Hoppa till huvudinnehållet

Ett motståndskraftigt FN med Taiwan inkluderat

Publicerad:
Att neka partners som har en förmåga att bidra är en moralisk och materiell förlust för världen när vi nu alla försöker bättre återhämta oss tillsammans, skriver Joseph Wu.
Att neka partners som har en förmåga att bidra är en moralisk och materiell förlust för världen när vi nu alla försöker bättre återhämta oss tillsammans, skriver Joseph Wu. Foto: Chiang Ying-ying/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är dags för den globala organisationen att välkomna Taiwan, en värdefull och värdig partner som står redo med en hjälpande hand, skriver Joseph Wu.

Med fler än 200 miljoner smittade och över 4 miljoner dödsfall, såhär långt, har Covid-19 pandemin rasat över världen. Detta har medfört djupgående och förödande socioekonomiska effekter på vår sammanlänkade värld, med praktiskt taget inga länder som klarat sig undan. Pandemin har stört global handel, förvärrat fattigdom, hämmat utbildning och äventyrat jämställdhet, med medel- och låginkomst länder som fått axla den tyngsta bördan.

När många länder nu förbereder sig på en ny ökning av viruset, orsakad av den smittsamma deltavarianten, ser världen till de Förenta Nationerna (FN) för omfattande ansträngningar för att lösa krisen, säkerställa en bättre återhämtning och återuppbygga på ett hållbart sätt. Detta är en svindlande uppgift som kräver ”alle man på däck”. Det är dags för den globala organisationen att välkomna Taiwan, en värdefull och värdig partner som står redo med en hjälpande hand.

Taiwans effektiva svar på pandemin, dess snabba kapacitetsexpansion för att möta globala försörjningskedjors efterfrågan och dess materiella hjälp till partnerländer runt om i världen talar alla för att det inte finns någon brist på övertygande skäl att låta Taiwan spela en konstruktiv roll i FN-systemet.

Så skriver du en debattartikel

Men på grund av press från Folkrepubliken Kina har FN och dess specialiserade organ kontinuerligt exkluderat Taiwan med hänvisning till resolution 2758 (XXVI) från 1971 års FN-generalförsamling som rättslig grund för denna exkludering. Men språket i denna resolution är kristallklart: Den behandlar endast Kinas representation i FN och det nämns inget om Kinas anspråk på suveränitet över Taiwan och den ger inte heller Folkrepubliken Kina godkänt att representera Taiwan i FN-systemet.

Faktum är att Folkrepubliken Kina aldrig har styrt över Taiwan. Detta är verkligheten och status quo mellan de två sidorna över Taiwansundet. Det taiwanesiska folket kan bara representeras på den internationella scenen av dess folkvalda regering. Genom att falskt likställa språket i resolutionen med Pekings ”ett Kina princip” tvingar Folkrepubliken Kina godtyckligt sin politiska åskådning på FN.

Och absurditeterna är inte slut där. Denna exkludering förhindrar även deltagandet från Taiwans civilsamhälle. Taiwanesiska passinnehavare nekas inträde på FN-områden, både vad gäller besök och möten, medan journalister från Taiwan inte får ackreditering för att täcka FN-evenemang. Den enda anledningen bakom denna diskriminerade behandling är deras nationalitet.

Att stänga ute medlemmar av Taiwans civilsamhälle kullkastar multilateralismens ideal, går emot FN:s grundprinciper om att främja respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt hämmar FN:s övergripande insatser.

När han svors in i juni detta år framhöll FN:s generalsekreterare António Guterres att Covid-19 pandemin har blottlagt våra gemensamma sårbarheter och hur vi är sammankopplade. Han sa att FN, med staterna och folket de tjänar, bara kan gagnas av att man låter andra sitta med vid bordet.

Att neka partners som har en förmåga att bidra är en moralisk och materiell förlust för världen när vi nu alla försöker bättre återhämta oss tillsammans. Taiwan är en kraft av godo. Nu är tiden inne för att för att låta Taiwan sitta med vid bordet och låta Taiwan hjälpa till.

Joseph Wu

Utrikesminister, Republiken Kina (Taiwan)

Artikeltaggar

António GuterresCivilsamhälletCoronavirusetDebattDiskrimineringFNJournalistikKinaPekingTaiwan