Hoppa till huvudinnehållet

Politisk turbulens i Eda – två avhopp och vilde tar strid

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Hans Nilsson (-)  ger sig inte, utan tar strid för sin plats i kommunstyrelsen. Det visade han vid fullmäktigemötet i onsdags kväll. Fullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL) ajournerade till slut hela mötet som ska återupptas senare i september. Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) reagerar på Hans Nilssons samarbete med SD.
Hans Nilsson (-) ger sig inte, utan tar strid för sin plats i kommunstyrelsen. Det visade han vid fullmäktigemötet i onsdags kväll. Fullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL) ajournerade till slut hela mötet som ska återupptas senare i september. Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) reagerar på Hans Nilssons samarbete med SD. Foto: VärmDal NWT Media

Hans Nilsson, politisk vilde i fullmäktige i Eda, genomförde en, vad det verkar, ganska välplanerad kupp, när man skulle välja nya ledamöter till kommunstyrelsen vid mötet i onsdags kväll. Men något beslut nådde man aldrig, utan hela fullmäktigemötet ajournerades.

– Jag vill fortsätta vara med i kommunstyrelsen, svarar han på frågan vad han ville uppnå med sitt agerande.

Och som det verkar just nu kommer Hans Nilsson att kunna sitta kvar med hjälp av fyra Sverigedemokrater och ytterligare två avhoppare från Hela Edas Lista. Tillsammans har de bildat en ny samverkansgrupp i fullmäktige.

– Det här är ett sätt att behålla mitt inflytande i kommunstyrelsen. Vi tjänar båda på det, säger Hans Nilsson om samverkan med SD.

Stefan Nilsson, ordförande i SD i Eda, säger att partiet har samma syn som Hans Nilsson i flera av de frågor som debatterats under senare tid. Genom samverkan kommer partiet också att få fler mandat i kommunstyrelsen.

– Det blir jag och Hans som tar det, om det blir två. Men vi tror att det blir tre mandat.

I dag sitter Stefan Nilsson på partiets enda mandat.

Chockartat

Men än är mycket oklart efter det nya läget som uppstått och exakt hur mycket det kommer att påverka fördelningen av platser. Kommunen har tagit hjälp av SKR, Sveriges kommuner och regioner, för att reda ut vad som gäller, säger kommunfullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL) som valde att ajournera hela fullmäktigemötet.

– Det blev lite chockartat. Det blev en helt ny spelplan, säger han om det som utspelade sig på fullmäktigemötet, när man skulle välja en ny kommunstyrelse.

– Vi anade att Hans och SD kunde gått ihop i en grupp. Men mitt under sittande möte fick vi vetskap om att ytterligare två valt att lämna partiet (HEL), och då var det plötsligt sju personer och förutsättningarna ändrades helt. Det hade gått att informera oss tidigare. Nu blev allt väldigt osäkert. Det var bättre att pausa mötet, så vi kan ta det i lugn och ro och allt blir rätt, säger Bo-Inge Nilsson.

Fullmäktigemötet kommer att återupptas den 27 september igen.

Två nya avhopp

Hans Nilsson lämnade HEL i våras och nu valde även Margaretha Persson och Birgitta Olsson att göra det.

– Vi kände att måttet var rågat, jag är trött på all skit, behandlingen av Hans (Nilsson). Partiet är inte samma parti som jag gick med i en gång, säger Margaretha Persson som är kritisk till fler saker som till exempel hur förändringarna vid förskolan Droppen i Hammar hanterades.

Men varför meddelade ni partiet så sent att ni lämnar?

– Beslutet har vuxit fram, säger Margaretha Persson som även antyder att fanns en särskild orsak till att man gjorde som man gjorde, men hon vill inte gå in närmare på det.

Om det nya samarbetet med Sverigedemokraterna säger hon så här.

– Vi har en valsamverkan. Och SD i Eda och SD i Sverige är två skilda saker. Här samarbetar vi om bygdeskolorna, där har vi samma syn.

Omorganisation

Anledningen till att fullmäktige skulle välja om vilka politiker som ska sitta i kommunstyrelsen hänger samman med ett tidigare beslut att ändra i den politiska organisationen och inrätta en ny socialnämnd.

Hans Nilsson har varit kritisk både till omorganisationen och att majoriteten ansett att det kräver att kommunstyrelsen upplöses och väljs om. Han har hela tiden hävdat att det bara är ett sätt att bli av med honom. Vilket de som velat se en förändring nekat till.

Valberedningen, där alla partier i fullmäktige är representerade, hade kommit fram till ett förslag till omval av kommunstyrelsen. SD deltog inte i det mötet på grund av förhinder enligt Stefan Nilsson.

Förslaget innebar att kommunstyrelsen skulle få i princip samma ledamöter som tidigare. Men Hans Nilsson skulle förlora sin plats och HEL hade satt in en annan partirepresentant.

Sen Nilsson lämnade HEL har han suttit kvar som politisk vilde.

När fullmäktige på onsdag kväll skulle ta ställning till valberedningens förslag gick Hans Nilsson upp och yrkade på att ledamöterna skulle utses enligt proportionellt valsätt istället. Och det behövdes inte många röster för att han skulle få igenom det yrkandet enligt det regelverk som finns.

– När man begär det faller valberedningens förslag. Då ska varje gruppering komma med en ny lista (med namn) säger Bo-Inge Nilsson.

Tre grupper

Efter de senaste händelserna finns det numera tre grupperingar i fullmäktige med partier som samverkar i olika utsträckning. C, Hel, V och KD i en grupp. S, M och L i en annan. Och den nya konstellationen mellan SD och de tre politiska vildarna. Om de senare får fler platser får övriga lämna ifrån sig motsvarande antal.

Så till nästa möte kommer det att finnas tre listor och en blank (ifall man inte vill rösta på någon av de andra) som fullmäktige ska ta ställning till.

– Om vi inte aktiverar valberedningen igen och gör en gemensam lista. Men det har vi inte bestämt än, säger Bo-Inge Nilsson och syftar på att man kanske går ihop med S, M och L om en lista.

Han säger att man också kommer att kontrollera hur reglerna ska tolkas, om Hans Nilsson har rätt att inneha en av platserna i nyvalda kommunstyrelsen. Om det är så att platsen följer parti eller individ.

– Jag är övertygad om att de inte kommer nån vart med det. Man kandiderar för ett parti, när man får mandatet är det personligt, säger Hans Nilsson själv.

Största nyheten

Nuvarande kommunalrådet Johanna Söderberg (C) – som valberedningen hade föreslagit skulle sitta kvar som ordförande i kommunstyrelsen – säger så här i en kommentar till fullmäktigemötet.

– Den största nyheten var väl att Hans Nilsson gick ihop med SD. Det är inte nåt som jag trodde att en blivande sjukvårdspartist skulle göra.

Hon anspelar på att Nilsson startat en lokalförening för Sjukvårdspartiet i Eda som han kommer att gå till val med nästa höst.

Hur går ni vidare nu med valet till kommunstyrelsen?

– Det är sånt vi ska diskutera nu i vår grupp först, sen får vi se, säger Johanna Söderberg.

Tills en ny kommunstyrelse är vald fungerar den gamla som tidigare.

Artikeltaggar

Bo-Inge NilssonEda kommunHans NilssonJohanna SöderbergPolitikStefan Nilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.