Hoppa till huvudinnehållet

Nya beskedet om moskén: Bygget kan starta redan efter årsskiftet

Publicerad:
Islamiska kulturföreningen i Karlstad vill bygga en moské i Karlstad. Enligt föreningens talesperson kan man vara igång under 2022. Foto: Daniel

Bygglovet för moskén på Rud i Karlstad är beviljat, alla hinder i form av överklagningar är avslagna och snart kan även bygget påbörjas.

– Jag tror att det kommer gå bra, det har tagit lång tid att komma dit vi är idag. Hade det varit som innan pandemin hade vi kommit längre, säger Rauf Ahmadi.

Från början räknade Islamiska kulturföreningen i Karlstad på att den nya moskén på Rud skulle gå loss för någonstans runt 20 miljoner kronor. Pengar som föreningen själva ska samla in – och framåt går det.

– Vi har fått klartecken på bygglovet och väntar på stödbeskedet. I och med godkännandet har vi börjat processen med att marknadsföra oss, skickat ut till olika föreningar och via hemsidan. Vi har börjat samla in här i Karlstad och det visar sig på kontot. På grund av pandemin är det lite svårt att gå ut, men det är många som skriver upp sig som månadsgivare på hemsidan, säger Rauf Ahmadi.

Har fått miljonlöften

Ungefär hur mycket har ni fått in?

– Den här veckan har vi fått in ungefär 150 000. Vi ligger runt 4,5 miljoner och spenderar hela tiden på projektet. Vi kommer börja med de här pengarna. Folk är väldigt positiva och vi vill verkligen visa för dem att det är något som pågår, det är inte bara snack.

Ahmadi berättar om en företagare som utlovat en miljondonation så fort det visas resultat:

– En företagare i Sverige kontaktade mig och sa ”du ska få en mille när något händer”. Det är flera företagare som hört av sig.

 Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen i Karlstad.
Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Vart kommer pengarna ifrån?

– Det är inom Sverige, från privatpersoner. Det finns folk som vill donera så fort de ser att något händer. Alla pengar vi får in kommer till kontot från svenska konton. Alla undrar vart pengarna kommer ifrån, det är från privatpersoner i Sverige. Det finns de som ger 20 000, 50 000, 100 000 – det är beroende på folk, säger han.

Då vill de börja bygga

Han säger själv att han inte är orolig över om man ska nå 20 miljoner inom en snar framtid.

– Vi har kommit en fjärdedel nu, och som jag sa: när folk ser att det faktiskt sker något kommer fler donera. Vi behöver inte 20 för att börja, vi kommer börja med det vi har och göra det vi kan. Vi vill att folk ska se det i verkligheten.

Finns det någon plan för när ni ska börja?

– Det är lite beroende på vädret. Tanken är att börja efter nyåret.

Så alltså januari, februari?

– Ja, det beror lite på vad företagen säger. Vilken månad det är bäst att börja bygga.

– Det är en utmaning som är kvar för alla som vill göra något. Jag tror att det kommer gå bra, det har tagit lång tid att komma dit vi är idag. Hade det varit som innan pandemin hade vi kommit längre. Så fort pandemin släpper kommer vi kunna besöka andra moskéer och då kommer vi kunna samla in mer pengar. Vi har redan kommit en fjärdedel, det är ingenting jag oroar mig för.

Moské eller inte – läs vår granskning av det planerade 20-miljonersbyggetDomstol godkände bygglovet för moskénKlart: Bygglovet för moskén på Rud står fast

Artikeltaggar

Etik och religionIslamIslamiska kulturföreningenKarlstadMoskéerRauf AhmadiSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.