Hoppa till huvudinnehållet

107 konstnärer klara för höstsalongen: ”Många nya namn och mycket färg”

Publicerad:
Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening, håller hårt i listan med namnen på konstnärerna som antagits till höstsalongen.
Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening, håller hårt i listan med namnen på konstnärerna som antagits till höstsalongen. Foto: Lena Richardson

Nu är det klart vilka konstnärer som får vara med på årets värmländska höstsalong. 211 personer kände sig manade, 107 valdes ut.

– Det är många nya namn och mycket färg, säger Stefan Norén.

Konstnären Carina Fihn är den som haft uppdraget att göra urvalet och hon hade mycket att gå igenom. 211 konstnärer anmälde sig, digitalt, med sammanlagt 404 konstverk. Bland alla dessa vaskade jurykvinnan fram 107 personer och 152 verk.

Både professionella konstnärer som är medlemmar i Värmlands konstnärsförbund och sådana som är helt nya i höstsalongssammanhang klarade gallringen.

– Det är många nya namn och mycket färg. Vi får en bra utställning! säger Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening, som arrangerar höstsalongen.

Nya ögon på konsten

Han betonar att Carina Fihn har haft hela fria händer. Föreningen styr inte vare sig urvalet eller antal verk som väljs.

Hon bor i Göteborg och är förutom aktiv konstnär också konstlärare och föreläsare. Hon har inte någon tidigare erfarenhet av den värmländska konstvärlden, ”utan har sett de digitalt inlämnade verken med nya fräscha ögon”, framhåller konstföreningen på sin hemsida.

Att bara en enda person gör urvalet, hur ser du på det?

– Jag är trygg med det. En människa som är så välutbildad och undervisar möter många och har en sådan bred översikt över olika sätt att jobba, säger Stefan Norén.

Håller hårt i listan

Alla sökande har fått besked, både de som blivit antagna och de som inte blev det. Listan över de antagna håller Stefan Norén dock hårt i – ett tag till.

Några namn kan NWT ändå avslöja: exempelvis har Björn Nordström, Mats Bergström och Jörgen P Karlsson fått klartecken.

Höstsalongen hålls i år på Kristinehamns konstmuseum. Det är vernissage den 2 oktober och salongen är kvar till den 21 november.

Artikeltaggar

Björn NordströmHöstsalongKarlstadKonstKonstnärKristinehamnKristinehamns konstmuseumNöje/KulturNWTUtställningarVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.