I Ekots lördagsintervju berättade Charlotte Svensson, chef för Tullverket, om den nya satsningen för att stoppa illegal vapensmuggling.
Bland annat ska hundar specialutbildas och en bärbar röntgen tas i bruk.
– Våra hundar kan spåra vapen, men när röntgen kommer vet jag inte, säger Stefan Persson vid tullen i Hån.
Den värmländska gränsövergången till Norge i Hån har, av förklarliga skäl, fått mindre att göra efter att grannarna stängt gränsen vid flera tillfällen.
För NWT berättar tulltjänstemannen Stefan Persson om omställningen.
– I och med att de norska myndigheterna bara har öppet tre vägar in i Norge har det varit lite annorlunda trafik, och nästan ingen alls på småvägarna. Så det är klart att det blivit annorlunda när det gäller antalet fordon som rör sig.
Hur har det påverkat smugglingen över gränsen?
– Det vi kallar för myrtrafik – alltså trafiken med personer som kör med narkotika för eget bruk – har minskat i och med att de inte får åka över gränsen. Den organiserade smugglingen går vidare, men via nya tillvägagångssätt.
Tullen får nya verktyg
Charlotte Svensson, generaltulldirektör, berättade i Ekots söndagsintervju om den nya satsningen på tullen.
– Vi har utbildat alla våra sökhundar i att inte bara kunna söka efter narkotika utan också på vapen och det är ju ett viktigt verktyg. Vi har även investerat i bärbar röntgen – det är också ett sätt att hitta vapen som är gömda i exempelvis fordon, sa Svensson i intervjuprogrammet.
Tanken är att vässa myndighetens förmåga och att ligga steget före.
– Vi skulle ju behöva vara på plats på flera ställen, fler av dygnets timmar, men vi är en liten myndighet med stort uppdrag. Jag tycker att vi ska bli vassare. Vi har bra samverkan med andra myndigheter, men kan vi vässa oss ytterligare tror jag att vi kan nå bättre resultat.
”Hålla oss ajour”
Med mindre trafik över gränsen har den organiserade smugglingen vid gränsstationen i Hån hittat nya sätt att försöka lura Persson och hans kollegor.
– Det påverkar oss absolut. Vi får hålla oss ajour och hela tiden utvecklas för att vara i rätt sorts flöde.
För de värmländska tullarna är det främst narkotikabeslag som görs, däremot förekommer vapen.
– Det börjar bli ganska många år sedan nu, men vi hade ett tillslag med ett stort antal pistoler och revolvrar på tåget, säger Stefan Persson.
– Våra hundar är utbildade på vapen sedan några år tillbaka.
Röntgenutrustningen, vet du när eller om ni får den?
– Vi har den inte nu, men jag vet att det varit prat på att vi ska få det. När törs jag inte svara på.