Det gäller att vara vaksam och kolla noga efter fästingar om du ska ge dig ut i skogen under hösten.
Flera fall av TBE knutna till Arvika har rapporterats under sommaren.
– Det är viktigt att jägare funderar över sitt vaccinationsskydd, säger Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare.
Fästingarna har brett ut sig mer och mer i Sverige på senare år och finns i så gott som hela landet.
Även om ett fästingbett oftast inte leder till allvarliga sjukdomssymtom finns risken att drabbas av TBE, vilket i värsta fall kan leda till inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna.
Ett antal fall har kunnat konstateras så här långt under året.
– Säsongen är ju inte slut än, men högsäsongen är i juli och augusti. Vi har hittills haft åtta anmälda fall för Värmland i år, konstaterar Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.
Hur många av dessa kan kopplas till Arvika eller Eda?
– Av årets fall är tre stycken knutna till Arvika, inget till Eda. Sen kan det ju vara så att människor rör sig mellan kommunerna, så det är svårt att veta säkert exakt var det kommer ifrån.
Förra året var det totalt tio stycken anmälda. Den stora toppen för Värmland var 2019, då hela 21 TBE-fall inrapporterades.
Rört sig västerut
Arvika och Eda har inte tidigare bedömts som stora smittoområden – men nu har det alltså rört sig västerut i länet.
– Vänerområdet är mest utsatt, men det har ökat i Västvärmland de senaste åren. Det är oklart varför det blev en topp just 2019. Man skulle annars kunna tro att det hade ökat under pandemin eftersom fler har rört sig ute i naturen, säger Wimmerstedt.
Vill man undvika risken att få TBE-viruset är det vaccination som gäller.
– Det är inte någon allmän vaccination, men det rekommenderas om man bor i ett särskilt riskområde och vistas i skog och mark. Detta är något man som privatperson får ta ansvar för.
”Bra att påminna om”
Hur många doser som behövs första gången beror på om man är äldre eller yngre än 50 år, där det alltså tas en fjärde dos under det första året om man är över 50.
– Man gör en grundvaccination först, där man tar två sprutor ganska tätt inpå varandra, sen en tredje fem-tolv månader senare. Det rekommenderas att man tar en påfyllnadsdos efter tre år och sedan vart femte år därefter, säger Anna Wimmerstedt.
TBE-vaccinet har troligtvis inte prioriterats lika mycket av allmänheten under senaste året, med tanke på coronaviruset.
– Jag tror att det finns många människor som är medvetna om TBE, men det är nog bra att påminna om att det fortfarande finns nu när allt fokus har varit på covid-19.
Vad bör de som exempelvis ska jaga nu i höst tänka på för att undvika TBE?
– Fördelen är att de som jagar har mycket klädsel. Det gäller att man tittar om man har fästingar och tar bort direkt om man ser det samt fundera över om man har ett TBE-skydd.
Ålder eller kön verkar inte spela någon större roll – även om det är viss övervikt av män i statistiken.
– Barn får sällan allvarliga besvär, men bland vuxna är åldern jämnt fördelad utan någon särskild topp. Det verkar vara lite fler män än kvinnor som drabbas, men det är svårt att veta vad det beror på. Det är mer knutet till hur mycket man vistas i skog och mark.
Vad är TBE?
TBE (Tick Borne Encephalitis) är en virussjukdom som sprids via fästingbett. De flesta som smittas får lindriga symtom och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
Det tar oftast mellan fyra till tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan också dröja så länge som en månad. Vanliga symtom till en början är huvud- och muskelvärk, trötthet och feber – vilka vara i ett par dagar upp till en vecka.
Sprids det vidare till hjärnan och/eller hjärnhinnorna orsakar viruset en inflammation som visar sig ungefär en vecka efter att de tidigare symtomen försvunnit. Dessa innefattar följande:
• hög feber
• svår huvudvärk
• kräkningar
• ljus- och ljudkänslighet
• förvirring
• koncentrationssvårigheter.
Ungefär var tionde person som smittas får olika symtom på förlamning. Barn under sju år som smittas av TBE blir oftast lindrigt sjuka, medan ett fåtal får allvarligare symtom.
Källa: 1177.se