Insändare: Vem tar ansvar när barn tävlar trots en skada?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten reagerade på en artikel i NWT (8 september) om en 13-årig flicka som tävlade i friidrott med bruten arm.
Foto: ERIK G SVENSSON

Artikeln i NWT (8 september) om en 13-årig flicka som tävlar i friidrott väcker starka reaktioner hos mig.

I artikeln framkommer att flickan har tävlat i en rad grenar i friidrott med bruten och gipsad arm. Hon anger själv att det gjort ont, men att det bara är att bita ihop.

Jag undrar: Hur kan friidrottsklubbar tillåta att ungdomar får delta när de är uppenbart skadade?

Vilket ansvar tar klubbarna, och Svenska friidrottsförbundet, för att lära barn och ungdomar att man ska lyssna till sin kropp, och låta den läka om den blivit skadad?

Jag ställer mig även starkt frågande till NWT:s rapportering av detta. I artikeln så lyfts detta snarare fram som en bragd, något att se upp till. Att inte låta en skada stoppa dig. Utan se till att ha ett rejält pannben, och tävla trots smärta.

Vilka signaler sänder det till andra barn och ungdomar som läser artikeln?

Vem tar ansvar?

SVAR DIREKT: Hej, signatur ”Vem tar ansvar”

Det var vi på tidningen Fryksdalsbygden i Sunne som skrev och publicerade artikeln, som NWT senare också publicerade.

Jag kan absolut förstå att delar av den här artikeln väckte reaktioner hos dig. Men vi skrev om det för att det var anmärkningsvärt och vi försökte göra det på ett så balanserat sätt som möjligt.

Snarare än att lyfta fram det som en bragd, menar jag att vi tryckte på hennes viljestyrka och kärleken till idrotten, som i artikeln livfullt och i positiv anda beskrevs av både henne själv och hennes mamma.

Med det skrivet och förklarat tycker jag att det är mycket bra att så många aspekter som möjligt av ungdomars idrottande lyfts och debatteras. Det är viktiga frågor som direkt eller indirekt berör väldigt många av oss.

Dan Enwall

chefredaktör Fryksdalsbygden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.