Hoppa till huvudinnehållet

En kyrka med tron i centrum

Publicerad:
Det stämmer att vi vill ha en kyrka som sätter Jesus i centrum och vill verka för att människor ska få höra det glada budskapet om möjligheten till en upprättad relation till Gud genom vad Jesus gjort för oss på korset, skriver Ingemar L Scott, Simon Dahlström och Elisabeth Ruhe. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En kyrka som är för öppen riskerar att bli urvattnad och missa kärnan i evangeliet, skriver Ingemar L Scott, Simon Dahlström och Elisabeth Ruhe.

Inför nästa val kan ni som är aktiva i Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige lobba för att dessa partier inte ställer upp och om ni vill vara med och ställa upp själva på opolitiska listor.

Inför detta val kan ni som vill att kyrkan ska befrias från partipolitiken rösta på andra nomineringsgrupper än dessa tre. Du kan också undvika de fem nomineringsgrupper som är sprungna ur de fem andra riksdagspartierna och enfrågemiljöalternativen.

Kvar finns Frimodig kyrka, Posk och Öppen kyrka. Bengt Kihlström påpekade att Posk är den största av oss tre. Det stämmer i Värmland. I Dalslands valkrets fick dock såväl Öppen kyrka som Frimodig kyrka fler röster i förra valet. Karl-Eric Hansson från Öka använde uttrycket ”kyrkliga partier” och beskrev oss med följande ord: ”Frimodig kyrka är de konservativa som vill ha kyrkan som den varit under långa tider.”

Så skriver du en debattartikel

Det stämmer att vi vill ha en kyrka som sätter Jesus i centrum och vill verka för att människor ska få höra det glada budskapet om möjligheten till en upprättad relation till Gud genom vad Jesus gjort för oss på korset. Vi vill att människor ska få komma till tro på Honom och sedan samlas i bön och gudstjänst och dela med sig av tron. En kyrka som är för öppen riskerar att bli urvattnad och missa kärnan i evangeliet. Vi menar också att biskoparna utifrån sin helhetsbedömning ska avgöra vilka som ska prästvigas och inte vara bundna av detaljreglering från de politiskt korrekta tyckarna.

Men det innebär inte att vi är emot alla förändringar. Tvärtom menar vi att budskapet behöver uttryckas i adekvata former och det kan ske på olika sätt i olika församlingar. Vi värnar därför större självstyre för församlingarna. Vi menar också att de som bor i Göteborg eller Trollhättan men har rötter eller sommarhus i någon av de dalsländska församlingarna ska kunna vara med där.

Vi behöver din hjälp för att få en kyrka med mer av Jesus och mindre av politik.

Ingemar L Scott

Präst, Dals-Ed

Simon Dahlström

Matsäkerhetstekniker, Västra Ämtervik

Elisabeth Ruhe

Fil kand, samtalscoach, Kil

Stiftfullmäktigekandidater för Frimodig kyrka i Karlstads stift

Artikeltaggar

CenterpartietDebattFrimodig kyrkaJesusKristendomKyrkovaletÖppen kyrkaPOSKSocialdemokraternaSvenska kyrkan