Hoppa till huvudinnehållet

Sten Torstensson firar 75 år

Publicerad:
Samlaren, auktionisten, konstkännaren och grundaren av Tomtemuséet, Sten Torstensson fyller på söndag 75 år, vilket firas i Skållerud redan under lördagseftermiddagen.
Samlaren, auktionisten, konstkännaren och grundaren av Tomtemuséet, Sten Torstensson fyller på söndag 75 år, vilket firas i Skållerud redan under lördagseftermiddagen. Foto: Helena Lindgren

Tiden går fort. Det känns som om det inte var länge sedan en av Dalslands mest kända profiler, Sten Torstensson, Skållerud, firade sin 70:e födelsedag. Men efter fem år med projekt, auktioner, tomtar och många klubbslag är det nu dags att fira 75 år.

– Jag gör det med öppet hus i Skålleruds församlingshem på lördag, och det är verkligen öppet för alla. Alla måste komma! understryker den vitale jubilaren.

Firandet på lördagen sker med viss marginal när Torstensson ännu är 74 år. Han fyller nämligen på söndag den 12 september.

Sten Torstensson har ett långt förflutet inom framför allt konstkunnande och konstsamlande, som bland annat blev orsak till att Dalslands museum i Upperud kom till. Där firades för övrigt 70-årsdagen.

Sten Torstensson började redan som ung att samla framför allt konst, och byggde upp ett litet gårdsmuseum hos sin farfar. Han var sedan involverad när Kanalmuseet i Håverud kom till 1968, i samband med att kanalen firade 100 år.

Steget till Dalslands museum kom efter många års tankar på att Dalsland behövde en plats för att visa upp det bästa från landskapet.

Torstensson samlade in pengar, pratade med arkitekt, genomförde ett mycket stort konstlotteri och drev på projektet så att museet kunde invigas 1995 i kunglig närvaro.

Han skänkte 250 verk som en grund till utställningen, liksom den silversamling museet kan visa upp.

– Jag har samlat hela mitt liv, berättar Sten som även skapat det kända Tomtemuséet som sedan i år ligger i Skållerud.

Sten Torstenson arrangerar ofta auktioner tillsammans med kompisen Patrik Stridh, deltar vid mässor och liknande arrangemang.

Artikeltaggar

Dalslands museumFamiljFödelsedagarHåverudNordiska tomtemuseetSkållerudSten TorstenssonUpperud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.