Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kraftstationen i Stjärnsfors kommer att rivas: ”Kommit till vägs ände”

Publicerad:
Kraftstationen i Stjärnsfors.
Kraftstationen i Stjärnsfors. Foto: Daniel Olausson

Den 115 år gamla kraftstationen i Stjärnsfors kommer att rivas.

– Vi har gjort vad vi kan, men kommit till vägs ände, säger Boo Westlund (OR), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hagfors.

Under onsdagen hade Hagfors kommun och Fortum ett möte om den gamla kraftstationen.

Enligt Boo Westlund (OR) hade länsstyrelsen då redan gjort sin bedömning av byggnaden.

– Det är inte ett kulturminne, det är en industribyggnad, säger han.

– Länsstyrelsens expert var där igår och såg på byggnaden. Invändigt finns det ingenting kvar från kraftverksepoken. Utvändigt är byggnaden lagad i omgångar under 115 år och det har inte varit någon tanke på att man ska bygga med ursprunglig metod. Man har lagat med det man haft, säger han.

Det här gör att kommunen accepterar att byggnaden kommer att rivas. Att lägga pengar på att flytta den är inte längre aktuellt.

– Hade man gjort en annan bedömning från länsstyrelsen hade det varit en helt annan sak, säger Boo Westlund.

Han är ändå glad att Fortum gav kommunen tid att undersöka saken grundligt.

– Jag måste ge Fortum en eloge för att vi fick den tiden på oss att göra en ordentlig utredning. Den styrker egentligen det beslut som togs redan i maj. Det är en industribyggnad och ägaren Fortum har rätt att riva den.

Kommunen har gjort en fotodokumentation av kraftstationen och ska starta ett arbete kring andra äldre byggnader i kommunen.

– Vi ska se över allt så vi vet vad som är värt att bevara. Det här är en liten ögonöppnare tycker jag, säger Boo Westlund.

Rivningen av kraftstationen fortsatt satt på paus

Artikeltaggar

Boo WestlundFortumHagfors kommunNyheterStjärnsfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.