Patron ur

Ledare
PUBLICERAD:
Uppskjutna hylsor.
Foto: Hans-Åke Henriksson

Ammunitionstillverkaren Norma i Åmotfors går alldeles för bra för att svensk miljöbyråkrati skall hänga med. De har nämligen bara miljötillstånd för 80 miljoner hylsor per år, och dit når man redan i november, skriver Arvika Nyheter (6/9). Och då tvingas man stoppa produktionen. Man skall tydligen inte vara för framgångsrik.

Visserligen har företaget lämnat in en ny ansökan till länsstyrelsen i Värmland om 120 miljoner hylsor, som gav tummen upp. Men det slutliga beslutet skall av någon anledning fattas av länsstyrelsen i Örebro, och där har det fastnat. Handläggningstiden är på mellan sex och nio månader och då hinner man inte bli klara i år.

Det är helt bisarrt. 120 av 220 medarbetare på företaget kommer att beröras av stoppet. Som tur är blir det inga permitteringar men det är onekligen egendomligt att trappa ner under några månader när efterfrågan ständigt ökar. Någon avmattning de kommande åren ser vd:n Peter Holterberg inte heller. Det är kanske lika bra att ta i ordentligt och söka tillstånd för 200, 300 eller 400 miljoner hylsor framöver.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.