Hoppa till huvudinnehållet

Rösta för en öppen demokratisk kyrka

Publicerad:
Kyrkan är och skall vara demokratisk, men som nu är har biskopar ingen rösträtt i kyrkomöte och stiftsfullmäktige, där besluten tas, skriver Karl-Eric Hansson.
Kyrkan är och skall vara demokratisk, men som nu är har biskopar ingen rösträtt i kyrkomöte och stiftsfullmäktige, där besluten tas, skriver Karl-Eric Hansson. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Kyrkans uppgift skall vara att förmedla och tolka Bibelns berättelser in i vår tid. Sett över lång tid har antalet döpta och konfirmerade minskat väldigt mycket, likaså kyrkbesöken, skriver Karl-Eric Hansson.

Man kan säga att det i kyrkovalet finns tre partier som kan kalla sig för ”kyrkliga”. Det är Öka, Posk och Frimodig kyrka. Kyrkliga därför att alla tre är partipolitiskt obundna.

Öka (Öppen Kyrka – en kyrka för alla) säger ja till kvinnliga präster, homovigslar och vill förmedla och tolka Bibelns berättelser in i vår tid – inte minst barn och unga. Frimodig kyrka är de konservativa som vill ha kyrkan som den varit under långa tider. Posk låter varje enskild ledamot ha sin egen åsikt i ovannämnda frågor och har därför inte någon tydlig partilinje i dessa frågor.

Så skriver du en debattartikel

Ledarsidan i Kyrkans Tidning påpekar i nummer 35, 2021 att det är en smula bakvänt att frågan om ”väjningsrätten” fått ta så stort utrymme i debatten, när det finns betydligt större och viktigare problem att lösa för dagen kyrka. ”Väjningsrätten” är en beteckning som står för att en präst ska ha rätt att neka viga homosexuella.

En långt viktigare fråga är huruvida det ska vara möjligt för kyrkostyrelsen eller en stiftsstyrelse att avskeda en biskop. Detta som var på väg att hända i Härnösand (Härnösandgate). Biskopar har ingen rösträtt i kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutande organ. Där finns endast de ledamöter som har utvalts av nomineringsgrupperna.

Kyrkan är och skall vara demokratisk, men som nu är har biskopar ingen rösträtt i kyrkomöte och stiftsfullmäktige, där besluten tas. Man kan säga att de demokratiskt valda har 100 procent rösträtt medan biskoparna har 0 procent.

Kyrkans uppgift skall vara att förmedla och tolka Bibelns berättelser in i vår tid. Sett över lång tid har antalet döpta och konfirmerade minskat väldigt mycket, likaså kyrkbesöken. Dagens kyrka gör ett fantastiskt jobb och når många människor genom dop, konfirmation, vigslar, begravningar och församlingsaktiviteter. Dock ändå, kyrkans anställda och frivilliga kan göra mer.

Karl-Eric Hansson

Grebbestad, aktiv i Öka

Artikeltaggar

BegravningDebattDopFrimodig kyrkaKonfirmationKyrkans tidningKyrkomötetKyrkovaletÖppen kyrkaPOSKSvenska kyrkanVigslar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.