Hoppa till huvudinnehållet

Torrt i länet efter lägsta nederbördsmängderna i landet

Publicerad:
Risken för brand i skog och mark är för närvarande hög i NWT-området.
Risken för brand i skog och mark är för närvarande hög i NWT-området. Foto: Göran Persson

Det är rejält torrt i stora delar av Värmland efter veckor med väldigt lite regn. Detta märks både i sjöar och vattendrag och i skogarna.

– Det är ganska hög brandrisk och vi har haft en del tillbud då folk har varit vårdslösa med elden, säger Mattias Larsson.

Han är räddningschef i Arvika, Eda och Säffle kommuner.

Västsverige är det område i landet som under de senaste fem veckorna har fått minst nederbörd. Detta börjar bli tydligt på olika sätt.

Den gångna helgen fick räddningstjänsten rycka ut till ett par skogsbränder i Töcksfors och Hagfors och SMHI varnar för hög risk för bränder i skog och mark.

– Ja, det gäller framför allt i den sydvästra delen av länet som har fått minst regn.Vi har de senaste dagarna haft en del tillbud då folk har varit vårdslösa med elden.

– Det har lett till ett antal utryckningar och därför vill vi nu ha lite lagom med regn, säger Mattias Larsson.

Vattennivåerna i bland annat Klarälven och Vänern har sjunkit den senaste tiden på grund av torrperioden.
Vattennivåerna i bland annat Klarälven och Vänern har sjunkit den senaste tiden på grund av torrperioden. Foto: Anders Hanson

Torrperioden syns även i sjöar och vattendrag.

– Tillrinningen är lägre till dem och också magasinsnivåerna och det påverkar förstås även flödet i Klarälven. Men det har varit jättestora lokala skillnader.

– För några veckor sedan fick östra Värmland en hel del regn i samband med översvämningarna i Gävleborg och Dalarna och det träffade kanten på Klarälven och Gullspångsälven. Absolut längst är flödet i Byälven, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Låg Vänernivå

Den låga vattennivån är även märkbar i Vänern. På söndagen låg vattenståndet på 44,37 meter över havet, 27 centimeter över den konstanta referensytan på 44,10. Det är dryga decimetern lägre än vid samma tid i fjol.

– Det är lågt, men inte extremt lågt. Samtidigt har vi just nu en medvetet lägre ytnivå eftersom vi håller på med ett stort dammprojekt i Lilla Edet i Göta älv. Då måste vi ha en säkerhetsmarginal.

– Nu vore det bra med en normal höst nederbördsmässigt så att Vänern sakta fylls på igen, säger Magnus Carlson, produktionschef på Vattenfall vattenkraft Göta älv.

Det torra vädret är positivt för bönderna som nu håller på att skörda.
Det torra vädret är positivt för bönderna som nu håller på att skörda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bönderna ser dock helst att man slipper några större regnmängder den närmaste tiden.

– För stunden är vi glada för de goda skördebetingelserna. Det är lätt att ta sig ut på markerna och vi behöver inte torka spannmålet, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland.

Lite kallt och torrt

Han konstaterar att det i år har varit ett ganska bra år rent skördemässigt, nästan ett normalår.

– Men det var lite för växlande vinterväder för höstgrödorna och lite kallt i våras. På sina ställen var sommaren dessutom lite för torr, framför allt på Värmlandsnäs.

Just nu visar väderprognosen att torrperioden bryts och att vi kan få lite regn i NWT-området under helgen.

Artikeltaggar

Claes KjörkMagnus CarlsonMattias LarssonPatrik OhlssonVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.