Hoppa till huvudinnehållet

Stort genombrott för innovativt Karlstadsföretag

Publicerad:
Sofi Finnstam och Sara Lindahl som har grundat och driver Ineq solutions har fått en viktig kund.
Sofi Finnstam och Sara Lindahl som har grundat och driver Ineq solutions har fått en viktig kund.

– Det här är stort. Det är ett genombrott.

Det säger Sara Lindahl, en av grundarna av Karlstadsföretaget Ineq solutions.

Företagets digitala verktyg för bättre elevhälsa i skolorna, Buhobox, har godkänts av Stockholms stad och ett samarbetsavtal är på plats. Verktyget kommer nu att finnas tillgängligt för stadens närmare 180 skolor.

Hur många licenser som Ineq solutions faktiskt kommer att sälja till Stockholms stad vet man inte än. Avtalet innebär att tjänsten är godkänd och att staden gör den tillgänglig på sin digitala plattform. Det är upp till varje skola att bestämma om de vill utnyttja den eller inte.

Oavsett hur stor försäljningen blir är avtalet ett viktigt kvitto på att tjänsten svarar upp mot kraven på marknaden.

Säkerhetsklassning

– Det är ingen som har gjort det här förut. Vi hanterar persondata och vi har jobbat mycket med informationssäkerheten under våren. Det är mycket tekniskt arbete, men också en hel del juridik som ska lösas. Avtalet med Stockholms stad är ett väldigt viktigt steg för oss, säger Sara Lindahl.

Det är hon som tillsammans med Sofi Finnstam har grundat och driver företaget. De jobbade tidigare som skolkuratorer i Karlstads kommun och det var där de såg förbättringspotential i arbetet med elevhälsa. De ville jobba mer digitalt, och började utveckla produkten Buhobox.

Verktyget gör det möjligt att skapa digitala så kallade sociogram för att på ett systematiserat sätt kartlägga hur elevrelationerna ser ut och följa hur eleverna mår.

Vunnit flera priser

Ineq solutions, som har utvecklats bland annat med stöd av Almi, Region Värmland och industriklustret IUC, har dragit mycket uppmärksamhet till sig och fått flera regionala innovationspriser. Med anledning av att företaget jobbar med digitala lösningar för ökad hälsa var de också ett perfekt case för innovationsmiljön Digital well arena.

Stora förhoppningar på årets Skapa-pristagare

Digital well arena är en värmländsk satsning där offentliga sektorn, företag, Karlstads universitet och civilsamhället går ihop och tillsammans utvecklar nya arbetssätt och nya digitala lösningar för ett hälsosammare liv.

Ineq solutions har dels fått stöd från Digital well arenas särskilda innovationssupport, men det var också ett av de första företagen som togs in i Digital well ventures företagsaccelerator för startups.

De har fått unik chans att förbättra innovationsklimatetKlarade testet i Silicon Valley - nu är acceleratorn i gång

Företaget var inte bara först in i acceleratorn. Det är nu också först ut, genom att det av allt är döma är flygfärdigt.

Klarade testet

Stockholms stad, som upptäckte Buhobox på egen hand, har gått igenom tjänsten noggrant. Testet visade att den håller vad den lovar, det finns inga vare sig tekniska eller juridiska hinder för skolorna att börja använda den. Nu finns ett samarbetsavtal på plats, som öppnar möjligheter för affärer. Hur många det blir vet inte personerna bakom Ineq solutions än.

– Det får vi se. Det kan mycket väl bli så att några skolor börjar och så hänger andra på när man ser hur det fungerar. Det finns ingen tidsgräns i avtalet, säger Sara Lindahl.

Att första riktiga kunden är Sveriges största stad kan onekligen kallas en stark start. Nu återstår att se om Karlstads kommun hakar på, men Sara Lindahl har höga förhoppningar om det.

Behöver nytt kapital

Nästa steg i företagets utveckling är att förstärka sin egen kompetens inom mjukvaruutveckling och administration. Till det behövs kapital, och det är därför företaget ska vara med på investerareventet A-match i Karlstad nästa vecka.

Planen är att ta företaget utanför Sveriges gränser. Siktet är inställt mot i första hand Norge och övriga Norden.

– Tjänsten skulle kunna fungera i vilka länder som helst, som delar värdegrund med oss när det gäller elevhälsa. Den internationella marknaden är väldigt stor för oss.

Artikeltaggar

KarlstadNäringslivSKAPA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.