Adoptionsdebatt i fokus när Karlstadsforskare gästar museikväll

Publicerad:
Tobias Hübinette, forskare på Karlstads universitet, har forskat kring samhällsdebatten om adoptioner. Foto: Lena Richardson

Hur förändrades samhället – och samhällsdebatten – när adoptivbarnen började komma till Sverige? Och hur ser debatten om vithet och svenskhet ut idag? Forskaren Tobias Hübinette har mycket att berätta i ämnet.

På onsdagskvällen, den 8 september, kommer Karlstadsforskaren Tobias Hübinette till Värmlands museum för att föreläsa.

Han är först ut på höstens program på museet av samtalsserien Bättre snacka än slåss.

Tobias Hübinette är själv adopterad och har som forskare lyft svåra frågor om ras och svensk vithet.

Sista rasdebatten?

I vårvintras kom han ut med boken ”Adopterad. En bok om Sveriges sista rasdebatt”. Där berättar han om hur debatten lät i Sverige när internationella adoptioner började bli vanliga under 60-talet.

Det är också boken han utgår från i sitt föredrag, där han också kommer att berätta om vad 60-talsdebatten om adoptioner kan säga oss idag.

Samtal om vithet

Efter föredraget leder Philip Johnsson ett samtal som utgår från en annan av Tobias Hübinettes böcker, ”Vit melankoli” från 2020, som han skrev tillsammans med Catrin Lundström, docent i sociologi.

Då handlar det om vad som blir nästa steg ”efter Sverigedemokraternas och antirasisternas nostalgiska låsningar kring en verklighet som inte längre är, när 30 procent av den svenska befolkningen har utländska rötter”.

Adoptivbarnen skulle göra Sverige färgblint

Artikeltaggar

AdoptionFörfattareKarlstadKarlstads universitetLitteraturNöje/KulturPolitikSamhälleTobias HübinetteVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare