Wermlands brygghus vann ännu en gång i folkölstvisten

Publicerad:
Hans Skan, Wermlands Brygghus i Kristinehamn, är nöjd att kammarrätten tolkat alkohollagstiftningen precis som han gjort.

Nu har kammarrätten sagt sitt. Kristinehamnsföretaget Wermlands brygghus får sälja sin folköl på reko-ring i Karlskoga. Något som kommunen där försökt att stoppa.

Wermlands brygghus nekades att sälja folköl på reko-ring i Karlskoga. Men förvaltningsrätten gav bryggeriet rätt och nu har även kammarrätten konstaterat att det är lagligt att sälja folköl från bilen på en reko-ring. Detta efter att tillväxt- och tillsynsnämnden i Karlskoga och Storfors kommuner överklagat den första domen.

– Det här är väldigt positivt för vår del, säger Hans Skan, vd på Wermlands brygghus och fortsätter:

– Vi har drivit det här tillsammans med föreningen Sveriges oberoende småbryggerier för att få vägledning eftersom man gör olika bedömningar i olika kommuner utifrån samma lagstiftning.

Wemlands brygghus har använt reko-ringar som ett sätt att nå fler kunder med sin folköl.

– I Kristinehamn, Karlstad och Torsby går det jättebra men i Karlskoga och Sunne har man sagt nej, berättar Hans Skan.

Det är alkohollagen som reglerar hur folköl får säljas och det är paragraferna där som man tolkat olika. Men nu har alltså såväl förvaltningsrätten i Karlstad som kammarrätten i Göteborg konstaterat att lagtexten inte innebär förbud för försäljning på reko-ring.

I domen står det att det inte finns stöd för att försäljning endast ska få ske från tillverkningsstället. Därmed upphävs tillväxt- och tillsynsnämnden i Karlskoga och Storfors kommuners försäljningsförbud gentemot Wermlands brygghus.

Wermlands brygghus får rätt om folkölsförsäljning

– Det känns väldigt bra att kammarrätten gjort samma tolkning av lagstiftningen som vi gjort, avslutar Hans Skan.

Artikeltaggar

KarlskogaKristinehamnNäringslivReko-ringStorforsTillväxt- och tillsynsnämndenWermlands brygghus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare