Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Avtal skrevs om – fastighets-vd får tre årslöner om han sparkas

Publicerad:
Sunne fastighets AB.
Sunne fastighets AB. Foto: Daniel Olausson

Om Sunne fastighets AB:s vd Perra Hermansson skulle få sparken utlöser det enligt ett nyligen omarbetat avtal en ”fallskärm” – på 36 månadslöner eller 3,9 miljoner kronor, kan NWT avslöja.

– Det här hade jag ingen aning om. Vi har inte så långa avtal i kommunen, säger kommunchef Petra Svedberg.

Det har stormat rejält kring Sunne fastighets AB under en längre tid och som NWT återkommande rapporterat om.

Det har bland annat handlat om att förre vd:n Anders Svensson sa upp sig, att förre styrelseordföranden Tobias Eriksson (S) avgick från posten som ordförande i bostadsbolaget och att nästa ordförande Freddy Kjellström (C) gjorde likadant.

Sunne fastighets AB hade styrelsemöte 13 juli och de närvarande ledamöterna Henrik Lagerlöf (HS), vice ordförande, Anette Sätherberg (S) och Bo Eråker (M), var beslutsföra.

Under femte punkten i protokollet skrivs:

”Med tanke på den senaste tidens turbulens mellan bolaget och kommunen, anser styrelsen att det är viktigt för bolagets framtida drift och utveckling att säkerställa nuvarande bolagsledning och dess vd”.

Styrelsen har skrivit ett nytt anställningsavtal med vd Perra Hermansson som innebär att han istället för tolv månadslöner utökas till 36 månader.

Perra Hermansson.
Perra Hermansson. Foto: Karina Johansson

Det motsvarar en ”fallskärm” på 3,9 miljoner kronor vid en eventuell uppsägning från bolagets sida. Perra Hermansson avtalas en månadslön på 75 000 kronor.

När kommunchefen Petra Svedberg nås av information från NWT om innehållet i avtalet utbrister hon:

– Det här behöver jag kolla upp. Vi har inte så långa avtal och uppsägningstider i kommunen. Det här tycker jag är anmärkningsvärt. Det här är någonting som vi behöver titta på, för det vet jag ingen som har. Själv har jag sex månader som kommunchef, säger Petra Svedberg.

Petra Svedberg, kommunchef i Sunne.
Petra Svedberg, kommunchef i Sunne. Foto: Dan Enwall

Efter att flera avhopp skedde från bostadsbolagets styrelse återstår tre ledamöter och de har tagit beslut 13 juli.

– Det här är extremt anmärkningsvärt. Det är ju högre än börsnoterade vd:ar får. Och det är skattepengar vi talar om här, säger Petra Svedberg.

– Min första kommentar är att vd-avtal är en styrelsefråga. Rent spontant kan jag tycka att det hade varit lämpligt att det här hade kommit till fullmäktiges kännedom med tanke på att man hade ett extra fullmäktige som gällde just styrelsearbetet i bolaget, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Lundberg (C).

– Om jag uttalar mig generellt så är det en anmärkningsvärt hög nivå. Vi jobbar ju inte med den typen av avtal överhuvudtaget i kommunen. När vi anställde Petra landade vi i sex månader på vår kommunchef. Det är väl mer i den härad som vi anser, säger Kristina Lundberg.

Varför tog ni beslutet om 36 månadslöner?

–Det handlar om det som varit tidigare. Vi som är kvar i styrelsen har alltid haft förtroende för vd. För att säkra hans framtid tog vi upp det här. Det är en del av hans anställningstrygghet som vd och ska man agera som man gör nu och bli starkt ifrågasatt så gäller det att han kan ge svar på tal och inte vara orolig för sin framtida försörjning.

– Det har varit väldigt ståhej kring fastighetsbolaget och kommunen. Vd har fått ta mycket i det här med förhandlingar. Då är det rimligt att han har en trygghet i anställningen, säger vice ordföranden Henrik Lagerlöf (HS).

– Om man tittar på den konstellationen som tillträdde nu så är det inte helt säkert att han är kvar som vd. Det är klart att han är ifrågasatt.

Styrelseledamoten: ”Inte en rimlig uppsägningstid”Sunne: Bostadsbolaget lämnar tillbaka kommunala fastigheterFortsatt turbulens inom Sunne fastighets AB – tre ledamöter lämnar styrelseuppdrag med omedelbar verkanEfter massavhoppet: ”Är givetvis beklagligt””Vi är väldigt, väldigt kritiska”Anette Sätherberg (S) avsätts efter kritikAnette Sätherberg (S) kritisk mot avsättningen: ”Lite ryggrad måste man fan ha”

Artikeltaggar

ArbeteKristina LundbergLönerPerra HermanssonPetra SvedbergSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.