Hoppa till huvudinnehållet

Nu bär det av mot elitserien

Publicerad:
Gänget har precis avslutat sin första tävling där de startade alla fyra tillsammans. Från vänster: Emma Olsson, Ida Bergfjord, Maja Reardon och Klara Gustavsson.
Gänget har precis avslutat sin första tävling där de startade alla fyra tillsammans. Från vänster: Emma Olsson, Ida Bergfjord, Maja Reardon och Klara Gustavsson.

I morgon rider ett lag från Knöppelåsens ryttarsällskap bestående av Maja, Klara, Ida och Emma den första omgången i elitserien. Det är ett taggat gäng tjejer och ponnyer som är glada över att få tävla tillsammans.

Hästliv möter ryttarna när de tävlar tillsammans för första gången som lag, på Malung-Sälens ridklubb i Dalarna. Det är några veckor kvar till elitseriens första omgång och de vill rida programmet tillsammans i skarpt läge innan det är dags att visa vad de går för som lag. Programmet i fråga heter ”FEI inledande program ponny” och rids två av elitseriens tre omgångar. Men imorgon i första omgången ska de rida en LA:P2 i Örebro.

Elitserien är den högsta divisionen i ponnyallsvenskan. De har kvalat hit eftersom Knöppelåsen tidigare har gjort bra ifrån sig i division 1. Skulle laget vara bäst eller näst bäst totalt i de tre omgångarna av elitserien går de vidare till lag-SM på Strömsholm senare i höst. Där möter de de sju andra bästa lagen från de fyra olika zonerna i Sverige. Att gå vidare till SM är dock ingenting tjejerna vågar hoppas på.

Tre av ekipagen rider för Knöppelåsens ryttarsällskap, och Emma är inlånad från Grums precis som hon blev av Örebro förra året.
Tre av ekipagen rider för Knöppelåsens ryttarsällskap, och Emma är inlånad från Grums precis som hon blev av Örebro förra året.

– Det är klart att det hade varit jättekul att komma till SM, men vi gör det här för att ha kul. Vissa av oss har inte ridit i lag innan och ser det här som träning, säger Ida.

I stället har de som målsättning att rida stabila ritter och ha en bra laganda. Emma fyller i:

– Vi skulle så klart tycka att det var fantastiskt att få rida SM. Men annars så tycker jag att det bara är så himla roligt att rida i lag. Det är inte så ofta man gör det i den här sporten annars. Så det är en rolig upplevelse, säger hon glatt och hennes lagkamrater instämmer.

– Man har ju vänner i stallet och så, och man känner kanske andra man brukar tävla mot, med det blir inte samma sak som att vara en del av ett lag, säger Klara.

– Det är kul att tävla med varann i stället för mot varann ibland, instämmer Emma.

Hur gör ni för att ha lagkänslan på topp?

– Vi stöttar och peppar varandra. Gläds åt varandras framgång och finns där i motgång, berättar Ida.

– Man behöver lära känna varandra för att kunna peppa och trösta så bra som möjligt. Vissa vill ha mycket tröst om det går dåligt till exempel, medan andra vill bli lämnade i fred. Så det gäller att försöka lära sig göra det som är bäst för varje person, säger Klara och får medhåll från de andra.

– Och så har vi försökt ha träningsdagar tillsammans när vi alla rider för samma tränare. Sånt skapar gemenskap, fortsätter Klara.

”Tävlingen är ett kvitto”

Alla fyra tjejerna började tävla någon gång under högstadiet och ser det som ett sätt att mäta sin utveckling.

– Det blir ju som ett kvitto på träningen man lägger ned. Det är väldigt roligt att se vad man själv och hästen går för, och får se utvecklingen på svart och vitt, säger Emma.

– Sen tycker jag att det är väldigt nyttigt att det blir så många olika ögon som ser en och bedömer en. Man får kommentarer från många olika kunniga personer och det blir man bättre av så klart, säger Maja.

– Samtidigt som alla domare tittar på samma saker så är ju domarna, precis som hästarna, individer och ser lite olika och ger olika typer av feedback, tillägger Klara.

Hur tränar man för att få en bra dressyrhäst?

– Rid annat än dressyr! Det blir himla enformigt att bara rida på banan, och är inte heller bra för hästarna med samma underlag hela tiden. Så rid bommar, hoppa ibland, rid i skogen och variera ridningen. Det gör det roligare för hästen, och ryttaren också, säger de tillsammans genom att fylla i varandras meningar.

Och hur blir man en duktig dressyrryttare?

– Att man tränar för en duktig tränare så klart, men också att man tittar mycket på dressyr, lyssnar på många personer som kan sin sak och är öppen för hur de tänker. Dressyr på hög nivå är ju väldigt tekniskt svårt, säger Klara.

– Sen är det viktigt man lär sig mycket om hur hästarna fungerar också. Hur de reagerar och så. Man kan inte förstå sig på dressyren om man inte förstår hur hästarna rör sig, hur den jobbar korrekt och allt runtomkring med utrustning och hovslagare och så vidare för att förstå hur hästen fungerar ultimat, säger Emma.

Ridsportens fantastiska kunskapskultur

Tjejerna instämmer och fyller på med vikten av att rida olika typer av hästar för att bli en mångsidig ryttare, och att det även hjälper dig att bättre förstå hästen du rider oftast.

– Hästen behöver också ha lite samma ambitioner som du. Så den inte tycker att det är dötrist med dressyr, lägger Klara till.

Hur kan man göra för att få hästen att tycka dressyr är roligt då?

– Man gör mycket olika övningar hela tiden. Hästen ska inte veta vad som ska hända härnäst. Det ska vara lite spännande hela tiden. Det handlar ju om deras psyke, att de hela tiden ska vara fokuserade och vänta på ryttarens signaler, då tycker de oftast att det är roligt, beskriver Emma.

– Och att man visar kärlek mot sin häst. Om man inte ger dem någon respons och bara rider runt, då kommer de tröttna på uppgiften och ryttaren. Var snäll och glad mot den så den tycker att det är roligt att bli riden överhuvudtaget, säger Maja.

Vad har ni för tips till andra tävlingsryttare som vill rida på er nivå?

Tjejerna öser tillsammans på med tips. Träna regelbundet och ha tålamod. Tävla mot dig själv och inte mot andra. Fokusera på din egen träning och tävling, i stället för att jämföra dig med alla runtomkring dig.

– Ge inte upp för det kommer gå upp och ner hela tiden, det är djur och inte robotar vi rider på, avslutar Maja och hennes lagkamrater håller med.

När detta publiceras håller tjejerna förmodligen på att packa och förbereda sig inför den första omgången under morgondagen. Det bär av till Örebro, Mantorp och Grankärr de närmsta veckorna. Helgen vecka 39 vet vi hur det gick. Vi önskar tjejerna och deras ponnyer lycka till!

Ida Bergfjord, 15 år

Häst: Lightning Boy v Holsteinsberg, 15 år

Bor: Arvika

Tävlat sedan 2018

Framtidsvision: Vill gärna tävla i individuellt SM någon gång i livet

Emma Olsson, 17 år

Häst: Haverstein’s Nero, 16 år

Bor: Grums

Tävlat sedan 2016

Framtidsvision: Gärna ett OS-guld, men det viktigaste är att bli en mentalt stark, mångsidig ryttare

Maja Reardon, 16 år

Häst: Carry Me Up, 7 år

Bor: Gunnarskog

Tävlat sedan 2019

Framtidsvision: Vill gärna arbeta med hästar och skulle tycka det vore väldigt roligt att få rida stora mästerskap

Klara Gustavsson, 15 år

Häst: Ghoice S, 13 år

Bor: Arvika

Tävlat sedan 2018

Framtidsvision: Vill bli den bästa ryttaren hon kan bli utifrån sina förutsättningar, vill gärna ha hästar som yrke

Artikeltaggar

Djur och naturHästlivHelg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.