Utvisa Kinas ambassadör

Ledare
PUBLICERAD:
Icke önskvärd – Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den kinesiske ambassadören i Stockholm, Gui Congyou, är något så ovanligt som en synnerligen odiplomatisk diplomat. Hans år i Sverige har kännetecknats av hotfulla och hätska utfall från ambassaden mot journalister, debattörer och beslutsfattare som är kritiska mot kommunistregimen i Peking. Hans närvaro i landet måste snarast upphöra.

Angreppen mot kritikerna har oftast skett genom publiceringar på ambassadens hemsida, ibland också tillsammans med brev riktade direkt till de berörda. De senaste åren har till exempel NWT fått motta ett flertal sådana både för vad ledarredaktionen skrivit och vad som publicerats på debattsidan. Och vi är långt ifrån ensamma. Förra hösten kom tankesmedjan Frivärld med en rapport om detta, och i förra veckan släppte de en uppföljning kallad Draken som bytte taktik, författad av Patrik Oksanen och Jesper Lehto.

Ambassaden har numera bytt taktik och slutat publicera attackerna på hemsidan. Men breven har fortsatt komma. Det gör det dock svårare att bedöma omfattningen. Målet är förstås att skrämmas och få folk att idka självcensur innan de skriver och talar om Kina.

Likväl kunde Frivärld avslöja hittills okända hot. Bland annat så har ambassaden försökt förmå riksdagsmannen Hampus Hagman (KD) att dra tillbaka två motioner om relationerna till Taiwan, ett fritt och demokratiskt land som Kina gör anspråk på. Överhuvudtaget är det ofta Taiwan som står i fokus för Kinas ilska, men även saker som den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai, förtrycket i Hongkong och Xinjiang och portandet av Huawei från 5G-nätet är föremål för de aggressiva reaktionerna.

Nerikes Allehanda har fått utså återkommande angrepp, liksom frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson. Den senare har fått veta att han skall få "möta konsekvenserna" av sitt skrivande. Närmare ett direkt hot kan man knappast komma. Kurdo Baksi har efter att ha anordnat en manifestation för Gui Minhai anklagats för att "hetsa till hat mot kinesiska regeringen och dess folk". Det stod inte med i rapporten men förra hösten fick NWT motta ett argt brev från ambassaden efter att vi publicerat en debattartikel av chefen för Taiwans representationskontor i Stockholm.

Knappt hade denna nya rapport släppts förrän ambassadören var i farten igen. I ett brev till riksdagens utrikesutskott försöker Gui Congyou tillrättavisa ordföranden Kenneth G Forslund (S). Detta sedan Forslund tillsammans med 13 andra ledande parlamentariker i EU uttryckt sitt stöd för Litauen, som hamnat i diplomatisk konflikt med Kina. Litauen vill nämligen utveckla relationerna med Taiwan.

Även Frivärld har angripits av ambassaden sedan rapportsläppet, men backas upp av kollegerna i tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro. De kräver att utrikesdepartementet kallar upp ambassadören. Det vore i så fall inte första gången. Gui Congyou måste inneha rekordet då han redan blivit uppkallad till UD ett 40-tal gånger sedan han tillträdde hösten 2017.

Sedan Europaparlamentets utrikesutskott nyligen med stor majoritet antagit ett förslag från den värmländske Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) om närmare relationer med Taiwan, har han och de tre andra svenska Europaparlamentarikerna i utskottet – David Lega (KD), Evin Incir (S) och Jytte Guteland (S) – mottagit varningar från ambassaden.

Det här håller inte. Sverige måste göra en tydlig markering mot Kina att detta är ett beteende vi inte accepterar. Därför måste UD förklara Gui Congyou för persona non grata och skicka hem honom.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.