Hoppa till huvudinnehållet

100 miljoner till regional kultur

Publicerad:
Västanå teater är en av de värmländska aktörerna som ingår i  samverkansmodellen.
Västanå teater är en av de värmländska aktörerna som ingår i samverkansmodellen. Foto: Karina Johansson

Regeringen viker 100 miljoner kronor till samverkansmodellen i höstens budget, som en satsning på kultur i hela landet.

– Coronapandemin har inneburit en historisk kris för kulturen och nu behövs en historisk återhämtning, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Under tio år har regioner och landsting haft uppdraget att förmedla statligt stöd till kulturinstitutioner i hela landet, via samverkansmodellen. Modellen har under många år fått kritik för att den urholkar ersättningen till kulturinstitutioner.

Men förra året förstärkte den nuvarande regeringen modellen med 150 miljoner kronor.

– Och nu är jag jätteglad att kunna berätta att vi förstärker modellen ytterligare med 100 miljoner kronor per år. Totalt har vi under den här mandatperioden förstärkt samverkansmodellen med 250 permanenta miljoner. Och det behövs för att kulturen ska blomstra i hela landet, säger Amanda Lind.

Bredden behövs

Pengarna kan gå till exempelvis teatrar, regionala museer, regionala bibliotek, och främjande av film och hemslöjd. Även om restriktionerna i pandemins spår nu lättar kommer återhämtningen av kulturlivet att ta tid, tror Amanda Lind.

– Coronapandemin har inneburit en stor kris, inte minst för livekulturen, men vi ser hur det breda kulturlivet har drabbats. Så när vi nu ska få till en återstart av kulturen behöver vi en bred palett av insatser. Samverkansmodellen finansierar just den bredden, säger hon.

Operan i Värmland kan få mer pengar när stödet till samverkansmodellen höjs. ”För  att vi nu ska få till en återstart av kulturen behöver vi en bred palett av insatser. Samverkansmodellen finansierar just den bredden”, säger kulturministern.
Operan i Värmland kan få mer pengar när stödet till samverkansmodellen höjs. ”För att vi nu ska få till en återstart av kulturen behöver vi en bred palett av insatser. Samverkansmodellen finansierar just den bredden”, säger kulturministern. Foto: Lena Richardson

Under finanskrisen 2008–2009 fick den regionala kulturen stryka på foten, menar Amanda Lind. Men nu inskärper hon att politiker på alla nivåer måste prioritera kultur och vara uthålliga. Hon hoppas också att det kommer att finnas utrymme för nysatsningar, nya initiativ och ambitionshöjningar i hela landet.

– Det vi gör från statens sida är att peka ut en riktning, vi behöver investera i kulturen framåt.

Ser du några problem med samverkansmodellen?

– I grunden är det en bra modell, att regionerna har en frihet att fördela pengar som kommer från staten och att man kan växla upp med gemensamma medel. Det är de regionala och kommunala politikerna som har störst kännedom om det regionala kulturlivet. Men som alla modeller med ett par år på nacken finns det saker vi kan behöva titta på för att förbättra.

Amanda Lind går inte in på vad, men säger att dialogen fortsätter under hösten. Hon tycker att pandemin har kastat ljus på utmaningar som har funnits redan innan i svenskt kulturliv, bland annat vill hon fortsätta se över finansieringen av kulturlivet.

De aktörer som ingår i modellen i Värmland är Värmlands museum, Wermland opera, Västanå teater, Föreningsarkivet i Värmland, Värmlands Företagshistoria, Riksteatern Värmland och Region Värmlands avdelning för kulturutveckling.

Artikeltaggar

Amanda LindFöreningsarkivet i VärmlandKarlstadNöje/KulturPolitikRegion VärmlandSunneTeaterVärmlands länVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.