Hoppa till huvudinnehållet

Brokigt och klättervänligt med Stina Wirsén: ”Barn behöver all typ av kultur”

Publicerad:
Upptäckarglädjen var stor när barn från förskolan Tallåsen blev först att inspektera Stina Wirséns utställning på Värmland museum.
Upptäckarglädjen var stor när barn från förskolan Tallåsen blev först att inspektera Stina Wirséns utställning på Värmland museum. Foto: Lena Richardson

Stina Wirséns brokiga bildvärld växer ständigt. I hennes utställning på Värmlands museum utökas den ytterligare, när två tecknade figurer tagit fysisk gestalt.

Först ut att inta de klättervänliga konstverken var en grupp barn från förskolan Tallåsen på Våxnäs.

Förtjusta rop och snabba fötter. När dörrarna till utställningssalen öppnas tar hela barngruppen snabbt sikte på Famna och Vila.

Så heter de två skulpturerna, som Klara Wirsén Suchowiak formgett med utgångspunkt från figurer som Stina Wirsén tecknat.

De är dotter och mor och båda är på plats när förskolebarnen med liv och lust börjar uppleva skulpturerna med alla sinnen. Det klättras, klappas, trängs och hoppas och barnen är stormförtjusta.

Det är första gången Stina Wirséns teckningar omvandlas till skulpturer och barnen från Tallåsen gav dem med beröm godkänt.
Det är första gången Stina Wirséns teckningar omvandlas till skulpturer och barnen från Tallåsen gav dem med beröm godkänt. Foto: Lena Richardson

Barnen i fokus

Barnens perspektiv genomsyrar också resten av utställningen, som har vernissage på lördag, den 18 september.

Stina Wirsén har skapat i många genrer, från modeillustrationer till offentliga konstverk, men det är barndelen av hennes konstnärskap som utställningen på Värmlands museum fokuserar på.

Stina Wirsén såg till att barnen också fick prova på att rita själva. Saga var en av dem som tog chansen. Utställningen öppnar på lördag, men redan under fredagen blir det vip-kväll, enbart för förskollärare.
Stina Wirsén såg till att barnen också fick prova på att rita själva. Saga var en av dem som tog chansen. Utställningen öppnar på lördag, men redan under fredagen blir det vip-kväll, enbart för förskollärare. Foto: Lena Richardson

Brett och brokigt(!) blir det ändå. Här hittar man Rut och Knut, En liten skär och många små brokiga därtill.

– Utställningen täcker nästan 30 års produktion. De första bilderna här med Rut och Knut gjorde jag tillsammans med min mamma Carin Wirsén när Klara var nyfödd och det är 27 år sedan, säger Stina Wirsén. Som bilderboksutställning är den här den absolut hittills största.

Starka känslor

Hon har skapat böcker både för riktigt små barn och större. Hon har gjort mycket själv men också samarbetat med andra.

Känslomässigt är det också stor bredd. På utställningen finns både det kramgoa och varma och sådant som ger kalla kårar.

Inga ämnen är för tunga eller svåra. Stina Wirsén har skapat böcker om såväl döden som Förintelsen.
Inga ämnen är för tunga eller svåra. Stina Wirsén har skapat böcker om såväl döden som Förintelsen. Foto: Lena Richardson

I ett rum i rummet visas bilder från hennes samarbete med Förintelseöverlevaren Hédi Fried. Där kan man till och med se Hitler på ett par av målningarna.

– Jag dras mot det lite tyngre och mot det oerhört tramsiga. Jag har gjort mycket pekböcker som nästan går åt slapstick och sedan de här tyngre och djupare, säger hon.

Stark övertygelse

Att den bredden finns i barnens värld är viktigt, markerar hon:

– Min övertygelse är att barn behöver all typ av litteratur, all typ av kultur, precis som vi vuxna. Ibland vill man bara se bara se en dålig TV-serie eller en film som man sett tusen gånger förut, och ibland vill man ha något tyngre. Så är det för barn också. Det ska finnas litteratur som speglar olika barn och olika skeden i livet.

Det finns mängder av skisser att upptäcka i utställningen.
Det finns mängder av skisser att upptäcka i utställningen. Foto: Lena Richardson

Senaste boken heter Var är Sigges hemma och handlar om en pojke vars mamma inte klarar av att ta hand om honom. Den har hon skapat tillsammans med Rädda barnen.

– Det finns inget ämne som man inte ska beröra. Sedan får det vara upp till pedagogerna eller föräldrarna att tänka den här boken är det läge för nu eller inte. Jag tycker inte man ska väja för de svåra ämnena för att man har en ung publik.

Mer än gulligt

Barn behöver mer än det glättiga och gulliga:

– I all välvilja tror jag att många vuxna vill att barnens barndom ska vara så idyllisk som möjligt. Då tänker man att det antingen ska vara de böcker man själv läste eller så ska det vara väldigt lättsamt och allt är som på en bomullstuss. Då tycker jag man förminskar barnets möjligheter att få använda sig av kultur och litteratur så som vuxna gör.

Stina Wirsén har skapat skulpturerna tillsammans med sin dotter Klara och konstnären Johan Ferner Ström.
Stina Wirsén har skapat skulpturerna tillsammans med sin dotter Klara och konstnären Johan Ferner Ström. Foto: Lena Richardson

Blir inte nostalgisk

Det är ett livsverk i bild och text som besökarna får se, men själv känner Stina Wirsén ingen nostalgi kring utställningen. Hennes riktning i livet är framåt:

– Jag har alltid älskat att arbeta och teckna och måla. Sedan jag var liten har jag gjort det. Jag har inte ett så speciellt känslosamt förhållande till mina verk. Jag är väldigt känslomässigt engagerad när jag gör dem, men sedan är jag mer ”nästa gång ska jag göra det här”, ”sen ska jag göra det här” och ”sen ska jag göra det här”. Nu ser jag de här skulpturerna och tänker synd att vi inte hann göra en tredje, säger hon.

Alla känslor är viktiga. Stina Wirsén och barnen diskuterar känslor utifrån några av hennes teckningar.
Alla känslor är viktiga. Stina Wirsén och barnen diskuterar känslor utifrån några av hennes teckningar. Foto: Lena Richardson

Att tecknade figurer blir skulpturer är ett uttryck för viljan att utvecklas.

– Jag har gått och tänkt på i flera år att jag skulle vilja översätta dem till tredimensionell form, men jag har inte ägt den kompetensen.

Klara däremot har det och de har även samarbetat med Johan Ferner Ström, en konstnär med lång erfarenhet av offentlig konst, lekmiljöer och skulptur.

Skulpturerna är gjorda med frigolit som bas och sedan är det glasfiber och acrystal, som är en blandning av akryl och marmorkross. De ska hålla att klättra och klänga på!
Skulpturerna är gjorda med frigolit som bas och sedan är det glasfiber och acrystal, som är en blandning av akryl och marmorkross. De ska hålla att klättra och klänga på! Foto: Lena Richardson

”Superspännande”

– Vi hoppas att det här är början på något nytt, för det här är superspännande. Det är ett fantastiskt sätt för mig också att få utvecklas och gå vidare. För mig känns det som en naturlig och väldigt spännande utveckling, att jobba mera med rumslighet och mera med det tredimensionella, säger Stina Wirsén.

Här upptäcks det med hela kroppen. Under hela härliga högen av barn finns en stor rosa Nallegris.
Här upptäcks det med hela kroppen. Under hela härliga högen av barn finns en stor rosa Nallegris. Foto: Lena Richardson

Figurerna känns igen från hennes bildvärld, men inom familjen Wirsén dras även andra paralleller:

– För mig blev Famna ett porträtt av mamma och det här blev ett självporträtt. För mig är mamma fortfarande min stora trygghet och famn att krypa upp i. Och det här är jag när jag är gravid, säger Klara och pekar mot den vilande, gula figuren med buktande mage.

Att Vila är gravid känns löftesrikt. Det måste ju rimligen betyda att det blir fler skulpturer.

– Ja! Absolut! Det kommer! säger Klara. Drömmen är att göra en skulpturpark.

Stina Wirsén och dottern Klara Wirsén Suchowiak har arbetat tillsammans med de stora skulpturerna. Nu vill de göra fler. Barnbarnet Lo var också med och tittade på den färdiga utställningen.
Stina Wirsén och dottern Klara Wirsén Suchowiak har arbetat tillsammans med de stora skulpturerna. Nu vill de göra fler. Barnbarnet Lo var också med och tittade på den färdiga utställningen. Foto: Lena Richardson
Stina Wirsén har mycket energi och schvung i linjerna, oavsett om hon tecknar mode eller som här en känsloladdad barnboksfigur. Utställningen visas 18 september till 9 januari.
Stina Wirsén har mycket energi och schvung i linjerna, oavsett om hon tecknar mode eller som här en känsloladdad barnboksfigur. Utställningen visas 18 september till 9 januari. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BarnBarnböckerFörskolorKändisarKarin Åberg WaernKarlstadKonstKonstnärNöje/KulturSandgrundsuddenSkola och utbildningStina WirsénUtställningarVärmlands länVärmlands museumVåxnäsVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.