Hoppa till huvudinnehållet

Hatad av rasister och antivaxxers – nu vill Schützer (S) ta makten över vården

Publicerad:
Daniel Schützer (S) lämnar kommunpolitiken i Årjäng. Nu är målet att bli regionråd.
Daniel Schützer (S) lämnar kommunpolitiken i Årjäng. Nu är målet att bli regionråd. Foto: Lisa Olaison

Han sticker ut och säger vad han vill.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) lämnar kommunpolitiken – men inte politiken.

För NWT avslöjar han sitt mål att bli regionråd och han riktar svidande kritik mot det nuvarande regionstyret.

Möt politikern med alla hästar hemma (bokstavligen) och som är hatad av både rasister och antivaxxers.

Daniel Schützer (S), Årjängs kommunalråd, tittar ut över sitt stall.

Tack vare allt det här har han uthärdat pandemin.

– Personligen har det varit ganska okej, med tanke på att mitt största intresse är hästarna.

Det knastrar i el-stängslet och två av hästarna tittar på honom. Han klappar dem på manen och pratar lugnt, samtidigt som två katter stryker förbi – båda har nyss fått kattungar.

Det är även allt det här som gör att han inte vill bli riksdagsledamot, trots frågor från partiet.

– Se dig omkring, hur skulle jag kunna ha det här om jag sitter i riksdagen?

Bara till ganska nyligen hade han bestämt sig. Han skulle lämna lokalpolitiken i Årjäng och återgå till veterinärjobbet och travet.

– Man orkar inte hur länge som helst, säger han.

Nio år som Årjängs ”borgmästare” fick räcka.

– Och det var absolut min tanke, sedan har det hänt lite saker.

Daniel Schützer (S) trivs i sitt stall i Årjäng.
Daniel Schützer (S) trivs i sitt stall i Årjäng. Foto: Lisa Olaison

Daniel Schützer har tvärvänt.

Nu meddelar han i stället att han siktar på posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland, vill vinna valet och kan han så vill han bli regionråd.

Varför?

– Jag har haft så många som har frågat, så jag känner ett stöd. Men sedan känner jag att jag vill jobba med sjukvårdsfrågor. Sjukvårdspartiet har haft huvudansvaret över vårdcentralerna och bup i snart tolv år och de har inte lyckats med någonting. Det går så käpprätt åt fel håll. Det gör att jag känner mig väldigt, väldigt taggad.

Han fortsätter:

– Jag ser det som självklart att Åsa Johansson (S) (regionråd) är vårt förstanamn, och om partiet vill ha mig som tvåa står jag till förfogande.

Vad skulle du göra annorlunda då?

– Ha fokus på den vården som ligger närmast. Den du besöker oftast, säger han och fortsätter:

– Man måste få en mycket mer tydlig ledning och styrning att gå åt ett håll. Och satsa på den vård som människor behöver mest. Och då kan vi inte ha värstingköer till 1177 och inga läkare på vårdcentralerna.

– Just det här med politiska prioriteringar har varit helt borta i tolv år, man har gjort lite av allt.

Riktar skarp kritik

Frågorna som driver Daniel Schützer mest är läkarbemanningen på vårdcentralerna och köerna till bup, som NWT rapporterat om under en längre tid.

Hur han vill lösa problemen inom psykiatrin, framför allt bup, kommer kanske inte göra honom populär. Det handlar om att jobba mer och ta fler patienter per dag.

– Vi måste öka produktionen, säger han och menar att det handlar om detsamma för att korta ner operationskön.

Så om du fick förtroendet skulle du in och förändra?

– Ja, säger han och utvecklar sitt resonemang:

– Jag upplever att vi inte alls har samma politiska skiljelinje när det gäller regional utveckling och så vidare. Vi är rätt överens om olika satsningar. Men när det gäller hälso- och sjukvården så ser jag en passivitet som skrämmer mig.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag hoppas att folk faktiskt ser de stora bristerna. Jag märker i alla fall det på mina invånare. För ett par veckor sedan träffade jag en kvinna som beskrev hur hon inte har något jättestort vårdbehov, men en pensionär som ändå går på vårdcentralen lite nu och då. På två år hade hon träffat 19 olika läkare. 19! På två år.

”Jag är hatad av både antivaxxare och rasister”

Det är inte vanligt att en politiker är så bestämd och säger vad hen vill. Men så sticker ju Daniel Schützer ut från mängden.

Det var inte länge sedan han figurerade i riksmedia efter ett skarpt uttalande i sociala medier.

Efter en stressig dag på jobbet kopplar kommunalrådet av ute i grönskan med sina hästar.
Efter en stressig dag på jobbet kopplar kommunalrådet av ute i grönskan med sina hästar. Foto: Lisa Olaison

Gränsen intill Norge – som varit en otroligt tung fråga under pandemin – stängde på nytt efter ett utbrott av coronaviruset på tantrafestivalen i Ängsbacka i Molkom.

Enligt NWT:s senaste uppgifter var 95 av de 109 smittade inte vaccinerade alls.

”Ett gäng anti-vaxxare har knullat runt” dundrade han i väg på sin Facebooksida och anklagade deltagarna.

Var kom det ifrån? Hur arg var du?

– Framför allt kände jag att det (utbrottet på festivalen) togs emot så mesigt. Här har vi en befolkning som slutit upp bakom en vaccinationsstrategi. Vi ser ett enormt stöd och så kommer ett litet gäng och saboterar så otroligt mycket och så var det ingen som förde vår talan.

Han fortsätter:

– Alla kommenterar var så mjäkiga. Det retade mig och det var ingen tvekan, jag kände att vi behövde göra något. Jag tog i från tårna.

Vad blev reaktionerna för dig?

– Framför allt var det verkligen 99 procent jubel. Folk höll verkligen med och så många hörde av sig. En barnmorska i regionen kontaktade mig och tackade, till exempel.

– Sedan så kom det en hel del hat också. Men jag har en strategi. De meddelandena som kommer på messenger (Facebook) från folk man inte är kompis med hamnar ju i en egen inkorg. Jag dränker de meddelandena där tillsammans med porrbrudarnas (botarna).

Uttalandet upprörde verkligen vaccinmotståndare i Sverige. Handskrivna hatbrev skickades hem till Daniel Schützer.

– Det är enstaka personer här och där som skriver under med ”stolt antivaxxare”.

– Jag är hatad av både antivaxxare och rasister – det känns inte så fel.

Stolt över det?

– Det är inte så att jag går ut för att skapa grogrund för hat. Men den här gången handlade det om att någon var tvungen att ta i. Jag fick den där formuleringen i huvudet och sedan la jag ut den på Facebook, säger han och skrattar.

Inget SD i planerna

Det är nu ett år kvar till valet. I september 2022 får alla gå och rösta på vilket Sverige och Värmland de vill ha.

Hur vill du att styret i regionen ska se ut, vem sitter som regionstyrelsens ordförande?

– Där ser jag Åsa Johansson (S). Sedan vilka jag vill styra med? Jag vill bort från den situationen som är i dag med sex olika partier som spretar åt olika håll och att de får göra precis vad de vill, säger Daniel Schützer.

– Därför ser jag det som naturligt att styra med några av de större partierna. Sedan kommer personkemi räknas in. Men nummer ett för min del är att fortsätta med det styre som vi har i Årjäng: alltså S och C, plus MP då, fast det är jag inte så noga med i regionen, säger han vidare.

”Jag är van att vinna val”, säger Daniel Schützer (S).
”Jag är van att vinna val”, säger Daniel Schützer (S). Foto: Lisa Olaison

Räcker det för att styra?

– Vi får göra en bättre valrörelse. Nej, men vi får se. Men jag skulle även kunna tänka mig en S+M-koalition. Jag tror det skulle bli bra, för jag tycker att både Fredrik Larsson och Stina Höök (regionråd) är människor som det går att styra med.

Några du säger blankt nej till?

– Då behöver man ge det långa svaret. Vi pratar med alla, vi beter oss väl mot alla och vi säger inte nej till någons förslag utifrån var de kommer ifrån. Det är viktigt. Men att sätta sig i budgetförhandling med någon som står extremt långt från en själv kommer inte hålla.

– Därmed ryker Sverigedemokraterna. Det är ingen tvekan. Det går inte. Vi har så olika människosyn.

Det är bara SD?

– Sedan tycker jag... Sjukvårdspartiet har inte gjort det något bra alltså. Men jag säger inte tvärnej. Men jag har svårt att se ett samarbete där.

Skulle det inte gå vägen är Daniel Schützer beredd att sätta sig i opposition. Vill inte partiet ha honom på listan är det också lugnt, säger han.

Men han verkar inte överdrivet orolig. Han tittar ut över stallet igen.

– Jag är van att vinna val.

Fotnot: Vid förra valet var Åsa Johansson (S) Socialdemokraternas andranamn inför regionvalet. Regionrådet Ulric Andersson (S) var förstanamnet.

Valet 2022 – ett år kvar

På söndag är det ett år kvar till nästa val. NWT kommer under helgen att publicera flera artiklar på ämnet.

Nästa del handlar om riksdagsledamöterna – och allt du behöver veta om dem.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunDaniel SchützerPolitikRegion VärmlandValVal 2022Vård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.