Okänd IT-jätte tänker växa snabbt i Karlstad

Publicerad:
Azra Dajic berättar att Karlstadskontoret växer. Nya ytor kommer till, både för fler kontorsplatser och för sociala ytor. Här ska det inom kort se helt annorlunda ut. Foto: Jonas Klint

När den tyska teknikkoncernen PSI Group med flera tusen anställda ville komma närmare den skandinaviska marknaden stod valet mellan bland annat Stockholm och Karlstad.

Valet föll på Karlstad och det har man inte ångrat. Karlstadskontoret växer nu snabbt.

– Vi ska bli nästan 30 personer innan slutet på nästa år, säger marknadschefen Azra Dajic.

IT-branschen är het i Karlstad, har NWT konstaterat i tidigare artiklar. Ett bolag som har flugit lite under radarn är den Tysklandsbaserade koncernen PSI Group som har verksamhet inom flera industrigrenar. PSI levererar egenutvecklad mjukvara som används inom bland annat gruvindustri, energiproduktion, tillverkningsindustri och transportsystem.

PSI tog ett stort kliv in på den svenska marknaden när man inledde ett samarbete med Trafikverket. Kontraktsvärdet är inte offentligt, men det är många miljoner det handlar om, i ett avtal med option på att sträcka sig över 20 år.

– I och med att vi är ett tyskt bolag sköttes affären från Tyskland. Men i takt med att affären blev mycket större så såg man en efterfrågan på ett kontor som är svensktalande, som förstår den svenska kulturen, säger Azra Dajic.

Ligger bra geografiskt

Hon är marknadschef på PSI Scandinavias kontor på Östra torggatan i centrala Karlstad. Hon berättar varför bolaget valde Karlstad:

– Man får valuta för pengarna. Dels är hyrorna lägre, och rent geografiskt är det en bra strategisk utgångspunkt för Skandinavien. Det är tre timmar till Stockholm, tre timmar till Oslo och hubben där, och då fanns fortfarande flygplatsen också, så på 1,5 timme tog vi oss till huvudkontoret i Frankfurt. Det såg helt annorlunda ut. Då kunde vi också ta oss ut i Europa på ett annat sätt.

– Närheten till framför allt unga talanger i IT-världen är också viktig med tanke på universitetet som finns här med exakt de kompetenserna som vi var ute efter. Och det finns ett pulserande industriellt liv i Värmland.

Skandinavienbolaget öppnade sitt kontor 2017, med två anställda. Kontoret växte och förra året kom Azra Dajic in som marknadschef.

Gjorde karriär som IT-konsult

31-åriga Azra Dajic är utbildad systemutvecklare i grunden, men har framför allt gjort karriär som IT-konsult, i första hand som projektledare och managementkonsult i Stockholm, Göteborg och Karlstad.

– Jag har väldigt god kännedom om IT-branschen generellt från ett IT-konsultperspektiv.

Göteborgaren Azra Dajic hamnade i Karlstad på grund av kärleken. Hennes man är från Karlstad, och de har nu bildat familj här.

– Vi gjorde resan från storstaden och stressen till det lugnare livet i en mindre stad.

Har anställt fyra

Sedan hon kom har kontoret växt med fyra personer och i dag arbetar 13 personer där.

Personerna hon har anställt är en projektledare, en junior systemutvecklare, en försäljningsassistent och ett kontorsstöd.

Styr all tågtrafik

Trafikverket-affären löper på och utvecklas. Mjukvaran som styr Sveriges all järnvägstrafik är utvecklad hos PSI.

Trafikverket är PSI Scandinavias största kund. Bolaget har levererat mjukvaran som används för styrning och övervakning av Sveriges all järnvägstrafik.
Trafikverket är PSI Scandinavias största kund. Bolaget har levererat mjukvaran som används för styrning och övervakning av Sveriges all järnvägstrafik. Foto: Erik Simander/TT

– Hela Sveriges infrastruktur när det gäller järnväg sköts genom våra system.

Utvecklingen av mjukvaran omgärdas av en hel del sekretess, på grund av säkerhetskraven.

– Vi jobbar med saker som vi inte får prata så mycket om. Det är därför vi är lite okända. PSI har funnits i över 50 år, det är en stor spelare på den internationella marknaden i stil med GE, Siemens, Schneider. Det är konkurrenter till oss på en daglig basis.

70-miljonersorder

PSI Scandinavia vann nyligen ett stort ramavtal med Sinfra.

– Det är en ekonomisk medlemsorganisation som upphandlar ramavtal som deras medlemsorganisationer sedan kan avropa ifrån inom olika områden. Vi vann på två olika områden ett ramavtal värt 70 miljoner kronor i kontraktsvärde ungefär. Vi är en av tre leverantörer.

– Tanken är att vi ska jobba mot det här ramavtalet och se till att vi får mer försäljning. Det är mer än 300 medlemsorganisationer som kan avropa.

Bygger ut

PSI Scandinavia bygger nu ut kontoret i Karlstad till 30 kontorsplatser och sociala ytor för kundevents.

– Vi kommer att ha hela det här våningsplanet för oss själva när det är klart, säger Azra Dajic.

Om försäljningen går enligt plan kommer man att behöva vara 30 personer nästa år, säger hon.

– Då pratar vi business as usual. Det kan bli mer. The sky is the limit.

Fördelarna överväger

När det gäller valet att lägga Skandinavienkontoret i Karlstad säger Azra Dajic att det finns fler fördelar än nackdelar.

– Den geografiska placeringen gör oss intressanta utifrån ett marknadsperspektiv. Vi sticker ut när vi inte kommer från Stockholm. Jag vet inte varför men man har ibland en förutfattad mening om stockholmare, ”här kommer 08:orna som ska styra och ställa”. När vi säger att vi är ett Karlstadsbaserat bolag blir det en positiv reaktion och så kan man prata om att sola alltid skiner i Karlstad. Det blir en helt annan femma, man märker det på ett personligt plan hos kunden.

”Vi ska inte bara växa i form av fler anställda, utan också när det gäller processer och rutiner. Vi har en tysk kultur traditionellt sett, som vi ska göra en svensk kultur av. Jag är bryggan där emellan” säger Azra Dajic.  Hon är formellt inte kontorschef i Karlstad men så länge som den formella kontorschefen är kvar i Tyskland utför hon betydligt fler arbetsuppgifter än vad en marknadschef normalt gör.
”Vi ska inte bara växa i form av fler anställda, utan också när det gäller processer och rutiner. Vi har en tysk kultur traditionellt sett, som vi ska göra en svensk kultur av. Jag är bryggan där emellan” säger Azra Dajic. Hon är formellt inte kontorschef i Karlstad men så länge som den formella kontorschefen är kvar i Tyskland utför hon betydligt fler arbetsuppgifter än vad en marknadschef normalt gör. Foto: Jonas Klint

– Det är inte heller samma konkurrens här ute i periferin. Om vi gör ett gott jobb härifrån Karlstad så sprids det.

– Vi blickar också mycket mot Norge. Där har Karlstad och Oslo alltid haft täta relationer, både affärsmässigt men också rent historiskt. När man har haft projekt i Norge och man nämner att vi är från Karlstad och Värmland, så blir de jätteintresserade. Vi hade inte haft den här ”icebreakern” och det här förtroendet om vi vore Stockholmsbaserade.

Svårt att rekrytera

Kompetensförsörjningen, då? Det är en överlevnadsfråga att kunna attrahera personal med rätt kompetens, och här har ett Karlstadsbaserat bolag en nackdel gentemot dem i större städer, menar Azra Dajic.

– Vi har sett att många av de juniora konsulterna som har fått sin examen från KAU väljer att flytta. Det är en utmaning som vi står inför; hur behåller vi dem här? Jag tror att vi behöver utöka samarbetet mellan näringslivet och universitetet väldigt tidigt. Vi är lite sena på bollen i Värmland när det gäller att binda ihop näringsliv och akademin tidigt.

– De vi har på campus nu, de är absolut intressanta, men vi behöver växla upp med mer seniora kompetenser och de finns oftast inte här.

Seniora konsulter har ofta många alternativ när de väljer var de vill bo och arbeta. Här menar Azra Dajic att Karlstad har ett underläge mot större städer med mer levande centrum, mer shoppingmöjligheter, fler och bättre restauranger och större utbud av saker att göra med familjen på fritiden. Bostadsmarknaden är tuff i Karlstad, och kommunikationerna är inget att skryta med heller, menar hon.

Önskar bättre infrastruktur

Azra Dajic vill ha en flygplats med bättre möjligheter att flyga inrikes, och hon drömmer om att tågprojektet Oslo-Sthlm 2.55 blir verklighet. Med en så kort restid skulle anställda kunna bo på längre avstånd från Karlstad men ändå ha en rimlig pendlingssituation.

– Det hade varit fantastiskt. Det hade underlättat vår verksamhet och det hade underlättat för våra kunder.

Artikeltaggar

ArbetsmarknadInfrastrukturITKarlstadKarlstads universitetNäringslivTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare