Hoppa till huvudinnehållet

Ingen förundersökning mot Globala gymnasiets rektor

Publicerad:
Andreas Wargclou är inte längre misstänkt för något brott.
Andreas Wargclou är inte längre misstänkt för något brott. Foto: Lisa Olaison

Det blir ingen förundersökning mot rektorn för nystartade Karlstad globala gymnasium, Andreas Wargclou. Det har åklagare beslutat.

– Skeendena är inte att räkna som brott, säger åklagaren Magnus Feldt Håpnes till NWT.

Andreas Wargclou polisanmäldes av sin förra arbetsgivare, Academedia, efter att han lämnat friskolan Klaragymnasiet i Karlstad för den nystartade friskolan Karlstads globala gymnasium. I samband med det slutade också en stor del av personalen för att följa med sin chef, dessutom gick en stor del av eleverna samma väg.

Nu läggs utredningen ner, något Sveriges radio var först med att berätta.

– Utredningen läggs ner för att skeendena inte är att räkna som brott, enkelt uttryckt, säger åklagaren Magnus Feldt Håpnes.

Alla tre rubriceringar föll

Detta efter att man inte kunnat bevisa något brottsligt i någon av de tre rubriceringarna– mutbrott, trolöshet mot huvudman och dataintrång.

Totalt fanns tre rubriceringar mot Wargclou; mutbrott, trolöshet mot huvudman och dataintrång. I inget av fallen kunde något brottsligt påvisas, säger Feldt Håpnes.

– Om man börjar med dataintrånget så är de förfaranden som beskrivits inte att anse som olovliga.

Och vad är det han har gjort?

– Det som påstås är att han haft kvar en arbetsdator efter det att han slutat och att han ska ha kopierat filer på den och rensat datorn. Problemet är att man inte kan visa vilka filer det är som kopierats eller tagits bort, och jag anser att det inte kan vara olagligt att rensa en företagsdator innan man lämnar tillbaka den. Ofta kan det vara lite privata saker eller sådant som har med den tidigare tjänsten att göra som man inte vill ska vara för vem som helst. Det är inget jag anser brottsligt.

Mutbrottet har granskats av riksenheten för korruption.

– De har funnit att det saknas ett tjänstesamband mellan de belöningar som finns och de åtgärder som vidtogs. Det får anses vara inom en normal hantering när man har en person som är viktig inom ett företag och ett annat vill värva – då ger man förmåner som till exempel en högre lön.

Den sista, trolöshet mot huvudman, går den in i de två andra?

– Egentligen inte. Det är inte kopplat till förtroendeställningen det han gjort, det är snarare inom hans anställningsförfarande som kan klagas på. Då blir det civilrättsligt och inte straffrättsligt.

Artikeltaggar

AcademediaBrott & blåljusKarlstadKarlstads globala gymnasium

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.