Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens larm: Föräldrar adressfuskar för att slippa byskolorna

Publicerad:

Barn i Uddeholm får inte längre börja på ÄBC efter ett politiskt beslut. Det fria skolvalet gäller inte. Barnen måste istället börja i Råda skola och därefter bussas till Kyrkhedens skola när det är dags för högstadiet. Föräldrar har nu tagit till drastiska åtgärder för att barnen ska få gå på ÄBC i Hagfors.

Kommunstyrelsen beslutade våren 2019 att godkänna ett tjänstemannaförslag om att göra ändringar i skolupptagningsområden. Det innebär att barn i Uddeholm inte längre ska få börja på ÄBC (Älvstranden bildningscentrum). Istället är det Råda skola som gäller. När det är dags för högstadiet ska de bussas till Kyrkhedens skola i Ekshärad.

Anledningen till att beslutet togs är att det är trångt på ÄBC och att man vill rädda kvar högstadiet i Ekshärad.

Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S)
Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) Foto: Daniel Olausson

Det var OR tillsammans med C och SD som fattade beslutet som blev väldigt omstritt. Det många vände sig emot var främst att bussningen av elever till Ekshärad när det är dags för högstadiet. Många ifrågasatte också varför det Fria skolvalet inte skulle gälla.

”Olagliga saker”

Nu har skoldebatten blossat upp på nytt.

– Vi fick en oroande rapport i våras från barn- och bildningschefen om att föräldrar i Uddeholm gör ”olagliga saker” för att barnen ska få gå på ÄBC. Det är föräldrar som skriver sina barn hos mor- och farföräldrar i Hagfors, det gjorde att barnen fick plats på ÄBC trots att det var fullt, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Förtvivlade föräldrar

Därför begärde S en redovisning om hur det ser ut med det Fria skolvalet i kommunen.

– Det är flera föräldrar som varit i kontakt med oss och är förtvivlade. De vill att barnen ska gå på ÄBC för de jobbar i Hagfors alternativt att syskonen går på ÄBC. Därför gjorde de det här, säger Tomas Pettersson.

Redovisningen är nu klar.

– Men man ser inte hur många som sökt till ÄBC och blivit nekade. Man tror att två familjer har flyttat från Uddeholm till Hagfors för att lösa situationen och 3-4 familjer har skrivit barnen i Hagfors.

Går det inte att lösa situationen för de enskilda familjerna med tanke på det fria skolvalet?

– Det är något som vi ställer oss frågande till också, säger Tomas Pettersson.

Boo Westlund (OR) ordförande i barn- och bildningsutskottet kommenterar.

– Tyvärr kan inte eleverna utnyttja det fria skolvalet eftersom det är trång på ÄBC. Det här ju ett sätt att behålla högstadiet på Kyrkhedens skola. Sedan har jag full respekt för att föräldrar och barn känner sig drabbade.

Boo Westlund.
Boo Westlund. Foto: Pia Holmström

Han öppnar upp för att det åter kan bli möjligt att välja ÄBC 2024.

– När teknikhuset är byggt 2024 byggt 2024 blir det mer plats på ÄBC så då kan man använda det fria skolvalet igen, säger Boo Westlund.

Politisk oenighet i skolbeslut

Artikeltaggar

Boo WestlundHagfors kommunOberoende realisterSkola och utbildningSocialdemokraternaTomas PetterssonUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.