Lars Gårdfeldt från Kristinehamn vill vända på debatten. Foto: Foto: Malin Lingnert

Prästen Lars Gårdfeldt, från Kristinehamn, har tagit beslutet att sluta viga heterosexuella par.

Detta som en protest mot att ärkebiskopen inte vill slopa nya prästers rätt till att vägra viga samkönade.

– Om heteropräster får arbetsvägra, då måste även jag som homopräst få arbetsvägra, säger Lars Gårdfeldt.

På söndag den 19 september avslutas kyrkovalet i Sverige, och en fråga som varit högst aktuell i valrörelsen är om nya präster fortsättningsvis ska kunna vägra att viga homosexuella par.

Sedan 2009 kan samkönade par gifta sig inom Svenska kyrkan, men det finns i dagsläget inget krav på att präster ska gå med på att genomföra vigslar av homosexuella på grund av den så kallade väjningsrätten.

Prästen Lars Gårdfeldt vill nu vända på debatten – genom att i stället vägra viga heterosexuella par.

– Det här är inte ett beslut jag fattat med lätt hjärta, utan det är med stor smärta. Men jag känner att jag har blivit driven till avgrundens rand, säger han.

”Helt orimligt”

En het fråga inför kyrkovalet är huruvida man skulle kunna ställa krav på att nyinvigda präster måste gå med på att viga samkönade par.

Många politiker på riksnivå stöder förslaget, men flera biskopar och ärkebiskopen har vänt sig emot. Något som Lars Gårdfeldt starkt kritiserar.

– Vi har tillräckligt med präster inom Svenska kyrkan som ser med förakt på homosexuella. Vi behöver inte nyrekrytera och skaffa oss några till, det är ju helt orimligt, säger han och fortsätter:

– Jag kan ha förståelse för att de som prästvigdes under en tid då homosexuella helt stod utanför medborgerliga rättigheter kan få vara kvar som präster inom Svenska kyrkan och utnyttja väjningsrätten. Det finns ju människor som inte kan tänka om och tänka nytt.

Orsakar stora trauman

Det är kyrkoherdens ansvar att hitta en annan präst om ett homosexuellt par vill gifta sig i en församling där prästen vägrar viga samkönade.

Men Lars Gårdfeldt berättar att problemet i fråga är större än många tror och kan orsaka stora trauman och lidande för de inblandade. Han har under sin karriär hjälpt många par som vänt sig till honom, när andra präster vägrat vigsel.

Lars Gårdfeldt berättar om ett par i 30-årsåldern, som inte fick möjlighet att känna upprymdhet, förväntan och glädje inför sitt eget bröllop på grund av en präst som vägrade viga dem och uttryckte sig i negativa termer kring homosexuell kärlek.

– När man träffar sin stora kärlek vill man ju ha prästen som talade så fint på mormors begravning och som vigde ens syster. Att sen mötas av ett totalt avståndstagande är oerhört omskakande.

Lars Gårdfeldt fortsätter:

– Som präst är jag van att prata med människor som varit igenom chockartade händelser. Men det svåra i ett sånt här läge är att – här sitter jag med ett par som bearbetar ett trauma, men det handlar inte om några yttre omständigheter, utan det är kyrkan som har orsakat detta. Det är otroligt svårt att leva med den vetskapen.

”När man träffar sin stora kärlek vill man ju ha prästen som talade så fint på mormors begravning och som vigde ens syster”, säger Lars Gårdfeldt.
”När man träffar sin stora kärlek vill man ju ha prästen som talade så fint på mormors begravning och som vigde ens syster”, säger Lars Gårdfeldt. Foto: Gorm Kallestad

Den tuffa vägen mot prästyrket

Lars Gårdfeldt är född och uppvuxen i Värmland. Som ung homosexuell i Kristinehamn var barndomen allt annat än enkel.

– Jag växte upp i ett otroligt homofientligt samhälle. Jag visste tidigt att jag ville bli präst, men på den tiden talade Svenska kyrkan aktivt emot homosexuella, så jag tänkte att jag aldrig kommer kunna bli präst. Det var en stor sorg i det, berättar han.

Efter studenten, 1984, flyttade Lars Gårdfeldt till Göteborg. Där träffade han sin dåvarande man, som redan var präst inom Svenska kyrkan.

– Jag blev helt förstummad över vetskapen att man kunde arbeta som präst, så länge man levde i garderoben. Det var då jag började plugga teologi, säger Lars Gårdfeldt.

Numera arbetar Lars Gårdfeldt som präst i Göteborg, och han förklarar att han kommer stå fast vid sin vägran att viga heterosexuella par.

Sedan han gick ut med sitt beslut har han mottagit starka reaktioner från många håll.

– Jag känner mig lite överrumplad över all respons och alla berättelser. Men det är verkligen hjärtskärande att höra från en tant i 90-årsåldern som är helt förtvivlad över det lidande som drabbade hennes dotter när hon skulle gifta sig med sin fru, att präster agerat och sagt helt fruktansvärda saker.

– Det är verkligheten som ärkebiskopen och de andra biskoparna är tondöva inför, avslutar Lars Gårdfeldt.

Artikeltaggar

ÄktenskapHBTQKristinehamnKyrkovaletNyheterPrästVigslar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.