Ulla Walldén har varit med och startat både tv- och radioredaktioner. Nu är det dags för en nystart till. Den 24 september gör hon sin sista arbetsdag på P4 Värmland efter 43 år i mediebranschen.
Hon visste tidigt att hon ville bli journalist.
– Jag har aldrig ångrat yrkesvalet, det är för det mesta väldigt kul även om det ibland kan vara utmanande och mycket stress, säger hon.
De första nio åren var hon reporter men sedan 1986 har hon varit chef och arbetsledare på tidningar, radio och tv.
SR Värmland
Sedan 1998 är hon tillbaka på SR Värmland där allting började som ung journalistpraktikant. När hon slutade som kanalchef 2018 var hon med sina 15 år den som jobbat längst på den posten inom Sveriges Radios P4. Efter det har hon bland annat varit med och startat SR:s senaste lokalradiostation P4 Södertälje som hade sin första sändning i november 2019.
Hon har vanan inne.
– När jag började min journalisthögskolepraktik på Radio Värmland 1977 var lokalradion helt nyetablerad här. De hade startat ett halvår tidigare och när jag kom var det fortfarande fullt pådrag.
1993 var hon med och startade TV4 Värmland.
– Det var helt underbart men samtidigt jättejobbigt. Vi hade en otrolig arbetsglädje men inga resurser och inget material. Vi fick trolla med knäna för att fylla våra sändningar.
Började på P4 Skaraborg
Som nyutbildad journalist började hon arbeta på P4 Skaraborg som då bara varit igång några månader.
– Det var mitt första fasta jobb, säger hon.
Med sig därifrån fick hon inte bara nyttiga erfarenheter utan också sin blivande man, journalisten Gunnar Walldén.
– Ett av de första jobben jag var på var en presskonferens om att man skulle utöka produktionen i ett möbelföretag i Töreboda. In från tidningen Arbetet kliver en reporter som jag idag är gift med, säger hon.
Efter två år i Skövde hördes hon åter på Radio Värmland, bland annat som lokalreporter för den östra delen av länet.
Sagan om Sune
– Ett roligt minne därifrån är när Anders Jacobsson satt i studion i Karlskoga och gjorde den allra första barnradioserien om Sagan om Sune och även den allra första boken som han satt och läste in, berättar hon.
I samband med att Ulla fick sitt första barn flyttade familjen från Karlstad till Degerfors.
– Vi skulle bara bo där några år men så blev det 30, säger hon.
Så småningom tyckte Ulla att det blev tråkigt utan kollegor. När jobbet som platschef på Karlskoga-Kuriren blev ledigt sökte hon det, fyra år senare blev det Karlskoga Tidning under fyra år.
– En kul grej vi gjorde där var en hel lördagsupplaga som vände sig till unga. Många av ungdomarna som var med och skrev har fortsatt med journalistik så det blev en plantskola för blivande journalister.
Vad har varit roligast genom åren?
– I min chefsroll har jag uppskattat allra mest att få följa nya medarbetare och se hur de blommar och att vara i en verksamhet som ständigt utvecklas och försöker hitta nya vägar att nå sin publik. Som reporter är det stunderna där du får träffa människor, komma nära och uppleva saker du inte skulle ha gjort annars.
Hon minns de två bröderna i Fryksdalen hon mötte under åren på TV4 Värmland.
– Vi gjorde en serie om utrotningshotade hantverk och jag hamnade hos bröderna som handbyggde träekor. De jobbade i en liten snickerifabrik, miljön var väldigt speciell.
Ett annat minne är dagen tillsammans med konstnären Bengt Olson i hans ateljé i Sjötorp.
– Att sitta tillsammans med honom i hans ombyggda missionshus och äta rökt sik när han berättar om sitt liv i Paris, det var helt fantastiskt.
Betydligt mer fartfyllt var det under åren i rallyskogen på P4 Värmland.
– Där jobbade vi från morgon till kväll. Ett år hade vi ställt upp en speakervagn på rallyrakan i Hagfors och det hände mer än en gång att folk knackade på och frågade om de kunde köpa korv.
Under många år var Ulla Walldén med i redaktionen för Sommar i P1 och hon har även arbetat som producent för programmen.
– Jag kommer ihåg när jag var nere och gjorde Sommar med Margot Wallström i Bryssel. När vi kom ner till studion i huset kom alla i personalen och bugade och överlämnade en blomma till henne. Det var först då jag förstod vilken stor roll hon hade i Bryssel. För mig var hon Margot som jag startat TV4 med.
Som en i Sommarredaktionen pratade hon sig varm för bland andra Svante Thuresson och Lars Lerin.
– Jag producerade hans Sommarprogram som också blev ett antal Vinterprogram. Det känns som om det startade hela hans karriär som radio- och tv-personlighet. Det öppnade en dörr och sedan har det bara rullat på. Fram till Sommarprogrammet var han "bara" en uppburen konstnär i allmänhetens ögon.
– I somras gjorde jag Svennis och det var också jättekul, fortsätter hon.
Vilka nyhetshändelser har etsat sig fast?
– Jag upplevde Tage Erlanders död och det var enda gången jag träffade och intervjuade Olof Palme.
Ett annat minne är Domusbranden i Karlstad 27 oktober 1999.
– Det var bara jag och min kollega Lars- Erik Olsson kvar i radiohuset. Han står och tittar ut genom fönstret och säger: "Vad är det som händer?". Sedan stod vi och stirrade på en stor rökpelare som stiger upp mitt i stan. Sen var det bara att kasta sig på telefoner och skicka ut medarbetare. Gunnar Gramnes var först på plats för att rapportera.
Under 34 år har det hunnit hända en hel del i mediebranschen. Hur ser du på förändringarna?
– Jag lyssnar ibland på gamla radioprogram och läser gamla tidningar och jag tycker att vi gör bättre produkter i dag. Utvecklingen har gått framåt. Den stora skillnaden är nyhetsflödet. Det var inte alls samma snabba rapportering och inte samma fokus på nyhetsbevakning. Man rapporterade på fasta tider, många gånger långt efter att något hänt.
Däremot känner hon en viss oro över det ökade hotet mot journalister som tar sig an känsliga ämnen.
Har du upplevt det själv?
– Inte personligen men vi har haft hot mot redaktionen som jag har fått hantera.
Några av de bakomliggande orsakerna till det anser hon är den desinformation och direkta felaktigheter som sprids i sociala medier och på nätet.
– Vi har inte minst sett det kring vaccinfrågan. Samtidigt har förtroendet för svenska medier sjunkit de senaste tio åren. På alla arbetsplatser jag varit har det funnits en stark vilja att komma sanningen så nära som möjligt. Och med sanning menar jag att alla röster ska höras och att man ska berätta de olika aspekterna på en händelse eller ett förlopp.
Hur kan man motverka desinformationen?
– Jag tror att man behöver prata ännu mera om källkritik, inte bara i skolor utan överhuvudtaget. Att försöka peka på när det skrivs felaktig information och ta reda på varifrån den kommer, säger hon.
Det senaste året har Ulla Walldén jobbat halvtid som nyhetssändare och kvällsreporter. Om en dryg vecka får hon följa nyhetsflödet utifrån. Men det kan mycket väl hända att hennes stämma hörs i etern igen då och då även framöver.
– Jag har erbjudit mig att hoppa in som vikarie.
Ulla och maken Gunnar bor numera i Karlstad och hon ser fram mot att få mer tid med barn och barnbarn, måleriet, golf och resor.
– Jag har inte planerat särskilt mycket, det är det som är kul, att få se vad det blir, säger hon.
Ulla Walldén
Ålder: 64 år
Familj: Maken Gunnar, barnen Sofia och Joel, fyra barnbarn.
Bor: I Karlstad. Hon är uppväxt i Rämmen och Högboda, bodde tidigare i Degerfors under 30 år.
Aktuell: Går i pension från Radio Värmland där hon bland annat var kanalchef åren 2003-2018. Tidigare hade hon chefsjobb på Karlskoga-Kuriren, Karlskoga Tidning och TV4 Värmland. Har suttit med i redaktionen för Sommar i P1 samt varit producent för ett antal Sommarprogram, bland annat med Margot Wallström, Lars Lerin, Sven-Göran Eriksson, Ulf Malmros och Karin Broos.
Intressen: Golf, måleri, sy lapptäcken, brodera fritt, har börjat baka. "Jag gillar att göra saker med händerna, det är en bra kontrast till jobbet på radion."
Lyssnar på: Dokumentärer. "De berättande programmen på SR är jättebra. Jag lyssnar mycket på poddradio, laddar hem och har det lite som kvällsbok."
Planer: Spendera mer tid med barnbarnen, bila genom Europa till Spanien för en "long stay" tillsammans med maken Gunnar. "Där ska vi bland annat spela golf."