Hoppa till huvudinnehållet

Lättnader eller inte – det här gäller för föräldrarna i skolan

Publicerad:
Fortsatt stopp för föräldrar i dörren.
Fortsatt stopp för föräldrar i dörren. Foto: Helena Karlsson

I slutet på september går vi in i fas fyra av restriktionslättnader. Den personal inom skolverksamheten som jobbat hemma kommer då att återvända till sin arbetsplats. Föräldrar får dock fortfarande vända i dörren.

Många föräldrar har möts av lappar med uppmaningar om att ringa eller knacka för att lämna eller hämta sina barn på förskola eller skola under en stor del av pandemin.

Besked: publiktaken lyfts den 29 september

Mycket av verksamheten har skett utomhus och föräldramöten samt andra kontakter med skolan har skötts via en webbkamera.

När vi går in i fas fyra av restriktionslättnader kommer dock detta att kvarstå.

Personalen återgår

Fas fyra för skolans del innebär att de som i verksamheten hittills jobbat hemifrån får komma tillbaka till sin arbetsplats.

– Det vi vet är att personalen som jobbar inom vår förvaltning som jobbar administrativt kommer vi successivt att hämta tillbaka, säger Maria Kjällström, skoldirektör på Karlstads kommun.

– Det är inga restriktioner som finns i skolan just nu som förändras i och med de här lättnaderna, skolan har varit igång hela tiden.

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen Foto: Helena Karlsson

Oklara besked

I stort handlar det om att skolan förhåller sig till restriktioner som rör smittspårning och smittskyddsåtgärder och har sina förhållningsregler utifrån det.

– Vad som gäller för skyldigheten att hålla avstånd, det vet vi inte än, för Folkhälsomyndigheten har inte uttalat sig om det. Vi kan inte riktigt översätta det till nya rutiner om hur vi ska mötas. Vi har haft möte med smittskydd och när vi pratade med dem så sa de precis det, att de inte kan ge några besked – än.

– Det är lite oklart vad som gäller, vi är inte helt säkra på hur man kommer att formulera skyldigheten för oss framåt. Men vi tror att det kommer att förtydligas de närmaste veckorna.

Inga generella förbud

Det ser olika ut för olika skolor och Maria Kjellström påpekar att det är bättre att varje skola själva bedömer hur de bäst kan följa den rekommendation som finns utifrån sina egna förutsättningar.

– Vi har valt att inte ha förbud som är generella utan det bygger på riskbedömning som rektorn gör på den egna verksamheten.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenFörskolorKarlstadKarlstads kommunMaria KjällströmSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.