Anpassat beteende

Ledare
PUBLICERAD:
Otryggt för studenterna.
Foto: Anna Lindbäck

Det smyger sig på och plötsligt är vi där. Omvägarna vi tar. Platserna och tiderna vi undviker. Vilka vi pratar med. Vad vi har på oss och med oss. Så hamnar vi i ett samhälle vi egentligen inte vill ha, men som vi fått ändå.

I veckan beskrev studenter vid Karlstads universitet hur de under insparksveckorna fått utstå aggressiva unga män som försökt sälja droger. Värst skall det ha varit under helgen som gick. Säger man nej så blir de arga och hotar med misshandel och våldtäkt. Även att tacka nej till att åka svarttaxi är förenat med hot om våld. Det förekommer också rapporter om faktisk misshandel och våldtäktsförsök, även om polisen inte ännu fått in några anmälningar. Kommunens ordningsvakter säger sig inte sett något som "sticker ut". De får nog vara mer på alerten.

En sådan otrygg miljö för studenterna är förstås helt oacceptabel. Det här är beteenden som måste kvävas i sin linda innan de blir för stora. Det återstår att se hur resten av terminen blir, men redan nu måste det bli en större närvaro av poliser och ordningsvakter på campusområdet.

Studentkåren uppmanar alla studenter att inte gå hem själva på kvällarna. Det är säkert ett klokt råd, men visar också på den beklagliga anpassning vi tvingas till helt utan egen förskyllan. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Barn och ungdomar har redan varit utsatta för så kallade ungdoms- och förnedringsrån. Det rekommenderas att man inte klär sig i dyra märkeskläder eller har på sig värdesaker. Omvägar tas och vissa platser och personer försöker man undvika. En gnagande rädsla sprider sig. Nu är turen kommen till studenterna vid Karlstads universitet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.