Norsk miljardkoncern ny delägare i Koppomsföretaget: ”En ljus framtid”

Publicerad:
Svensk trälackering, här med vd:n Hans Dahlbeck, växer för varje år som går och har nu fått ny delägare. Arkivbild. Foto: Linus Carle

Koppomsföretaget Svensk Trälackering har gått fortsatt starkt de senaste åren och växer i omfattning.

Nu har man också bytt delägare. Norska Stangeskovene Industri har köpt in sig med 40 procent av aktierna.

– Det här tryggar framtiden för Koppom, säger vd:n Hans Dahlbeck.

Svensk Trälackering är Skandinaviens största inom ytbehandling av trävaror, såsom ytter- och inomhuspaneler samt lister, och exporterar åt framför allt sågverk och hyvlerier i huvudsak Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna.

Företaget, som togs över av Hans Dahlbeck och Per Höglund 2010, har i dag 30 anställda och en årlig omsättning på omkring 40 miljoner kronor.

I och med ett ökat intresse för ett hållbart byggande samt att trä blivit en alltmer eftertraktad designprodukt, både utvändigt och invändigt.

Nyligen stod det klart att norska företaget Stangeskovene Industri, som är en del av storkoncernen Stangeskovene AS och omsätter omkring en miljard årligen inom träindustrin, gick in som ny delägare.

– Det här tryggar framtiden på ett annat sätt, de vill satsa på landsbygden och oss här också, säger Hans Dahlbeck, vd för Svensk Trälackering.

Vad betyder det här för er?

– En ljus framtid, för vi är ju ändå den största privata aktören i Koppom. Alla andra orter runt omkring; Åmotfors, Årjäng, Arvika och Charlottenberg, har ju så stora företag överallt. Koppom har ingenting, det är bara vi som finns som industri här, men vi önskar att fler startar upp någonting.

Stavangeskovene har köpt in sig på 40 procent av aktierna, medan Hans Dahlbeck äger övriga 60 procent. Innan detta har tidigare delägaren Per Höglund och Hans haft lika stora andelar i firman.

Har det varit på gång länge med ägarbytet?

– I ett halvår kanske. De har visat intresse i många år, men min andra delägare blev sjuk och valde att sälja, så då kom Stavangeskovene Industri in på ägarsidan istället.

Svensk Trälackering har bland annat haft samarbeten med Sveriges ledande arkitekter och leveranser till prestigeprojekt såsom operahuset i Dubai, Harrods London och många av Gerth Wingårds projekt.

Artikeltaggar

Hans DahlbeckKoppomNäringslivTräindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare