Hoppa till huvudinnehållet

Profilen rankar SHL:s bästa målvaktspar – och hyllar Haukeland

Publicerad:
Henrik Haukeland kliver in i säsongen med ett stort ansvar på sina axlar.
Henrik Haukeland kliver in i säsongen med ett stort ansvar på sina axlar. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Färjestad kliver in i säsongen som en förhandsfavorit.

Och med det kommer pressen – inte minst på den något ifrågasatta målvaktssidan.

– Henke klarar av det, det är jag övertygad om, säger tränarprofilen Per-Erik ”Pecka” Alcén.

SHL-profilens passning: ”Han verkar vara en riktig gris”

Efter en stark silly season med flera tunga nyförvärv räknas Färjestad som en potentiell SM-guldvinnare hos såväl spelare som experter och fans.

Bland många höjs dock frågetecken kring målvaktssidan.

Henrik Haukeland och Jesper Eliasson beskrivs på flera håll som lagets akilleshäl men det finns också de som rider till duons försvar.

Per-Erik ”Pecka” Alcén, bland annat målvaktstränare för norska herrlandslaget, tror i alla fall stenhårt på sin adept.

– Man har en väldig press på sig i Färjestad och det är det ju inte alla människor som klarar av. Men Henke klarar det, det är jag övertygad om. Han har visat att han kan hantera press i både landslaget och när han tagit upp Timrå och Leksand i SHL. Sedan är det klart att han inte kan stå 54 matcher. Alla lag behöver ett bra målvaktspar, säger han.

Låter inte som att du är lika säker på Eliasson?

– Nja, han är lite ung och sådär nu när han kastas rakt in i hetluften. Det är inte så lätt att stå i Färjestad i dag, med det laget på pappret och pressen han kommer att få på sig. Då är det ju bra att vara lite erfaren.

Relationen mellan ”Pecka” och Henrik Haukeland sträcker sig långt tillbaka.

Första mötet var på Brynäs hockeyskola där den då unge norrmannen var återkommande elev.

Hur skulle du beskriva honom?

– Det är en otroligt bra och kompetent målvakt, teknisk och fin. Och han har alltid varit stabil när han spelat i landslaget med mig – klockren! Dessutom är det en otroligt ödmjuk och fin kille.

Hur högt rankar du honom jämfört med konkurrenterna i SHL?

– Jag tycker att han ska vara med bland de sex bästa i alla fall. Han är förfasiken landslagsmålvakt, haha.

Per-Erik ”Pecka” Alcén har varit målvaktstränare för det norska herrlandslaget i flera års tid. Därutöver är han verksam i Lillehammer samt driver egna målvaktsskolor.
Per-Erik ”Pecka” Alcén har varit målvaktstränare för det norska herrlandslaget i flera års tid. Därutöver är han verksam i Lillehammer samt driver egna målvaktsskolor. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

”Pecka” har många framgångsrika killar i ”sitt stall”.

Som målvaktstränare i Brynäs har han exempelvis varit med och plockat fram Jacob Markström, Anders Lindbäck, Niklas Svedberg, Joacim Eriksson, Eddie Läck och Samuel Ersson.

Gemensam nämnare för alla dem?

– Att de älskar ishockey. Sedan har de varit fantastiska skridskoåkare allihopa – och vinnarskallar.

Tränarstilen beskrivs som både ömsint och hård.

– Jag har varit tuff som fasiken mot dem, pushat hårt. Men jag har också alltid varit snäll och jag ställer alltid upp. Lite som en extrapappa. Sedan tycker jag det är viktigt att låta dem släppa loss, ungefär som kor på grönbete. Det är inte bra om man blir för styrd – för herregud, man måste ha roligt också. Det får man aldrig glömma bort.

Har det varit samma visa med Haukeland?

– Ah, han kan vara riktigt full i fan alltså. Likaså Jonas Arntzen i Örebro, haha.

Sist men inte minst – hur går det för Färjestad?

– De har som sagt en väldig press på sig, vilken de själva varit med och byggt upp. Och det är väl okej att säga att man går för guldet men man måste också se till att förmedla till spelarna att det faktiskt bara är en lek. Börjar man prata om att vi måste och måste, och att vi ska och vi ska, kan det bli farligt.

SHL:s fem bästa målvaktspar – enligt ”Pecka”

Jhonas Enroth och Jonas Arntzen, Örebro

"Arntzen är en ung, stor och högerplockad norsk målvakt som jag tycker har utvecklats enormt bra i år. Sedan har de ju en gammal räv i Enroth som nästan aldrig är dålig”

Joel Lassinantti och Jesper Wallstedt, Luleå

”Lassinantti är en fantastiskt bra målvakt. Trots att han är så liten så rör han lite mer på benen än vad en Luleåmålvakt kanske vanligtvis gör. Sedan har de ju en ung och lovande målvakt i Wallstedt. De tycker jag ser jätteintressanta ut”.

Niklas Rubin och Matt Tomkins, Frölunda

”En jäkla intressant kanadensare alltså. Jag har inte sett honom jättemycket ska jag säga, men jag har hört gott om honom. Och jag gillar Rubin, det är en ganska stor och teknisk målvakt”.

Calle Clang och Christoffer Rifalk, Rögle

”Rifalk har grejer som i alla fall jag gillar, han är rolig att se på. Sedan har de fått in Clang som känns spännande. Jag tror att det kan bli ett jämnt och bra målvaktspar”.

Mantas Armalis och Niklas Svedberg, Djurgården

”Svedberg och Armalis känns som ett väldigt bra par, måste jag säga. Svedberg är ju dessutom en av mina adepter”.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrHenrik HaukelandIshockeyJesper EliassonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.