Hoppa till huvudinnehållet

Rösta på de partipolitiskt obundna

Publicerad:
Som kyrkopolitiker får jag ofta frågan om vad just jag vill satsa på. Svaret blir att jag självklart i första hand vill satsa på kyrkans grundläggande uppgifter såsom gudstjänster och diakoni, men också att kyrkan intar en mer aktiv roll i samhället, skriver Bengt Kihlström.
Som kyrkopolitiker får jag ofta frågan om vad just jag vill satsa på. Svaret blir att jag självklart i första hand vill satsa på kyrkans grundläggande uppgifter såsom gudstjänster och diakoni, men också att kyrkan intar en mer aktiv roll i samhället, skriver Bengt Kihlström. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag skulle önska att alla som tycker att kyrkan har en tilltalande verksamhet och att den är en viktig del av samhället, går och röstar på söndag den 19 september även om ni kanske inte aktivt deltar i kyrkliga aktiviteter, skriver Bengt Kihlström.

Nu är det återigen dags för det vi ibland kallar det glömda valet, kyrkovalet. För många kan det te sig ointressant att rösta i detta val – "jag går ju så sällan i kyrkan" – men det är dags att lyfta blicken och inse att kyrkan ingår i ett större socialt sammanhang. Utöver de gudstjänster som firas varje vecka (och drar mer folk än allsvenskan i fotboll!) står kyrkan till tjänst med dop, bröllop, begravningar, körsång (den enskilt största fritidsaktiviteten i Sverige), konserter, diakoni och annan hjälpverksamhet inte att förglömma.

Kyrkan förvaltar dessutom ett kulturarv som förmedlar en lång historia inom såväl arkitektur som bildkonst och musik. Jag skulle önska att alla som tycker att kyrkan har en tilltalande verksamhet och att den är en viktig del av samhället, går och röstar på söndag den 19 september även om ni kanske inte aktivt deltar i kyrkliga aktiviteter. Man kan inte alltid ta allt för givet, det finns mörka moln vid horisonten.

Om du sedan inte tycker att de traditionella politiska partierna skall bestämma i kyrkan, kan jag varmt rekommendera att rösta på Posk – partipolitiskt obundna i svenska kyrkan. Vi är den näst största nomineringsgruppen både i Karlstad och i kyrkomötet (kyrkans riksdag) och bygger verksamheten på vår ideologi och vår tydliga värdegrund, den kristna.

Så skriver du en debattartikel

Posk i Karlstad har under innevarande mandatperiod aktivt verkat för att Karlstads pastorat som består av församlingarna i, Alster/Nyed, Väse/Fågelvik, Västerstrand, Norrstrand samt domkyrkoförsamlingen, skall bli en stark och framåtsträvande enhet inom Svenska Kyrkan.

Som kyrkopolitiker får jag ofta frågan om vad just jag vill satsa på. Svaret blir att jag självklart i första hand vill satsa på kyrkans grundläggande uppgifter såsom gudstjänster och diakoni, men också att kyrkan intar en mer aktiv roll i samhället och kanske tar ett större ansvar bl a när det gäller miljöfrågor. För att lyckas med detta krävs det en ordnad och ansvarsfull ekonomi.

Posk i Karlstad arbetar aktivt för att modernisera och utveckla Karlstads pastorat såväl organisatoriskt som pastoralt. Att verka för en ansvarsfull ekonomisk styrning är därför en självklarhet för oss.

Det är för mig också självklart att föra en kyrkopolitik fri från främlingsfientlighet och annan särbehandling. Posk står för respekt och förståelse mellan alla människor oavsett etniskt ursprung, ålder, kön, sexuell läggning, rörelsehinder m m. Vi ser mångfald som en tillgång för kyrkans verksamhet och för samhället i övrigt.

Hoppas vi ses vid valurnorna den 19 september

Bengt Kihlström

Ordförande i Posk Karlstad

Artikeltaggar

BegravningDebattDopGudstjänsterKarlstads pastoratKörerKristendomKulturarvKyrkovaletPOSKSvenska kyrkanVigslar