Hoppa till huvudinnehållet

Björneborgsparken återupplivar eldfest med konstinslag

Publicerad:
Ulrika Sparres konstverk flyttas från Marieberg till Björneborg.
Ulrika Sparres konstverk flyttas från Marieberg till Björneborg. Foto: ulrika sparre

Under många år arrangerades eldfest i Björneborgs Folkets park. På lördag återupplivas traditionen samtidigt som man inleder ett samarbete med Ulrika Sparre.

Lördagens evenemang blir lika mycket en avslutning på Ulrika Sparres sommarutställning på Kristinehamns konstmuseum som en nypremiär för eldfesten.

Delar av Ulrika Sparres utställning har kunnat ses på olika platser i Kristinehamn, exempelvis vid Picassoudden. Där har hennes konstverk ”Jag väntar under stjärnorna” varit placerat under sommaren. Nu kommer det att flyttas till Björneborg.

Ljuspunkter i parken

Verket ska placeras på en stolpe strax invid folkparkens entré. Det består av tre skyltar med olika budskap som sprider ett sken över platsen.

– Jag hoppas det skapar en ny ljuspunkt i parken, men vem som egentligen uttrycker budskapen får besökaren gärna fundera vidare på. Jag ser fram emot att jobba vidare med platsen och de som besöker den, säger Ulrika Sparre.

Folkparksföreståndare Anders Larsson säger att det verket bara kommer att stå tillfälligt i parken. I stället kommer man gemensamt att arbeta fram ett permanent verk signerat Ulrika Sparre.

– Det ska vara något som är signifikativt för Björneborg och som passar in historiskt, i nutid och för framtid, säger Anders Larsson.

Anders Larsson beskriver konstprojektet med Ulrika Sparre som intressant. Arkivbild.
Anders Larsson beskriver konstprojektet med Ulrika Sparre som intressant. Arkivbild. Foto: Magnus Carlsson

Förutom verket i entrén har Ulrika Sparre också jobbat med en del ljussättningar i parken. Anders Larsson berättar att de är gjorda med UV-färg, vilket kräver att man lyser på dem med en UV-lampa för att man ska se dem.

– Man kan säga att folk kommer att se parken i ett nytt ljus, säger han.

Riksomfattande projekt

Bakgrunden till samarbetet med Ulrika Sparre är att Folkets hus och parker kontaktade fyra folkparker runt om i landet för att engagera i ett konstprojekt. Anders Larsson tyckte att det lät intressant och hoppade på. Nästa steg var att hitta en konstnär att samarbeta med.

– Vi fick ganska snart kontakt med Ulrika Sparre och vi kom bra överens, säger han.

Lördagens program inleds i Folkets hus där konstnären och konstpedagogen Alessandra Di Pisa kommer att hålla ett föredrag om den fria konsten som en förutsättning för ett demokratiskt samhälle.

– När mörkret faller förflyttar vi oss till parken där Kristinehamns Golfrestaurang kommer att servera mat i samband med eldfesten, säger Anders Larsson.

Han berättar att eldfesten var den traditionsenliga avslutningen på säsongen i parken. Oftast brände man av ett rejält fyrverkeri, men när man kom på att det var dumt att bränna upp en massa pengar på raketer upphörde traditionen.

– Men något årtal för den sista eldfesten kan jag inte på rak arm, avslutar Anders Larsson.

Artikeltaggar

Anders LarssonBjörneborgBjörneborgs Folkets hus och parkNöje/KulturUlrika Sparre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.