Hoppa till huvudinnehållet

”Om socialtjänsten gjort fel är jag den första i kön att be om ursäkt”

Publicerad:
En eventuell ursäkt från kommunen lär dröja. Det gjorde kommunens representanter klart efter mötet med bröderna, som anklagades för mord på fyraårige Kevin. Vid presskonferensen deltog från vänster kommunens anlitade jurist Jonathan Peduru-Aratchi, Henrik Axelsson, ordförande i Lärande och stöds utskott, kommundirektör Hans Karlsson och kommunalrådet Peter Söderström.
En eventuell ursäkt från kommunen lär dröja. Det gjorde kommunens representanter klart efter mötet med bröderna, som anklagades för mord på fyraårige Kevin. Vid presskonferensen deltog från vänster kommunens anlitade jurist Jonathan Peduru-Aratchi, Henrik Axelsson, ordförande i Lärande och stöds utskott, kommundirektör Hans Karlsson och kommunalrådet Peter Söderström.

– Det är klart att ingen kan gå oberörd efter ett sådant möte, sa kommunalrådet Peter Söderström när han träffat bröderna som oskyldigt utpekades som mördare när de var små.

Men någon ursäkt kunde han inte ge dem.

Advokaten om Kevin-ursäkten: "Föreställer mig ett besked under hösten”TV: Se pressträffarna efter kommunens möte med Robin och Christian

På måndagen satte sig representanter för Arvika kommun ner med bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, och deras juridiska ombud Stefan Liliebäck.

Bröderna som 1998 anklagades för mordet på fyraåriga Kevin, och för 20 år sedan friades från misstankarna som förföljt familjen genom pojkarnas barndom, har begärt en ursäkt och skadestånd från Arvika kommun.

– Familjens advokat har gjort en utredning och hävdar att socialtjänsten är medskyldig till tortyr, sa Henrik Axelsson, ordförande i Lärande och stöds utskott, vid en presskonferens, som NWT direktsände efter mötet.

– Om socialtjänsten gjort fel är jag den första i kön att be om ursäkt, sa han också.

Men den – eventuella – ursäkten lär dröja.

Ursäkt eller inte ursäkt

Nu inleder tjänstepersoner på kommunen en utredning av vad som faktiskt hänt, sedan lär ärendet hamna på politikernas bord för ställningstagande och eventuellt beslut i frågan om ursäkt eller inte ursäkt, förklarade kommundirektör Hans Karlsson.

– Är det så? Har vi gjort ett fel? Då får vi ta ett beslut och bekräfta det, annars får vi ta ett beslut om att inget fel begåtts.

Kommunen och bröderna möts om ersättningskravet: ”Handlar om miljonbelopp”

Enligt kommunens representanter diskuterades inte skadeståndskravet närmare vid mötet. Samtalet rörde sig i första hand runt ursäkten.

Hur en sådan ursäkt skulle gå till rent praktiskt är högst oklart.

– Vi rör oss på okänd mark här, säger kommunens anlitade jurist Jonathan Peduru-Aratchi. Det har mig veterligen inte hänt tidigare att en kommun bett om ursäkt så här. I vilken form det ska göras får man nog titta närmare på – om det ska vara en ursäkt.

Kommunalråd Peter Söderström säger att det kan bli fler möten med familjen under processens gång.

– Det var jätteskönt att få se dem i dag. Det tyckte nog familjen också, att det var gott att få träffa oss och prata om det här.

Mordmisstänkt som femåring: Robin vädjar förgäves om hjälp från psykiatrinKevin-utredningen trasade sönder Christians uppväxt

Artikeltaggar

ArvikaChristian KarlssonHans KarlssonHenrik AxelssonNyheterRobin DahlénStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.