Hoppa till huvudinnehållet

Julia Nilsson om sin supervecka: ”Jag har inte fattat vad som hände än”

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Julia Nilsson tillsammans med Svante Hulteby. I bakgrunden är Mr Bon Bon.
Julia Nilsson tillsammans med Svante Hulteby. I bakgrunden är Mr Bon Bon. Foto: Mikael Solberger

När man kollar igenom statistiken för Färjestadstravets säsong 2021 är det en kraftig dominans av män.

Men det finns ett undantag och det är Julia Nilsson som kan vinna kuskligan för de med B-licens efter en supervecka i augusti.

– Jag har nog inte riktigt fattat vad som hände än, allt bara flöt på, säger hon.

Travstatistik - Färjestad

Förra året vann Julia Nilsson, som fyller 25 år i december, två lopp och med det slutade hon sjua bland de som har B-licens på Färjestad.

B-licens innebär att man får ha obegränsat antal egna hästar och maximalt fem hästar i träning åt andra. Det är den licenstypen som tidigare hette amatörtränare men med den skillnaden att man nu även får träna hästar åt andra.

De två vinsterna förra året har redan blivit till fyra i år och det är under den senare halvan av 2021 som det har lossnat.

Det började med att Julia vann med Whitelighttrotter på Färjestad i början av juli men det riktiga segerstimmet kom i augusti med tre vinster på sex dagar!

– Det såg bra ut på förhand i alla lopp så det fanns en chans att vinna något lopp men såklart inte med alla tre hästarna. Jag har nog inte riktigt fattat vad som hände den veckan än, allt bara flöt och jag var även tvåa med Mr Bon Bon vilket var en stor överraskning för mig, berättar Julia Nilsson.

Julia Nilsson fick tidigt upp intresset för travsporten och hade sin första ponny när hon var sju år.
Julia Nilsson fick tidigt upp intresset för travsporten och hade sin första ponny när hon var sju år. Foto: Mikael Solberger

De tre vinsterna i augusti togs med Whitelighttrotter, Fina Boelito och Frosta. De två sistnämnda är kallblod och det är en ras som ligger henne varmt om hjärtat. Frosta har hon kört i 21 starter och att få vara med på hennes resa upp i klasserna har enligt Julia själv utvecklat henne som kusk.

I ligatopp

Genom de tre vinsterna i augusti ligger Julia Nilsson trea bland kuskarna med B-licens med Färjestad som hemmabana. Jan Silvén leder med sex vinster före Markus Linryd, Julia Nilsson och Alicia J Larsson som alla har fyra.

Segerrikaste med B-licens på Färjestad

1) Jan Silvén 6 vinster, inkört: 525 400 kronor.

2) Markus Linryd 4 vinster, inkört: 382 900 kronor.

3) Julia Nilsson 4 vinster, inkört: 215 100 kronor.

4) Alicia J Larsson 4 vinster, inkört: 121 000 kronor

5) André Bood 2 vinster, inkört: 133 100 kronor.

Statistik till och med den 9 september.

Det är en placering som hon själv inte hade koll på.

– Det visste jag faktiskt inte, men jag vet att jag passerade fjolårets intjänade pengar i den senaste starten. Jag trodde aldrig att jag skulle komma upp i de siffrorna igen så det har gått otroligt bra i år. Egentligen kör jag för lite lopp för att kunna konkurrera om förstaplatsen och sedan skulle man också behöva ha mer än en vecka per år som det går riktigt bra.., säger Julia med ett skratt.

Och hon fortsätter:

– Det är kul när man ser statistiken på pappret. Det är klart att det är roligt och en morot i tävlandet, men man är utelämnad till att man får köra lopp åt andra för att vara med i toppen på ligan.

Mycket pusslande

Julia Nilsson bor i Ängåsen i Hagfors bara några stenkast från Klarälvstravet. Hon har tre hästar på den egna träningslistan där femårige Svante Hulteby kan debutera i Årjäng den 26 september.

Hon jobbar på Uddeholm och går där i treskift vilket innebär en del pusslande med arbetskamrater när det ska köras lopp.

– De är otroligt hyggliga att ställa upp och byta pass när jag krånglar med schemat. Ska jag iväg på ett lunchtrav kan det vara så att jag får jobba mellan 06 till 10 och sedan mellan 18 till 22 efter travet för att få det att fungera. Det blir en del pusslande men ibland får man helt enkelt tacka nej till att köra lopp.

Hur är det då att vara kvinna i den mansdominerade travbranschen?

– Oftast har man ingen fördel av att vara tjej, men ibland vill en hästägare ha en kvinnlig kusk för att få mjuka körhänder. Jag vet att jag har fått köra en del hästar just på grund av det.

Och charmen att vara travkusk handlar inte bara om att vinna lopp.

– Kicken är när det går bra. Jag har mest kört åt andra och man vet hur det känns när det går bra när man har följt en häst länge. Jag har kört hästar som bara har blivit femma i loppet och tjänat 2 000 kronor men ägarna är väldigt nöjda och sådant tycker jag är jätteroligt!

Artikeltaggar

HagforsJulia NilssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.