Hoppa till huvudinnehållet

Nu får omkring 42 000 pensionärer inkomstpensionstillägg

Publicerad:
41 900 pensionärer i Värmland är berättigade till det nya inkomstpensionstillägget. Foto: Henrik Montgomery/TT

41 900 pensionärer i länet är berättigade till det nya inkomstpensionstillägget. Pengarna ska för första gången betalas ut i samband med den allmänna pensionen den 17 och 20 september.

65 000 av Värmlands pensionärer har prövats för pensionstillägget, och nu står det klart att 41 900 av dem är berättigade till pengarna.

Reglerna för inkomstpensionstillägget betalas ut av Pensionsmyndigheten och beslutades av riksdagen. Syftet är att ge människor som arbetat hela sitt liv med låg lön en högre pension än vad de normalt sett skulle få.

– Nu får alla pensionärer som har rätt till det nya inkomstpensionstillägget sin utbetalning. I Värmland är det ungefär var femte pensionär som prövats för inkomstpensionstillägget som får maxbeloppet på 600 kronor före skatt, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

För att vara berättigad att få tillägget ska man ha fyllt 65, jobbat i Sverige i minst ett år och ha en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Inkomstpensionstillägget

1. Riksdagen har beslutat att höja pensionerna för vissa genom att införa ett inkomstpensionstillägg.

2. Syftet är att de som arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars har rätt till.

3. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.

4. Tillägget är mellan 0 och 600 kronor per månad före skatt.

5. Under augusti har Pensionsmyndigheten skickat ut besked till de som har rätt till tillägget. Den första utbetalningen sker nu i september, tillsammans med övriga delar av den allmänna pensionen.

Källa: Pensionsmyndigheten

Artikeltaggar

EkonomiNyheterPensionPensionsmyndighetenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.