Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Posten måste hålla ihop Sverige

Publicerad:
Postnord bemöter heller inte Företagarnas kritik mot regeringens förslag om sänkta leveranskrav där eftersom många brevlådor töms tidigt på morgonen och posten inte delas ut förrän i slutet av dagen, skriver Eva Cooper och Pontus Lindström.
Postnord bemöter heller inte Företagarnas kritik mot regeringens förslag om sänkta leveranskrav där eftersom många brevlådor töms tidigt på morgonen och posten inte delas ut förrän i slutet av dagen, skriver Eva Cooper och Pontus Lindström. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det faktum att 7 av 10 företagare på landsbygden bedömer att modellen kommer leda till negativa konsekvenser för det egna företaget tycks Postnord inte lägga någon större vikt vid, skriver Eva Cooper och Pontus Lindström.

Svar till Emma Riblom (NWT 31/8).

I sin replik på vår debattartikel lägger Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord, fullt fokus på att spela ned konsekvenserna av modellen med varannandagsutdelning som från och med nästa år ska gälla i hela landet. Det faktum att 7 av 10 företagare på landsbygden bedömer att modellen kommer leda till negativa konsekvenser för det egna företaget tycks Postnord inte lägga någon större vikt vid.

Postnord bemöter heller inte Företagarnas kritik mot regeringens förslag om sänkta leveranskrav där eftersom många brevlådor töms tidigt på morgonen och posten inte delas ut förrän i slutet av dagen.

Företagarnas bild är att Sverige är i en övergångsfas gällande kommunikationsteknologi. Under lång tid kommer vi behöva parallella spår. Utbyggnaden av fibernätet är kraftigt eftersatt och regeringens bredbandsstrategi låter alltmer som en utopi. Myndigheter och kommuner kräver bestämt fysiska svarsbrev från landets företagare. Att då än mer urholka de landsomfattande posttjänsterna är verklighetsfrånvänt.

Så skriver du en debattartikel

Det kan vara ekonomiskt rationellt för Postnord men ändå förödande för en regering med ambitionen att hålla ihop Sverige. Postnords ägare staten måste ta ansvar – det är orimligt att gömma sig bakom ekonomiska kalkyler när det finns en konsensus om att posten fortsatt har en avgörande funktion för att hela landet ska vara en möjlig bas för företagande.

85 procent av breven ska ha delats ut inom två arbetsdagar (tidigare 95 procent), samt att minst 97 procent ska ha delats ut inom fyra arbetsdagar. För en stor del företag och privatpersoner skulle det i praktiken innebära en veckas leveranstid.

Detta förslag har som nämnts kritiserats av en rad myndigheter i form av Post- och telestyrelsen, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sveriges Kommuner och Regioner och Konkurrensverket. Den enda remissinstans som egentligen är positiv till försämringarna av de landsomfattande posttjänsterna är... Postnord.

Eva Cooper

Regionchef, Företagarna Värmland

Pontus Lindström

Expert lokalt företagsklimat på Företagarna

Artikeltaggar

BeredskapBredbandDebattEva CooperFöretagarna VärmlandFörsvarsmaktenKonkurrensverketMSBPost- och telestyrelsenPostenPostnordSKR