Hoppa till huvudinnehållet

Jubileum med (före detta) unga värmlänningar – kända konstnärer återförenas i Säffle

Publicerad:
Gerd Göran, Karin Broos, Ditte Reijers och Dan Lekberg är fyra av konstnärerna som ställer ut när Säffle konstförening firar sitt 50-årsjubileum.
Gerd Göran, Karin Broos, Ditte Reijers och Dan Lekberg är fyra av konstnärerna som ställer ut när Säffle konstförening firar sitt 50-årsjubileum. Foto: NWT Redaktion

Inte illa ment, men nog var det ett tag sedan Gerd Göran, 102, var en ung värmlänning? Icke desto mindre är ”Unga värmlänningar” rubriken på utställningen där hon och en lång rad andra högst etablerade konstnärer ställer ut i Säffle. Det handlar om återförening och jubileum.

Alla har vi varit små och även den som idag är en yrkesverksam, uppmärksammad och välkänd konstnär har en gång varit ”ung och lovande”.

Det tar 50-årsjubilerande Säffle konstförening fasta på och ställer ut åtta konstnärer på temat Unga värmlänningar: Karin Broos, Marc Broos, Dan Lekberg, Gerd Göran, Ulla Magnusson, Lorraine Rantala, Ditte Reijers och Kjell Sundberg.

Återförening

– Utställningen "Unga värmlänningar" blir en återförening av en grupp värmländska konstnärer som ställde ut gemensamt under den rubriken som riktigt unga. Åren går fort! De flesta av deltagarna i den ursprungliga gruppen kommer nu att mötas igen och vi är fantastiskt glada över att få presentera dem tillsammans i Säffle, skriver konstföreningen på sin hemsida.

Utställningen är så omfattande att två lokaler i Säffle tas i anspråk: Toms verkstad på Norelundsvägen och Galleri 2 på Skolgatan.

På Galleri 2 finns de flesta av Dan Lekbergs verk, medan övriga huserar i Toms verkstad.

Vernissage i dagarna två

På Galleri 2 är det vernissage på lördag, den 18 september, och på Toms verkstad öppnar på söndagen. På söndagen kommer Säffles kommundirektör Ingemar Rosén att tala och Bo Rhodén musicera.

Utställningen pågår till 3 oktober och är en jubileumsutställning som flyttats fram i tiden för andra gången.

Artikeltaggar

Dan LekbergDitte ReijersGalleri 2Gerd GöranKarin BroosKonstKonstnärKonstverkMarc BroosNöje/KulturSäffleSäffle KonstföreningUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.