Hoppa till huvudinnehållet

Ge afghanska flyktingar uppehållstillstånd, Migrationsverket

Publicerad:
Det är hög tid för Migrationsverket att tänka om och göra rätt, skriver Madeleine Ströje Wilkens, Marga Sandström och Klara Patzauer.
Det är hög tid för Migrationsverket att tänka om och göra rätt, skriver Madeleine Ströje Wilkens, Marga Sandström och Klara Patzauer. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bevilja uppehållstillstånd för afghanska flyktingar i Sverige som nu enbart har verkställighetshinder för utvisning, skriver Madeleine Ströje Wilkens, Marga Sandström och Klara Patzauer.

Öppet brev till Migrationsverket

Det åligger Migrationsverket att göra en framåtsyftande bedömning av säkerhetsläget i ett land innan eventuellt beslut om avslag på asylansökningar kan fattas och verkställas. Trots detta fattade Migrationsverket utvisningsbeslut för asylsökande afghaner fram till den 15 juli i år, trots att det var känt att säkerhetsläget hade försämrats och att USA skulle dra tillbaka sina trupper från landet.

Vi som har arbetat nära afghanska flyktingar ser hur många av dem har fått en rättsosäker asylprocess, där asylskäl avvisats av handläggare som verkat instruerade att hålla nere andelen beviljade uppehållstillstånd. Vi har flera i vårt nätverk som 2015 flydde undan talibanerna i provinsen Ghazni och vi känner till en familj från folkgruppen hazarer som avrättades. Sonen, som var i skolan när det skedde, tog sig till Sverige men utvisades för ett år sedan och gömmer sig nu för bödlarna som tog hans familj. Migrationsverket ansåg att han skulle klara sig som internflykting i Kabul.

Att tillhöra den shiitiska minoriteten hazarer, att leva som konvertit, ateist eller homosexuell i Afghanistan är förenat med livsfara. Vi känner många ungdomar som flytt vidare ut i Europa, från den svenska rättsosäkerheten. Frankrike har beviljat konvertiter och Hbtq-personer tio års uppehållstillstånd med flyktingstatus. Franska migrationsverket har inte heller ansett att internflykt varit ett realistiskt alternativ i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder som flera år i rad har utnämnts som det farligaste landet i världen för civila.

Så skriver du en debattartikel

Det är hög tid för Migrationsverket att tänka om och göra rätt. Nedan finns förslag som skulle mildra konsekvenserna av felaktiga beslut som har fattats på myndigheten under de senaste åren.

1. Bevilja uppehållstillstånd för afghanska flyktingar i Sverige som nu enbart har verkställighetshinder för utvisning.

Uppehållstillstånd borde snarast beviljas papperslösa afghanska medborgare och asylsökande afghaner. Av uppehållstillståndet följer rätten att arbeta, vilket är viktigt. Nuvarande tillfälliga utvisningsstopp försätter de berörda personerna i ett mycket utsatt läge, med risk för utanförskap som följd. Ingen insatt person bedömer att det oroliga läget i Afghanistan skall stabiliseras i närtid. Afghanska ungdomar med uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen bör också inkluderas.

2. Ge förtur till samtliga ansökningar om anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring från afghanska medborgare.

Tiden det tar att få beslut från Migrationsverket för en person från Afghanistan som ansökt om anhöriginvandring är i dag 18-21 månader. För en ansökan om arbetstillstånd är den ungefär ett år. Vi anser att Sverige bör ge dessa ansökningar högsta prioritet med omedelbar handläggning.

3. Granska de utvisningar som genomförts till Afghanistan under senare år, där beslutet har motiverats med att internflykt skulle vara möjligt.

Vi tycker att dessa utvisningar ska ogiltigförklaras och berörda personer beviljas asyl utan att behöva ta sig till Sverige. Om Migrationsverket skulle sakna register med kontaktuppgifter till utvisade personer kan advokater, gode män och kontakter i civilsamhället hjälpa till.

Felaktiga bedömningar kan göras om och göras rätt, vilket vi nu hoppas att Migrationsverket väljer att göra.

Madeleine Ströje Wilkens

Seminarieledare för interkulturell utbildning, tidigare ambassadör

Marga Sandström

Miljöchef

Klara Patzauer

Gymnasielärare

Samtliga aktiva i volontärnätverket Världen i Värmland

Artikeltaggar

AfghanistanAsylDebattEnsamkommande flyktingbarnFlyktingarHBTQKabulMigrationMigrationsverketNya gymnasielagenUtvisningVärlden i Värmland