Hoppa till huvudinnehållet

Farmen-profilen vill synas mer: ”Robinson, ett alternativ”

Publicerad:
Hela hösten är Philip fullbokad.
Hela hösten är Philip fullbokad. Foto: Samarth Katiyar

Livet som småstadskändis kan vara kul men samtidigt lite hektiskt, ibland. Fråga bara Philip Albinsson. Intervjun har bara börjat men han har redan hunnit hälsa på ett par förbipasserande.

– Jag har valt att vara bland publicitet och vara i den här branschen och i det här yrket, säger Philip Albinsson.

Den senaste tiden har Philip varit i Kroatien och jobbat som guide på en ö nära Split. Han bodde på en liten ort som heter Brac.

– Det var skönt att komma iväg lite. Anledningen var att alla mina jobb var inställda. Då fick jag erbjudandet att flytta dit vilket jag inte kunde tacka nej till, säger han.

Svårt efter Farmen

Det har nu gått lite mer än ett år sedan Philip Albinsson deltog i tv-programmet Farmen. Hans medverkan har haft en positiv effekt på hans musikkarriär, han har fått bättre publicitet, berättar han. Men med framgång kommer också oönskad uppmärksamhet på köpet.

– Jag har varit i Kroatien i tre månader för att komma bort från livet. För skvallerpress skrev om allt man gjorde, säger Philip Albinsson och tillägger:

– Folk förstörde för mig, det har varit skytteltrafik utanför mitt hus, folk vet var man bor, speciellt om man har gjort något annorlunda och kommer från en liten stad.

Rollen i Farmen har fått Philip att strunta i vad folk tycker och tänker om honom. De kommer alltid ha något att säga, berättar han.

– Jag är obrydd. Om folk har skrivit dumma eller elaka kommentarer har jag snabbt kunnat borsta av det. Om det är någon som har åsikt om mig, då får de ha det. Det är människor som jag inte behöver i mitt liv, säger han.

Amerikaner mer öppna

Utlandsresor har alltid varit nervkittlande för Philip, för de har lärt honom så mycket om livet. Inte minst hans resa till USA.

– USA hjälpte mig jättemycket med att komma fram, bli mig själv och känna mig trygg, berättar han och tillägger:

– I USA är människor betydligt öppnare, de pratar med vem som helst medan vi människor i Sverige, inklusive jag, är mer reserverade.

I Sverige har han renoverat sitt hus som, enligt honom själv, är gjort på ett mer amerikanskt vis. Mittemot flygeln i vardagsrummet ligger köket, men det är ett ställe som han inte besöker så jätteofta.

– Det är inte så kul att laga mat själv. Det har alltid varit att man har käkat ute. I USA åt jag både lunch och middag med mina vänner.

Fartfylld höst

Nu är han tillbaka i Sverige igen och längtar efter att börja spela inför publik ännu en gång. Han har varit i Karlstad under den gångna helgen och är fullbokad under hösten. Han ska bland annat spela i Strömstad och Uppsala innan han åker vidare mot Sälen under senare delen av hösten.

– Jag är en person som är ganska extrovert så jag ser verkligen framemot att träffa människor.

Philip övar flera timmar om dagen inför sina spelningar.
Philip övar flera timmar om dagen inför sina spelningar. Foto: Samarth Katiyar

Även om det har varit ett tufft år utan pianobarkonserter är han inte alls nervös. Anledningen är att han förbereder sig väldigt noga och övar tre till fyra timmar om dagen. Han har en repertoar på 400-500 låtar men han börjar alltid med Piano Man av Billy Joel.

Njuter livemusik

– Det är en väldigt bra låt, en typisk pianolåt som sätter standarden för kvällen. Den beskriver livet som pianobarartist, berättar han.

Han trivs som fisken i vattnet när han får spela live i fyra timmar bland människor som njuter av sin middag och dricker lite drinkar. Men så fort fokuset flyttas från livemusik i en restaurang till en kyrkokonsert börjar magen darra.

– Skillnaden är att folk har kommit för att kolla på mig. Det blir så himla personligt att det känns jobbigare att göra fel, säger han och fortsätter:

– Spela pianobar är mer avslappnat. Detta eftersom folk har råkat se mig när de är där för att äta. Jag kan också interagera med folk där.

Vill göra mer tv

– Jag vill så jättegärna göra mer tv, jag känner att jag är redo för det nu. Det var ett tag sedan folk såg mig i rutan så jag hoppas verkligen inte att svenska folket har sett det sista av mig, säger Philip Albinsson.

På tal om vad som intresserar honom mest berättar han att han hade kunnat tänka sig att göra nästan vad som helst. Men han hade övervägt vilket program det är och vilken roll han skulle få innan han hade tackat ja. Philip har också egna planer, berättar han.

– Jag har presenterat mina egna idéer på program inom genrer som jag själv håller på med. Jag tror det kan bli intressanta program av det, säger han.

Hade du kunnat tänka dig tävla i Robinson?

– Det hade jag kunnat göra. Robinson är ett alternativ, men jag har en oerhörd fobi för sand. Men jag kanske hade fixat det bra, även om det hade varit väldigt jobbigt.

Artikeltaggar

KristinehamnNöje/KulturPersonporträttPhilip Albinsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.