Hoppa till huvudinnehållet

Rutinerade nykomlingar ställer ut

Publicerad:
De nya medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund ställer ut på stadsbiblioteket i Karlstad. Två av dem är Mathias Frykholm och Björn Nordström, som ser utställningen tillsammans med Stefan Norén.
De nya medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund ställer ut på stadsbiblioteket i Karlstad. Två av dem är Mathias Frykholm och Björn Nordström, som ser utställningen tillsammans med Stefan Norén. Foto: Lena Richardson

De är nykomlingar – men också rutinerade. Nu ställer det värmländska konstnärsförbundets allra färskaste medlemmar ut tillsammans.

Åtta konstnärer har just inlett en gemensam utställning i entrén på stadsbiblioteket i Karlstad. Det är årets nyinvalda medlemmar i Värmlands konstnärsförbund som visar smakprov på sin kons: Annika Saglien, Björn Nordström, Emma Nilsson, Leif Engström, Marie Hellsing, Mathias Frykholm, Oscar Kardemark och Renate Armatys.

– Det överraskande är att de är fler än vanligt: det brukar vara fyra-fem, men nu är det så många som åtta som har kommit med. Det är roligt, säger Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening, som arrangerar utställningen.

  • Skulptur av Emma Nilsson.
    Skulptur av Emma Nilsson. Foto: Lena Richardson
  • Skulptur av Annika Saglien.
    Skulptur av Annika Saglien. Foto: Lena Richardson
  • Grafik av Renate Armatys.
    Grafik av Renate Armatys. Foto: Lena Richardson

Den yngsta bland de nya är född 1992, den äldsta är född på 40-talet. Flera åttiotalister har också klarat gallringen.

– Det märks att det är väldigt intresse bland lite yngre att komma med. Vi har en fin återväxt, säger Stefan Norén.

Flera olika tekniker i konsten är representerade bland nykomlingarna: måleri, skulptur, grafik och fotokonst. Några rookies i konsten är de inte, flera av dem har lång erfarenhet som yrkesverksamma konstnärer.

Flera krav

Förbundet ställer flera krav för medlemskap och Björn Nordström har dröjt ett tag med att söka, även om han haft tanken länge.

– De har ju några punkter man ska klara av, bland annat att man ska ha haft separatutställningar, säger han.

Den punkten har han klarat av nu: senast i våras ställde han ut på Galleri Mats Bergman.

Hoppas på mer

Med medlemskapet hoppas han få vara med fler utställningar och även nykomlingskollegan Mathias Frykholm hoppas på mer i den vägen framöver.

– Det är en kvalitetsstämpel att bli utvald och det är ju en ära att få vara med tillsammans med sådana duktiga, professionella konstnärer. Jag ser fram emot vad det kan generera, säger Mathias Frykholm.

Båda målar i realistisk stil och på utställningen visar de båda kvinnoporträtt. Det är ingen slump; Björn Nordström målar alltid kvinnor och även hos Mathias dominerar kvinnorna.

– Gubbarna är väl överallt annars! säger Björn Nordström.

Bland de nyinvalda är det dock jämställt: fyra män, fyra kvinnor.

Utställningen i bibliotekshuset pågår till den 4 oktober.

Fakta

De åtta nyinvalda: kort om konstnärerna

Renate Armatys, konstgrafik, bor i Uppsala, men bodde i Kristinehamn 1975-1991. Har haft en lång rad utställningar i både Sverige och Danmark. Född i Tyskland på 40-talet.

Leif Engström, måleri, född 1992 i Brunskog, bor och verkar i Stockholm. Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm och Gerlesborgsskolan. Har haft många utställningar, bland annat en stor i våras på Rackstadmuseet i Arvika.

Mathias Frykholm, född 1978, akrylmåleri med realistisk känsla. Bor på Hammarö, delägare i Hammarö Art Gallery.

Marie Hellsing, aktiv i konsten sedan 25 år, med måleri, teckning och grafik. Bor i Karlskoga, född 1959.

Oskar Kardemark är från Karlstad, född 85, bor och verkar i Göteborg. Fotokonst. Utbildad på HDK Valand-Göteborgs universitet 2018-2020.

Emma Nilsson, skulptör, född i Norrköping 1985, bor och verkar i Karlstad. Utbildad vid Royal Danish academy of fine arts, Köpenhamn. Har haft flera utställningar.

Björn Nordström, född 1985, Karlstad, målar i akryl, självlärd i konsten, har haft många utställningar: senast var han med på Liljevalchs vårsalong.

Annika Saglien, född 1971, skulptör, utbildad vid bland annat Kyrkerud, har deltagit i en lång rad samlingsutställningar. Bor i Färgelanda.

"Kvinnor är mycket roligare att måla”
Fakta

Värmlands konstnärsförbund

Förbundet är öppet för yrkesverksamma konstnärer.

Bland kraven för inträde finns relevant högskoleutbildning, avslutad högst tre år innan ansökan, eller dokumenterad yrkesverksamhet baserad på de tre senaste åren.

Yrkesverksamheten bedöms efter flera kriterier: bland annat eftergymnasial utbildning, separatutställning i seriös utställningslokal, ha fått erkänt konstnärsstipendium, deltagit i jurybedömd utställning eller sålt ett konstverk till samling tillhörande kommun, landsting eller stat.

För att bli medlem måste man vara uppvuxen i Värmland eller inflyttad och sedan minst tre år bosatt i länet.

Artikeltaggar

Annika SaglienBjörn NordströmBrunskogFärgelandaHammaröKarlskogaKarlstadKonstLeif EngströmMathias FrykholmNöje/KulturStadsbiblioteketStefan NorénVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.