Hoppa till huvudinnehållet

Starka känslor och tydligt budskap: ”Mobbning är aldrig okej!”

Publicerad:
Under helgen kördes en mc-kortege för att manifestera mot mobbning. 17-åriga Maja Eriksson, som själv blivit mobbad, var initiativtagare tillsammans med organisationen DACA (Drivers against child abuse) och BMM (Bikers mot mobbning).
Under helgen kördes en mc-kortege för att manifestera mot mobbning. 17-åriga Maja Eriksson, som själv blivit mobbad, var initiativtagare tillsammans med organisationen DACA (Drivers against child abuse) och BMM (Bikers mot mobbning). Foto: Emely Wallo Bergare

Hennes berättelse om hur hon i grundskolan blivit mobbad och utfryst, och vilka konsekvenser det senare medfört - fysiskt som psykiskt, har väckt starka reaktioner.

17-åriga Maja Eriksson hyllas för sitt mod att våga berätta och genom det belysa ett stort samhällsproblem.

I helgen fick hon även tydligt bekräftat att hon inte står ensam i sin kamp - runt ett 40-tal motorcyklister slöt upp för att i enad front delta i manifestationen mot mobbning.

Mullret hörs lång väg. En efter en svänger mc-knuttarna in på parkeringsplatsen intill Coop i Lesjöfors. Det är här kortegen, som har Stora torget i Filipstad som mål, ska starta.

Med sina skinnvästar och solglasögon ser de tuffa ut. Många bär långt skägg och tatueringarna skymtar under de uppkavlade ärmarna.

Hårda typer - men med hjärtan av guld.

Kortegen gick från Lesjöfors till Filipstad.
Kortegen gick från Lesjöfors till Filipstad. Foto: Emely Wallo Bergare

De allra flesta av motorcyklisterna som samlats på platsen tillhör motororganisationen DACA (Drivers against child abuse) eller BMM (Bikers mot mobbning) och är tillsammans med Maja och hennes familj initiativtagare till denna manifestation som vill skapa debatt och befästa att mobbning aldrig någonsin är okej.

– Egentligen skulle ju vi inte behöva finnas - det är faktiskt obegripligt i ett modernt samhälle, säger Jimmy Fahlin.

Han är regionspresident för DACA vars huvudsyfte är att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Han är även fadder åt Maja, vilket innebär att hon står under hans beskydd.

– Man försöker hjälpa och stötta på alla tänkbara sätt, förklarar han.

FT har i flera artiklar berättat om Maja Eriksson och hennes minst sagt tuffa skoltid. Och även om hon själv inte vill stå i fokus vill hon använda sin röst för dem som blivit eller är mobbade och som inte har kraften eller möjligheten att stå upp för sig själva.

– Det är kul att se att det är så många som kommit hit i dag - att de vill ställa upp på sin fritid, säger Maja medan allt fler motorcyklister ansluter.

Lena Palm Eriksson representerade BMM.
Lena Palm Eriksson representerade BMM. Foto: Emely Wallo Bergare

”Jag HATAR mobbing”

En av dem som inte tillhör DACA eller BMM men som ändå inte tvekade en sekund på att dra på sig mc-stället och rulla ut hojen, är kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S).

– Det var en självklarhet att ställa upp - jag har själv blivit mobbad. Och jag HATAR mobbning. Jag förfäras över att det aldrig tar slut! Det överförs från generation till generation. Jag har funderat en del över det och de som mobbar, är det personer som själva blivit mobbade? Som växt upp otryggt? Eller sådana som bara vill hävda sig? Oavsett så är det aldrig, aldrig okej.

Åsa Hååkman Eriksson fortsätter:

– Jag hoppas att min närvaro är ett tydligt tecken på att vi tar det här på allra största allvar. Jag har hört om det som drabbat Maja och jag skulle gärna vilja träffa henne och familjen för att få lyssna på den långa versionen.

Jimmy Fahlin, DACA, Lena Palm Eriksson, BMM, och Åsa Hååkman Eriksson, kommunalråd i Filipstads kommun.
Jimmy Fahlin, DACA, Lena Palm Eriksson, BMM, och Åsa Hååkman Eriksson, kommunalråd i Filipstads kommun. Foto: Emely Wallo Bergare

Lena Palm Eriksson från BMM är också på plats. I kampen mot mobbning luftar hon i dag sin HD och framhåller att det är de vuxna som måste stå upp för de utsatta barnen och ungdomarna. För att få stopp på mobbning måste det också till attitydförändringar.

– De flesta brott inträffar i skolan - och mobbning är faktiskt olika brott: misshandel och olaga hot till exempel. Och så som många barn behandlas och har det i skolan skulle aldrig accepteras på en arbetsplats, säger hon.

”Får vara slutsnackat nu”

Då DACA är en rikstäckande motorförening är medlemmarna spridda över hela landet - från norr till söder. Ofta åker medlemmarna långa sträckor för att delta i olika event - till Majas manifestation har åkare från region East, det vill säga Stockholmsområdet, anslutit.

Även Sverigepresidenten, tillika en av organisationens grundare, Tomas ”Dansken” Mathiesen, finns på plats.

Pepe Idril, Maja Eriksson, DACA:s Sverigepresident Tomas ”Dansken” Mathiesen och Jimmy Fahlin.
Pepe Idril, Maja Eriksson, DACA:s Sverigepresident Tomas ”Dansken” Mathiesen och Jimmy Fahlin. Foto: Emely Wallo Bergare

Han berättar att organisationen startades för fem och ett halvt år sedan på grund av att han och många fler kände att det var mycket snack och lite verkstad.

– Vi var tio stycken personer från olika delar av landet, som aldrig hade träffats. Men vi kände alla att nu får det vara slutsnackat - nu gör vi något istället, säger han och ropar till sig Pepe Idril.

Han till hör DACA:s Team 1. Det innebär att han är en av dem som tar emot ansökningar från barn och familjer som vill ha hjälp och stöttning för den situation de befinner sig i.

– Efter att en ansökan kommit in kollar vi först om det här är ett fall för oss. Sedan tar vi ett första samtal och ser om det här är någon vi kan hjälpa. Vi har väldigt begränsade resurser samtidigt som behovet är väldigt stort, säger han och fortsätter:

– Förutom skyddslingar hjälper vi också till med rådgivning och coachning för föräldrar - det är också en stor del i det hela. Just nu har vi avslutat flera fall - en del har kommit upp i ålder och en del behöver oss inte längre och det känns så bra om man har lyckats komma dit.

Både synen och ljudet var mäktigt när motorcyklarna dundrade fram.
Både synen och ljudet var mäktigt när motorcyklarna dundrade fram. Foto: Emely Wallo Bergare

Ge något tillbaka

För tillfället uppskattar Pepe Idril att ett 70-tal barn och ungdomar runt om i landet får stöd och hjälp av organisationen. En av de mc-åkare som deltar i dagens manifestation är en tidigare skyddsling som nu snart blir fullvärdig medlem.

– Det är lite det som är grundtanken - att man, när man kommit så långt på sin egen resa och är redo att hjälpa andra, ska ge något tillbaka.

Enligt Pepe Idril får man det bästa av två världar vid arrangemang som detta - åka hoj och samtidigt verka för en god sak som för vissa kan vara skillnad på liv och död.

– Vi kan inte rädda alla, men lyckas vi i alla fall rädda en är vi glada. Det som är farligt är när folk sitter tysta - då kommer ju inget bli bättre.

Skinnvästarna de bär inger respekt men väcker också nyfikenhet - speciellt när förbipasserande upptäcker nallebjörns-loggan och texten på ryggen.

– Det kvittar faktiskt vilket mc-gäng man möter, alla gör så här, säger Pepe och hissar två stora tummar upp i luften.

Hyllning och uppmaning

När klockan är strax efter tolv börjar kortegen sin resa mot Filipstad.

Många i centrumkärnan stannar upp för att följa motorcyklisternas väg mot Stora torget. Efter en halvtimmes paus är det dags att sitta upp på motorcyklarna igen för att åka tillbaka till Lesjöfors och gemensamt fika i Magasinet.

En del stannade till på Stora torget för att kika på kortegen.
En del stannade till på Stora torget för att kika på kortegen.

Åsa Hååkman Eriksson håller även här ett tal där hon understryker att mobbing aldrig kan accepteras. Hon uttrycker även bestörtning över att mobbing fortfarande förekommer i vårt upplysta samhälle. Åsa passar även på att hylla Maja för hennes mod och styrka innan hon avslutar med uppmaningen:

– Till sist hoppas jag att vi alla gör vad vi kan för att stoppa mobbingen oavsett vart den sker i samhället!

Fotnot: Vill du komma i kontakt med DACA, gå då in på deras hemsida: daca.nu

Innan avfärd måste upplägget för dagen gås igenom.
Innan avfärd måste upplägget för dagen gås igenom. Foto: Emely Wallo Bergare
Mc-gäng stöttar Maja och hennes familj med manifestation mot mobbningMaja, 17, blev utfryst under hela högstadiet: ”Vill inget hellre än att ha ett normalt tonårsliv”Maja efter det stora stödet: "Känns bra med sån respons"

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonDaca (Drivers against child abuse)FilipstadLesjöforsMobbningNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.