Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Sunne kommun begär juridisk hjälp om ”extrema” vd-avtalet

Publicerad:
Sunne fastighets AB ska enligt presidiet lämna in allt underlag om vd-avtalet.
Sunne fastighets AB ska enligt presidiet lämna in allt underlag om vd-avtalet. Foto: Daniel Olausson

Nu ska alla papper på bordet när det gäller vd-avtalet i Sunne fastighets AB.

– Vi kommer att begära in allt underlag, skriver Sunne kommuns presidium i ett uttalande.

Dessutom kommer förvaltningen att ta extern juridisk hjälp.

”Vi kommer att begära in allt underlag från bolaget gällande styrelsemötet då det finns frågetecken kring protokollet samt en skriftlig redogörelse för resonemanget kring avtalet senast mån kl 8”.

NWT avslöjar: Avtal skrevs om – fastighets-vd får tre årslöner om han sparkasEfter NWT:s avslöjande – kommunen i möte om fastighets-vd:ns jättefallskärm

Detta kommer sedan att behandlas på kommunstyrelsens möte den 28 september, då även vice ordförande i bolaget kommer att delta.”

Så skriver presidiet, bestående av Kristina Lundberg (C), kommunstyrelsens ordförande, Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande och Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Kristina Lundberg (C) är en av tre politiker i presidiet som nu granskar Sunne fastighets AB.
Kristina Lundberg (C) är en av tre politiker i presidiet som nu granskar Sunne fastighets AB. Foto: Lisa Olaison

Bakgrunden är som NWT tidigare berättat att en styrelse med tre ledamöter i Sunne fastighets AB skrivit om vd Perra Hermanssons anställningsavtal med förlängd uppsägningstid från tolv till 36 månader, vilket i händelse av uppsägning ger 36 månadslöner.

Det kommenterades i NWT av kommunchefen Petra Svedberg som ”extremt anmärkningsvärt”.

”Vi ber också styrelsen att skicka in alla andra beslut av vikt. Samt att inga fler beslut av vikt ska fattas innan den nya styrelsen är på plats, om det inte är absolut nödvändigt och att vice ordförande håller presidiet löpande informerad.”

– Vi är fortfarande i ett läge där vi vet väldigt lite. Jag har redan kontaktat Henrik Lagerlöf (vice ordförande i bolagsstyrelsen, reds anm) och begärt t in underlag. Vi måste göra en rejäl genomlysning av det här och det var vi fullständigt eniga om i presidiet, säger Kristina Lundberg till NWT.

Ärendet kommer därefter att tas upp på kommunstyrelsens sammanträde 28 september.

– Vi kommer att lägga fram ett förslag till kommunstyrelsen, men vad beror på vad vi får fram under den här tiden vi ska undersöka vad som har hänt.

– Vi måste ta extern hjälp i det här, för det är så pass ovanligt det här och mycket frågetecken. Det är lite komplext, för det gäller både kommunallagen och aktiebolagslagen, säger Kristina Lundberg.

Sunne kommun tar juridisk hjälp av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Artikeltaggar

Henrik FrykbergerKristina LundbergNyheterPolitikSunneSunne Fastighets ABSunne kommunTobias Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.