Hoppa till huvudinnehållet

Jakobsson om jobbet bakom kulisserna: "Lagbygget lever hela tiden"

Publicerad:
Peter Jakobsson har fått ihop en FBK-upplaga som finns med i mångas förhandstips. Foto: Lisa Olaison

När allt var sagt och gjort efter silly season stod Färjestad med en av SHL:s mest spännande satsningar på många år.

Peter Jakobsson, huvudpersonen bakom kulisserna, berättar här om hur nära det var med ytterligare ett drömnamn – pressen som kommer med ett stjärnfyllt lag och hur han redan nu jobbar för ett minst lika slagkraftigt FBK 2022.

Namnen kan ni redan vid det här laget. Allt FBK-fansen kunde drömma om och lite till blev verklighet i en satsning som sätter Färjestad BK högst upp i mångas guldtips.

Peter Jakobsson har, i sin roll som GM, levererat den trupp som har störst stjärnglans i ligan.

Peter Jakobsson, sportchef i Färjestad.
Peter Jakobsson, sportchef i Färjestad. Foto: Lisa Olaison

Är det nu du lutar dig tillbaka, slänger upp fötterna på bordet och lägger över ansvaret på tränarna?

– Japp, varsågod Johan Pennerborn, nu är det bara att leverera, säger Peter Jakobsson med ett skratt innan han tillägger:

– Så är det såklart inte, det är nu det hårda jobbet börjar och sedan slutar inte mitt arbete här och nu. Det kan komma skador eller sjukdomar längs resan och vi kollar hela tiden vad som finns där ute. Sen kommer det en säsong 2022 och ytterligare en efter det, lagbygget lever hela tiden...

Ejdsell om lagkamraterna: ”Ginning är lagets modekung”

Är det redan dags för Peter Jakobssons drömvärvningar 2022 alltså?

– Ja, vi börjar väl tjata om Mackan Johansson redan nu! Skämt åsido, får inte de unga killarna som Fabian Zetterlund, Oskar Steen eller Adam Werner fäste där borta så är det klart att vi redan nu räcker upp handen och ser till att vi inte blir bortglömda. Det känner jag mig också säker på att vi inte blir.

Mot slutet av sommaren var just Marcus Johansson ett hett namn. Om även han hade anslutit hade det förmodligen blivit kortslutning av glädje hos många med FBK-sympatier.

Till slut skrev dock Landskronasonen på för nybildade Seattle Kraken.

Hur nära var det egentligen?

– Det kan nog bara han själv svara på fullt ut. Men för mig var det självklart att om han skulle till Sverige så var det i Färjestad BK han skulle spela. Det var aldrig så att det låg ett färdigt kontrakt på bordet redo att skrivas under, men min känsla är att det inte hade varit några problem att komma överens om han hade valt att flytta hem.

Många hoppades på att stjärnan Marcus Johansson, här för NHL-laget Minnesota Wild, skulle skriva på för Färjestad inför säsongen. I stället blev det nybildade Seattle Kraken.
Många hoppades på att stjärnan Marcus Johansson, här för NHL-laget Minnesota Wild, skulle skriva på för Färjestad inför säsongen. I stället blev det nybildade Seattle Kraken. Foto: Hannah Foslien

”Press ja, stress nej”

Den värmländska publiken börjar vid det här laget bli svältfödd på den riktigt stora framgången i form av ett SM-guld.

Med den truppen som nu finns på plats är Peter Jakobsson helt på det klara med vad som förväntas av laget:

– Vi vill ha det kravet på oss, det är så det ska vara i den här klubben. Jag tror det var Mikael Wikstrand som sa det väldigt bra; press ja, stress nej. Förra året var det tufft mentalt med tomma läktare, ekonomin som tog stryk, permitteringar och allt som skedde runt corona.

– Hela föreningen kändes lite stressad om man ska vara helt ärlig och det är mycket möjligt att jag tog med mig den känslan till ledarteamet som i sin tur tog med sig den till killarna. Men det här är saker vi har pratat mycket om och jobbat väldigt mycket med. Nu har vi dessutom ett gäng killar som varit med om en hel del, vi är ett mer ”färdigt” lag nu än förra året.

Förra säsongen var tuff på många sätt. Nu är Peter Jakobsson och FBK redo för en ny resa med ett klart mål.
Förra säsongen var tuff på många sätt. Nu är Peter Jakobsson och FBK redo för en ny resa med ett klart mål. Foto: Lisa Olaison

”Lite för svart eller vitt”

Peter Jakobsson har två säsonger kvar på sitt avtal. För huvudtränaren Johan Pennerborns del är årets säsong den sista på det nuvarande kontraktet.

Är det ett rättvist påstående att det här är sista chansen för dig och nuvarande ledarstab att ta ett guld?

– Jag tycker att det är lite för svart eller vitt. Det kan bli så att man vinner serien och fel personer går sönder i slutspelet. Det är helt enkelt större än så. Vi ska spela en frejdig hockey, ha mycket publik på matcherna och ha ett bra hockeylag över tid. Men med det sagt, vi vill ha resultat, det är ingenting att snacka om!

Fin offensiv hockey har i flera år inte varit problemet. Peter Jakobsson vill nu se ett FBK som även kan koppla på den lite grisigare sidan när det behövs.

– Ett budskap jag skickat med till ledarna är att jag vill se en attityd, en inställning och en hunger. Jag vill se Linus Johansson ta tag i taktpinnen, Pontus Widerström smälla på och Adam Ginning spela tufft där ute. Det gör ingenting om vi är lite griniga och kaxar upp oss. Vi har kämpat med defensiven i ett par år och måste bli mer kompakta, vi ska helt enkelt vara brutalt jobbiga att möta.

Oavsett om den bilden av ett delvis nytt FBK realiseras eller inte är värmlänningarna långt ifrån det enda laget som spänt bågen inför hösten.

Flera konkurrenter ser farliga ut och konkurrensen kommer med all säkerhet att bli stentuff.

Tillbaka i Värmland: ”Förstår att Färjestad är något speciellt – det är hemma”Supporterlivet – saknaden efter sporten: ”Blev väldigt tomt när allt försvann”

Om vi bortser från FBK, vilka andra lag har haft en bra silly season i dina ögon?

– Många har spännande saker på gång. Både Frölunda och Luleå har värvat bra till exempel. Ligan lyfts av spelare som Ryan Lasch och Linus Omark eller att Jacob de la Rose kommer till oss. Statusen på SHL som helhet höjs.

Om det blir guldjakt eller inte återstår att se. Men Peter Jakobsson känner sig i alla fall trygg med att hans FBK har alla förutsättningar för att finnas med i racet:

– Det känns hur bra som helst med det laget vi har. Vi i klubben har brunnit för att få till den här truppen och killarna brinner för att spela i Färjestad. Nu ser vi fram emot att säsongen startar!

FBK-ikonernas dom: De vinner SM-guldMikael Wikstrand: ”Vore tjänstefel att säga att vi siktar på semifinal”Jacob de la Rose är redo för guldjakt: ”Jag längtar tills det drar igång”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyNedsläppPeter Jakobsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.