Försvarets återetablering i Kristinehamn blir allt mer verklig. Under torsdagsmorgonen rullade en Archer in i stadsparken.
– En sån trodde jag aldrig att jag skulle få se i Kristinehamn igen, säger Mats Hane.
Kommunstyrelseledamoten Mats Hane (M), tillika tidigare officer vid A9, är en av många representanter från kommunens sida som är på plats när försvaret har en presentation av vad som kommer att ske i Kristinehamn de närmaste åren.
Viktig fråga obesvarad
Men frågan som alla vill ha ett svar på besvaras inte. Var ska regementet placeras?
Sven Antonsson är etableringschef för A9 och därmed något av värd för dagens övningar. Inte ens han har fått något besked om var regementet ska placeras.
– Jag har inte heller hört någon tidsplan för när ett sådant besked kan komma, men plötsligt händer det, säger han.
Överste Stefan Pettersson är chef för P4, som är A9:s fadderregemente, tar till orda:
– Nu är den av politiken beordrade etableringen i Kristinehamn igång. Det här är vårt första officiella framträdande på plats.
Vid P4 har de första anställda vid A9 börjat jobba. Kompanichef Daniel Lagrell berättar att man idag är 14 officerare och sju soldater anställda. 44 värnpliktiga artillerister rycker också in i dagarna för sin utbildning.
– Det blir en grundutbildning där vi i slutet av året kommer att ha befattningsutbildning. Vi kommer under vintern att ha skjutövningar i Villingsberg och Älvdalen, men också i Boden, förklarar Daniel Lagrell.
Han sammanfattar det som ett traditionellt utbildningsår.
Daniel Lagrell är chef för Noraskogs kompani, något han även var åren 2001 till 2005, men då i Kristinehamn.
– Så nu är cirkeln sluten, ler han.
6 027 dagar sedan sist
Under onsdagen var Daniel Lagrell med och sköt de första skotten i Villingsberg:
– Det var 6 027 dagar sedan A9 sköt där senast.
Då Artilleriregementet lades ner valde han att åka till Kosovo för utlandstjänst och är sedan 2006 knuten till P4 i Skövde. Om han kommer att välja att flytta tillbaka till Kristinehamn är han dock osäker på:
– Det är jättetrevligt att vara tillbaka och det har verkligen hänt mycket i Kristinehamn sedan vi flyttade härifrån. Men nu är vi rotade i Skövde, så vi får se hur det blir med framtiden.
Däremot är hans ambition att de officerare han rekryterar ska vilja flytta till Kristinehamn för att tjänstgöra vid den nya regementet.
– Det kommer att vara en viktig urvalsfaktor för mig, säger han.
Den artilleripjäs om visas upp är en Archer. Den är 14,5 meter lång och väger drygt 40 ton. En Archer har kapacitet att skjuta mellan 20 och 50 kilometer, beroende på vilken ammunition som används.
Även för Archer-pjäsen sluts cirkeln. När den började utvecklas för sisådär 20 år sedan gjordes det av Bofors i nära samarbete med Artilleriregementet i Kristinehamn.
Snudd på tårögd
Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) är mycket glad åt att se både en artilleripjäs och grönklädda soldater i Kristinehamn igen:
– Vi har jobbat hårt för det här. Att nu se dem på plats, det blir mer verkligt och påtagligt. Jag blir nästan lite tårögd. Det här är kanon.
Att en etablering kommer att betyda mycket för kommunen är även näringslivschef Madelen Richardsson inne på.
– Ett regemente är en viktig etablering. Även om det inte är en företagsetablering kommer det att ha stor påverkan på vårt näringsliv, säger hon.
Får betydelse
Regementet kommer att köpa varor och tjänster av det lokala näringslivet. Det blir anställda och värnpliktiga som kommer att konsumera i Kristinehamn. Sannolikt kommer det några medflyttande som behöver jobb eller barnomsorg.
– Så ett regemente kommer att påverka hela stan, säger Madelen Richardsson.
Men frågan om var det kommer att placeras är ännu obesvarad.