Hoppa till huvudinnehållet

Lyxa till det med egen bastu – det ska du tänka på

Publicerad:
Det lilla röda huset i ena hörnet av relaxavdelingen innehåller en vedeldad bastu med duschmöjligheter och närhet till poolen gör det bekvämt att hoppa i efter ett bastubad.
Det lilla röda huset i ena hörnet av relaxavdelingen innehåller en vedeldad bastu med duschmöjligheter och närhet till poolen gör det bekvämt att hoppa i efter ett bastubad. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Möjligheter till att bygga en bastu lockar många och Linn Malmén och hennes man Fredrik har skapat en relaxavdelning i ena hörnet av sin trädgård.

Nytillskottet är en bastu som blev klar under sommaren.

– Vi tycker om att bada bastu och vi hade redan byggt terrassen med pool och relaxhörna så i andra hörnan byggde vi en bastu, berättar Linn Malmén.

 • Höstkvällarna närmar sig och vad kan vara bättre än att ta sig ett bastubad, ett dopp i poolen och efter det, koppla av i myshörnan.
  Höstkvällarna närmar sig och vad kan vara bättre än att ta sig ett bastubad, ett dopp i poolen och efter det, koppla av i myshörnan. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Björkris och en kanna med vatten att stänka på stenarna är ett måste vid ett bastubad. Laven är ett av bastuns allra viktigaste element. Bastulaven påverkar förstås hur bastun ser ut, men framför allt är den helt avgörande för bekvämligheten. Linn har använt sig av en asp i lavarna och granpanel på väggarna.
  Björkris och en kanna med vatten att stänka på stenarna är ett måste vid ett bastubad. Laven är ett av bastuns allra viktigaste element. Bastulaven påver… Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Vattenbehållaren ovanpå bastuaggregatet ger en hink varmt vatten till en dusch.
  Vattenbehållaren ovanpå bastuaggregatet ger en hink varmt vatten till en dusch. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Fyll hinken med varmvatten och starta den laddningsbara pumpen så räcker vatten till en dusch.
  Fyll hinken med varmvatten och starta den laddningsbara pumpen så räcker vatten till en dusch. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Det lilla bastuhuset innehåller bastun där flera personer ryms och utanför ett tvättställ och en dusch. Det finns inget vatten indragit i bastun utan vatten hämtas precis utanför och när det är dags att ta sig en dusch fylls vatten i en hink och tillsammans med den laddningsbara pumpen räcker det till en dusch.

Bastuaggregatet är vedeldat och vattenbehållaren bidrar med fukten på stenarna.

”Härlig värme”

– Att elda upp bastun med ved ger en härlig värme som vi gillar. Runt 80 grader brukar det vara när vi bastar. Vi valde att ha aspträ i lavarna, den är kvistfri och ger ingen kåda. Många använder även asp på väggarna, men det är väldigt exklusivt och dyrt så vi har en vanlig granpanel, säger Linn Malmén.

El finns indraget i bastun och små ledlampor lyser upp under lavarna. Golvet är täckt av en plastmatta och i förrummet där duschen finns är väggarna klädda med en väggmatta. Från dörren kliver man rätt ut på trädäcken och det är inte många steg fram till poolen om man vill ta sig ett dopp.

Kvällsmys vid poolen.
Kvällsmys vid poolen. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

– Det är ingen stor pool med den räcker för oss. Nu är det cirka 30 grader i vattnet med värmepumpen. Den stänger vi av i september men låter cirkulationen vara på då vi använder oss av poolen för kallbad efter bastun vintertid, berättar Linn Malmén.

På vintern finns det inte något vatten i anslutning till bastun utan då tas vatten inne i villan om det behövs.

Förutom bastun och poolen så ryms en myshörna på det stora trädäcket. I soffan vid baren så umgås man med vänner och familj på sommaren.

– Det är väldigt avkopplande att bara ligga här och titta upp på himlen genom det skyddande glastaket och blir det för varmt så har vi en jalusi som skärmar av solljuset, berättar Linn Malmén.

Sittbänk vid poolen.
Sittbänk vid poolen. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Bastun använder Linn året runt och på vintern om det är snö så rullar hon sig gärna i snön efter ett bastubad.

– Trots att vi vill ha en öppen terrass utan något räckte så är det insynsskyddat här, lite mindre på vintern då löven inte skyddar, säger Linn Malmén.

Isolera bra

För den som funderar på att bygga sig en bastu ger Linn tipsen att isolera bra, då tar det inte så lång tid att värma upp bastun och det går åt mindre ved. Tänk på att det är bra att ha ett litet förmak där du och eventuella gäster kan byta om och har du redan en pool placera bastun i dess närhet.

– Vi utnyttjar bastun under hela året men inte så mycket om det är högsommar med 27 grader varmt. Då blir det bara poolen, solstolen eller myshörnan, säger Linn Malmén.

 • När du blöter bastumössan gör den att huvudet inte blir övervarmt vid bastubad och på vintern värmer den om man tar sig ett kallbad i poolen efter bastun.
  När du blöter bastumössan gör den att huvudet inte blir övervarmt vid bastubad och på vintern värmer den om man tar sig ett kallbad i poolen efter bastun… Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • En skvätt väldoftande olja tillsammans med vattenstänk på bastuaggregatet sprider en ljuvlig doft.
  En skvätt väldoftande olja tillsammans med vattenstänk på bastuaggregatet sprider en ljuvlig doft. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • I bastuns förmak med duschrum och tvättställ rakar sig gärna Fredrik som en start på fredagsmyset.
  I bastuns förmak med duschrum och tvättställ rakar sig gärna Fredrik som en start på fredagsmyset. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Väggdekoration.
  Väggdekoration. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Bra att tänka på innan du börjar bygga din bastu

Hur många ska rymmas i bastun

Bastulavarnas modell

Träslag på väggar och lavar

Bastuaggregat

Belysning

Dusch eller pool i bastuns närhet.

Artikeltaggar

BastuHem och inspirationHus och hemVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.