Hoppa till huvudinnehållet

SHL-profilens passning: ”Han verkar vara en riktig gris”

Publicerad:
Flera SHL-profiler har delat sina åsikter inför premiären.
Flera SHL-profiler har delat sina åsikter inför premiären. Foto: Kollage/Bildbyrån

Experter och skribenter vädrar sina åsikter lite här och var.

Men vad tycker egentligen spelarna? Här har NWT-sporten låtit några av SHL:s största profiler reda ut ett och annat inför seriepremiären.

Bland annat får vi veta vem som tros bli ligans utropstecken, vem som är största busen och vilka som förväntas vinna SM-guld.

Profilen rankar SHL:s bästa målvaktspar – och hyllar Haukeland
Linköpingskaptenen Jonas Junland genomgick en höftoperation efter förra säsongen och är nu tillbaka i spel.
Linköpingskaptenen Jonas Junland genomgick en höftoperation efter förra säsongen och är nu tillbaka i spel. Foto: SUVAD MRKONJIC

Jonas Junland, Linköping

Vem tror du blir ligans MVP?

– Omark (Linus, Luleå, red. anm) har ju en del press på sig däruppe i norr. Han spelar i ett starkt lag som kan vara med och fajtas om guldet samtidigt som han är en utav de starkaste poänggörarna i Europa – så den kombinationen skulle kunna inbringa en MVP.

Ligans mest underskattade?

– Jag vet inte vad jag ska vara på den frågan men det känns som att det finns några spännande nyförvärv om inte annat. Jag skulle inte kalla dem för underskattade, men de kan kanske komma att överraska. De tjeckiska bröderna i Oskarshamn (Tomas och Hynek Zohorna) har man hört mycket gott om, till exempel. De skulle nog kunna överraska den svenska hockeypubliken.

Vem vinner poängligan?

– Jag tror att det kommer stå mellan Omark och Ryan Lasch. De har båda visat sig vara starka i flera europeiska ligor – Lasch inte minst i Sverige då. Båda spelar i bra lag också så de kommer säkert vara med och fajtas uppe i toppen.

Fulaste spelaren?

– Det finns inga sådana kvar längre. Det är bara svärmorsdrömmar som spelar SHL-hockey nu för tiden. Men träffar man på Joel Lundqvist vid fel tillfälle kan man få sig en bröstvärmare som känns i hela kroppen.

Jobbigaste bortamatchen?

– Att ta poäng borta mot Luleå är tufft. De är väldigt starka hemma.

Vilka vinner SM-guld?

– Luleå.

Motivering?

– Jag tror att de har ett mer gediget lag än Real Färjestad.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Det är alltid svårt att vara nykomling så jag säger Timrå. Sedan är det flera lag som hade ett tufft fjolår, bland annat vi, Brynäs och Oskarshamn. Det är nu upp till oss att motbevisa resten av hockey-Sverige att vi inte är bottenlag.

Frölundaiten Max Friberg tror att hans gäng går hela vägen denna säsong.
Frölundaiten Max Friberg tror att hans gäng går hela vägen denna säsong. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Max Friberg, Frölunda

Vem tror du blir ligans MVP?

– Ryan Lasch. Han har bevisat sig både i ligan och hos oss i Frölunda. Vi vet hur viktig han har varit tidigare och går säsongen åt det håll vi vill så tror jag att han kommer vara en kandidat till MVP.

Ligans mest underskattade?

– Där säger jag Sebastian Strandberg i Djurgården. Han har haft lite problem med skador men han är riktigt duktig när han får vara frisk och kan spela.

Vem vinner poängligan?

– Lasch.

Fulaste spelaren?

– Oscar Engsund i Luleå är hård men jag skulle inte säga att han spelar fult. Men Shinnimin (Brendan, Luleå) är ju tillbaka också, han brukar ha lite saker för sig. Han kan göra dumma grejer, Engsund spelar bara hårt – och oftast rättvist.

Jobbigaste bortamatchen?

– Det var ett tag sedan man spelade med publiken som faktor. Men om man kommer till ett Hovet eller Karlstad när det bra ös och du har alla emot dig så är det tufft. Samtidigt är det väldigt roliga matcher att spela.

Vilka vinner SM-guld?

– Det är det vi som gör.

Motivering?

– Jag tycker att vi har en bra grund att stå på med många spelare i truppen som varit här ganska länge nu. Samtidigt har vi kryddat med lite extra spets till i år. Jag tycker att vi har fyllt de luckor som vi saknade ifjol, och kollar man på truppen så ska vi vara med där uppe och slåss. I våra ögon bör vi gå hela vägen.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Den vill jag inte spekulera i. Jag har själv varit med och åkt ur med Timrå, och när man kollade på serien mellan HV och Brynäs ifjol så var det bara ångest. Så av den anledningen väljer jag att inte svara på den frågan.

Emil Sylvegård är en ledande spelare för moderklubben Malmö.
Emil Sylvegård är en ledande spelare för moderklubben Malmö. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Emil Sylvegård, Malmö

Vem tror du blir ligans MVP?

– Mikael Wikstrand. Det är en bra back som är stark i båda ändarna av isen och Färjestad är ett bra lag som säkert kommer gå långt. Han lär också vara en av de största anledningarna till varför.

Ligans mest underskattade?

– Jag tycker att Christoffer Forsberg i vårt lag är sjukt underskattad. Han är SÅ viktig för oss, verkligen underskattad.

Vem vinner poängligan?

– Jag tror att det kommer vara jäkligt tajt däruppe men jag tror nog att Omark tar hem det. Känns bra att sätta lite press på honom, haha.

Fulaste spelaren?

– Oscar Engsund. Han kan göra fula saker på isen och han har delat ut några vårdslösa tacklingar ibland. Nu var det i och för sig ett tag sedan men det kan hända. Det gäller att se upp när han är på isen.

Jobbigaste bortamatchen?

– Luleå borta är en jobbig match. Där vet man att det är full fart från början och jag har själv spelat för Luleå så jag vet hur snacket går. Det är alltid tufft att komma dit, speciellt om de tar ledningen.

Vilka vinner SM-guld?

– Färjestad är ju stor favorit men jag tror faktiskt att Luleå tar hem det. De har varit däruppe nu i flera år, de är jämna och har en bra trupp. Faktiskt med lite mer spets nu än innan. Ett intressant lag med ett bra spelsystem, helt enkelt.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Timrå, tror jag är ett av dem. Sedan är det jättesvårt att säga vilka fler som hamnar där. Brynäs kan nog få det tufft med tanke hur det blev förra säsongen, men man får se hur det utvecklar sig – hur deras nya tränare är och hur de styr upp det. De kan säkert bli ett bra lag.

Patrik Zakrisson ledde sitt Leksand till en tredjeplats förra säsongen.
Patrik Zakrisson ledde sitt Leksand till en tredjeplats förra säsongen. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Patrik Zackrisson, Leksand

Vem tror du blir ligans MVP?

– Carter Camper (Leksand), han är skicklig, tillräckligt skicklig för att spela till sig den titeln.

Ligans mest underskattade?

– Svår fråga... Ja du, vem kan det vara? Äh, jag säger en av våra spelare där också, Jonas Ahnelöv. Han är inte så underskattad kanske men han är väldigt, väldigt viktig för oss.

Vem vinner poängligan?

– Jag får lov att svara Carter Camper igen. Det känns som ett ganska ”safe” val. Han är grym på att styra spelet, han är passningsskicklig och han har ett enormt sinne för mål.

Fulaste spelaren?

– Emil Sylvegård, han håller på med en hel del smånyp. Vi möter dem på lördag så det känns som ett perfekt svar, haha.

Jobbigaste bortamatchen?

– Där får jag säga Örebro. Vi hade det väldigt tufft mot dem på bortaplan förra året, inte minst i slutspelet. Det var ju där vi åkte ut.

Vilka vinner SM-guld?

– Förhandsfavoriter är väl Färjestad med tanke på vilket lag de har på pappret. Men jag hoppas såklart att vi tar det. Vi ser oss i alla fall själva som utmanare till guldet om vi får det att stämma. Det tror jag många lag känner också.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Man får väl lov att säga Timrå eftersom de är nykomlingar. Oskarshamn kanske gör dem sällskap eftersom de var där nere förra året också.

Linus Johansson är tillbaka i FBK-dressen och siktar på guld.
Linus Johansson är tillbaka i FBK-dressen och siktar på guld. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Linus Johansson, Färjestad

Vem tror du blir ligans MVP?

– Jag tror att ”Lilliz” går en back to back på den (fick se sig besegrad av Kodie Curran 2019-2020). På försäsongen har han producerat mycket, varit dominant i powerplay och det han är jäkligt bra på har han fortsatt varit jäkligt bra på. Jag tror han kommer vara grym.

Ligans mest underskattade?

– Ska jag vara ärlig så läser jag inte så mycket om det som skrivs. Men någon som jag tycker borde få lite större omnämnanden för sitt jobb är Dennis Everberg i Rögle. Han är inte underskattad på något sätt men han får kanske inte så stora rubriker som han borde. Det är bara att kolla på finalen förra året; när han inte är med så blir laget sämre och får inte alls samma tyngd. Det är en spelare som gör alla i sin omgivning mycket bättre.

Vem vinner poängligan?

– Jag tror att det kommer stå mellan Lasch och ”Lilliz”. Jag säger ”Lilliz”.

Fulaste spelaren?

– Den där nya finnen i Örebro, Miikka Salomäki, verkar vara en riktig gris. Vi möttes på försäsongen och han var bara ute efter att släcka folk till höger och vänster. På farliga ställen dessutom, det gick i 150 kilometer i timmen. Så det förvånar mig inte om han får en eller två avstängningar under säsongen.

Jobbigaste bortamatchen?

– Jämt skägg mellan Luleå och Oskarshamn, men jag säger Oskarshamn. De är ett väldigt bra lag på hemmaplan, mycket bättre än på bortaplan. Hemma är de väldigt svårspelade, kommer ut med mycket självförtroende och petar puckar inåt, utåt, och hit och dit. Inte alls enkelt att spela där.

Vilka vinner SM-guld?

– Det tror jag att Färjestad gör. Jag tycker att vi har fått ihop en bra grupp med väldigt bra spelare. Det kändes som att förra året var en liten ”setback”, men nu tror jag att vi bara kommer bli bättre och bättre och plocka poäng lite här och var. Sedan tror jag att vi har ett tufft lag som kan steppa upp och bli tungt och starkt när det väl gäller.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Oskarshamn tror jag väl kommer ligga någonstans därnere. Sedan vette fan, jag har dålig koll om jag ska vara helt ärlig. Linköping och Brynäs var ju därnere förra året men ser ut att ha värvat på sig lite så de ser väl bättre ut än innan.

Joakim Lindström är redo för sin sjätte raka säsong i Skellefteå.
Joakim Lindström är redo för sin sjätte raka säsong i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG

Joakim Lindström, Skellefteå

Vem tror du blir ligans MVP?

– Calle Söderberg, kanske (Malmö). Han var riktigt bra när han var i SHL senast och jag tror att han kommer vara det nu också.

Ligans mest underskattade?

– Vår målvakt, Gustaf Lindvall, får inte tillräckligt med kredd. Han är riktigt bra. Jag skulle säga att han är en av ligans bästa.

Vem vinner poängligan?

– Svår fråga. Det kanske blir Lasch, han brukar ju vara med däruppe... eller nej, jag säger Marcus Sörensen i Djurgården. Han är riktigt skicklig.

Fulaste spelaren?

– Jag kan inte komma på någon speciell. Det finns nog ingen som är så väldigt mycket fulare än någon annan.

Jobbigaste bortamatchen?

– Oskarshamn för att det är så långt att ta sig dit för oss, haha.

Vilka vinner SM-guld?

– Det finns många bra lag men jag tror på oss. Vi har ett bra målvaktsspel, några av våra yngre har tagit stora steg och det känns väldigt bra på träning.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Ingen aning. SHL är så jämn att det är svårt att säga. Känns som en dålig idé att peka ut någon.

Robin Kovács var Örebros bäste poängplockare förra säsongen med 18 mål och 26 assist (slutspelet inräknat).
Robin Kovács var Örebros bäste poängplockare förra säsongen med 18 mål och 26 assist (slutspelet inräknat). Foto: JONAS LJUNGDAHL

Robin Kovács, Örebro

Vem tror du blir ligans MVP?

– Jag tror på Linus Omark. Han kommer nog producera en hel del och betyda enormt mycket för Luleå.

Ligans mest underskattade?

– Jag skulle vilja lyfta fram en sådan som Oliver Eklind i Örebro. Han är underskattad på många sätt. Men han har en otrolig glöd och en otrolig talang som jag tycker att han har fått visa mer och mer nu under en period. Jag tror att det kommer vara en kille som tar enorma kliv under säsongen.

Vem vinner poängligan?

– Jag säger Omark på den också.

Fulaste spelaren?

– Oscar Engsund, haha. Han kanske inte är fulast men jag tycker att han är den hårdaste spelaren i ligan att möta. Han spelar hårt i alla situationer och ibland kan det kanske bli lite för mycket – men så är det ju med allt.

Jobbigaste bortamatchen?

– För min del är Djurgården borta den roligaste matchen – men också den tuffaste. Speciellt nu när det blir mycket publik på läktaren igen. Där kan man få många emot sig, haha.

Vilka vinner SM-guld?

– Jättejättesvårt att säga men Färjestad har ju ett otroligt bra lag på pappret. Samtidigt tycker jag att vi är otroligt bra i år också, så vi kan absolut vara med och utmana. Sedan tror jag även att Frölunda kommer komma tillbaka starkt i år. Det finns många kandidater.

Vilka hamnar i bottenträsket?

– Jag tror att Timrå kommer få det tufft. Jag har sett dem lite under försäsongen och har i nuläget svårt att tro att de kan komma särskilt högt upp i tabellen.

Hemvändarna: Därför blev det Färjestad

Artikeltaggar

Emil SylvegårdFärjestad BKFärjestad BK HerrFrölunda HCIshockeyJoakim LindströmLeksands IFLinköping HCLinus JohanssonMalmö RedhawksMax FribergÖrebro HockeyPatrik ZackrissonRobin KovácsSHLSkellefteå AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.