Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösa förtidspensioneras bort

Publicerad:
Ardalan Shekarabi gör en Göran Persson.
Ardalan Shekarabi gör en Göran Persson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen föreslår något de kallar "trygghetspension". Vågar vi gissa att Socialdemokraterna återigen tänker försöka förtidspensionera bort arbetslöshetssiffrorna?

Det dröjde inte ens två veckor efter att utredningen om sjukförsäkringen presenterades, innan socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kallade till presskonferens. Vilka åtgärder skulle presenteras för att bemöta människors oro över höjd pensionsålder? Det handlade om det som Shekarabi valt att kalla trygghetspension.

Trots paketeringen handlar det inte om pension, utan om sjukersättning. Förslaget innebär att den som passerat 60 år och som blivit sjukskriven lättare skall kunna få sjukersättning. Förut kallades det för förtidspension. Shekarabi försäkrade att det inte finns någon risk att vi hamnar i samma situation som i början av 2000-talet. Samtidigt kunde han inte svara på hur många som skulle beröras av förslaget eller om hur mycket det skulle kosta.

Den här typen av system har en tendens att spåra ur med tiden. Under Göran Perssons (S) tid som statsminister steg antalet förtidspensionerade kraftigt. I början av 2000-talet var över en halv miljon svenskar förtidspensionerade, vilket då motsvarade var tionde i arbetsför ålder. Det saknades mål för hur fler skulle kunna återvända till arbetslivet, menade Riksrevisionen i en rapport 2005. Persson fick kraftig kritik för att han friserade arbetslöshetsstatistiken genom att gömma folk i förtidspension. Det var enklare att förtidspensionera människor än att vidta konkreta åtgärder för att människor skulle kunna vara aktiva på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna meritlista för att få människor i arbete är inte imponerande. Inför valrörelsen 2014 satte Socialdemokraterna upp målet om att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. I dag har vi facit – en av Europas högsta. Det är ett misslyckande som kommer att ligga Socialdemokraterna till last i kommande och framtida val, vilket Socialdemokraterna är högst medvetna om.

Det skall dock sägas att förslaget också försöker hantera ett problem som många har eller kommer få. Medborgarna har accepterat att pensionsåldern förr eller senare kommer behöva höjas men inom vissa yrkesgrupper är oron över detta stor. För hur länge är det möjligt att jobba med kroppen när värken blir allt mer närvarande? I många yrken slits ryggar, axlar och knän ut.

Samhället kommer alldeles oavsett teknisk utveckling behöva undersköterskor, byggnadsarbetare och barnskötare. Det är yrkesgrupper som i allra högsta grad har varit med och byggt vårt land och lagt grunden för den välfärd vi har i dag. Men det är också dessa yrkesgrupper som riskerar att inte få ta del av den på ett rättvist sätt. På något sätt behöver detta hanteras.

Förslaget om trygghetspension har ett gott syfte, men lär användas fel för att förbättra Socialdemokraternas bokslut över arbetslösheten. Precis som förut.

Artikeltaggar

ArbetslivArbetslöshetArdalan ShekarabiGöran PerssonLedarePensionRegeringenRiksrevisionenSjukersättningSjukskrivningarSocialdemokraterna