Hoppa till huvudinnehållet

Mikael Wikstrand: ”Vore tjänstefel att säga att vi siktar på semifinal”

Publicerad:
Mikael Wikstrand tillbaka i den gröna matchtröjan.
Mikael Wikstrand tillbaka i den gröna matchtröjan. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad har utan tvekan varit det lag som har värvat bäst inför den kommande SHL-säsongen.

En av pusselbitarna var att få hem Mikael Wikstrand från KHL och som lagkapten hymlar han inte med vad som gäller.

– Det skulle vara tjänstefel av mig att säga att vi siktar på semifinal utan jag ser oss som favoriter, säger han.

Premiär för hockeypodden NWT Istid – Färjestads lagkapten gästar

Efter säsongen 2018-2019 lämnade Mikael Wikstrand Färjestad för spel i KHL med AK Bars Kazan.

Redan i våras började ryktet om en återkomst till Färjestad att florera och nu berättar Wikstrand om spelet bakom kulisserna.

– Jag bestämde mig faktiskt tidigt. Redan när jag åkte till Ryssland för den andra säsongen ensam utan att veta när resten av min familj kunna komma kände jag att det inte var jättekul. Runt årsskiftet bestämde jag mig för att det skulle bli den sista säsongen i Ryssland.

Givet med återkomst

Och vilken som skulle bli hans nästa klubbadress fanns det ingen tvekan om.

– Det var lite snack om intressen från andra lag i KHL och Schweiz, men det var inget som jag ens undersökte utan jag sa till min agent att det är Färjestad som gäller och det spelade i princip ingen roll vilka som hörde av sig.

Mikael Wikstrand är tillbaka i Färjestad efter två säsonger i KHL och han hymlar inte med säsongens målsättning.
Mikael Wikstrand är tillbaka i Färjestad efter två säsonger i KHL och han hymlar inte med säsongens målsättning. Foto: Lisa Olaison

Som bekant är det inte bara Mikael Wikstrand som har återvänt till Färjestad. Att även stjärnor som Marcus ”Lilliz” Nilsson, Linus Johansson, Jacob de la Rose och Joakim Nygård nu finns i truppen gör att det har börjat att pratas om Real FBK ute i landet.

Det är något som Wikstrand köper men inte fullt ut.

– Det är såklart sjukt roligt att så många spelare kom hem, men att folk kallar oss för Real FBK och liknande stämmer ändå inte riktigt. Det är inte så att klubben har köpt oss till Karlstad utan alla har kopplingar till föreningen och familj i stan. Man ska inte hymla om att vi har fått bra betalt men det är inte heller så att klubben har kastat pengar hejvilt omkring sig utan att veta vad man får.

Växt som spelare

Två säsonger inklusive slutspel för Mikael Wikstrand i KHL innebar 109 matcher i den ryska ligan mot mycket bra spelare i match efter match. Förväntningarna på honom är högt ställda och frågan är om han är två år bättre nu?

– Jag är två år mer erfaren och med mer rutin i alla fall. Jag känner mig bättre, jag har varit ute i Europa och spelat topphockey i två säsonger och växt både som spelare och människa. Jag känner att jag har utvecklat det mentala och det fysiska, men jag kommer inte tillbaka som Victor Hedman utan jag är fortfarande Mikael Wikstrand som kommer att klanta till det ibland.

Vad känner du att du har utvecklat som spelare?

– Jag har blivit lite tuffare och lite bättre i försvarsspelet. Sedan är jag samma typ av spelare som jag var när jag stack med att försöka vara spelskicklig och lösa situationer. Jag ser kanske inte så flashig ut på isen men försöker att lösa situationerna på ett lugn och trygghet.

Vill stå på torget

Med alla stjärnvärvningar är Färjestad tillsammans med Luleå förhandsfavoriter till att ta hem SM-guldet den här säsongen. De är till och med klara favoriter till titeln men Wikstrand ser fler utmanare.

– Det är fyra, fem lag som ser fantastiskt bra ut. Frölunda ser intressanta ut, Skellefteå har jag inte jättebra koll på men de har värvat spelare från Nordamerika, Växjö blir alltid bra och Rögle har en spännande resa på gång. Ja, man kan rabbla hur många lag som helst, det är så oerhört jämnt i SHL.

Men han tycker också att det är lag som får slå ur underläge för det finns riktigt stora ambitioner med Färjestad den här vintern.

– Jag ser oss som favoriter. Med det laget som vi har och den målsättningen som vi har satt upp vore det tjänstefel av mig att säga att vi ska försöka gå till semifinal. Det är inte någon i gruppen, bland sponsorerna, i ledningen eller fansen som skulle köpa det. Vi har en målsättning att vi ska stå på Stora torget i Karlstad. Det är sjukt svårt att nå dit men det är målsättningen.

Trygg i rollen

Med sin roll om lagkapten har han en väldigt viktig uppgift att utföra om den målsättningen ska bli verklighet när vi skriver april månad i kalendern.

– Det är klart att det är en ära att vara lagkapten, Färjestad är en av de största klubbarna i Sverige och Europa och det kommer ett stort ansvar med uppgiften. Jag var lagkapten innan jag stack till Ryssland men då blev jag lite mer inkastad i rollen då de tog bort Alexander Johansson mitt under säsongen. Nu har jag kunnat bearbeta det och vet hur det är så jag är mer trygg i rollen.

Vilka spelare kommer att bli säsongens utropstecken i Färjestad?

– Bland de yngre backarna kommer Joel Nyström och Albert Johansson fortsätta att nya steg i utvecklingen. Sedan spelade jag med Anton Berglund i Strömstad och jag tycker att han såg fantastiskt bra ut. Framåt kommer många att bli förvånade hur bra Jacob de la Rose är. Han kommer inte att göra 60 poäng under säsongen men kommer att vara som ett ånglok i vår offensiv. Så ser det ut i hela vår centerlinje i övrigt också med Martin Johansson, Linus Johansson och Gustav Rydahl, det är inga lätta spelare att tas med.

Om vi backar tiden ett par år var Mikael Wikstrand i Ottawa Senators organisation. Framtiden i NHL såg utstakad ut för en lång tid framöver men han valde att bryta kontraktet. Han blev sedan avstängd under en period på fyra månader innan den hävdes och han blev klar för Färjestad.

Satt djupa spår

I en intervju med Värmlands Folkblad berättade Mikael Wikstrand att uppbrottet med Ottawa berodde på att hans bror hade drabbats av leukemi.

– I dag lever min bror ett ganska stabilt liv. Han får åka in på regelbundna kontroller och äta mediciner och vissa saker får han helt enkelt välja bort. Hans sjukdom var den absolut största anledningen till att jag bröt upp i Nordamerika då jag ville spela på hemmaplan på grund av den. Det är något som har satt djupa spår i familjen men nu är det som sagt stabilt och ett okej liv som han lever.

Mikael Wikstrand under träningsmatchen mellan Färjestad och Örebro den 11 augusti 2021 i Karlstad.
Mikael Wikstrand under träningsmatchen mellan Färjestad och Örebro den 11 augusti 2021 i Karlstad. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Äger tre travhästar

Familjen först och sedan ishockeyn har Mikael Wikstrand alltid varit noggrann med att poängtera. Efter det kommer travsporten som ett väldigt stort intresse. Både att titta på men han äger också tre hästar. En är Naheed, som startade på V75 så sent som den 21 augusti, och en ettåring som ännu inte har startat.

Men det finns också ett treårigt sto vid namn Index Magi där massor av spelare i laget är med och deläger.

– Det är jag, Micke Lindqvist, Albert Johansson, Roger Johansson, Henrik Haukeland, Pelle Prestberg, materialaren Arto Mäntymäki. Dessutom är Patrik Hjelte och advokaten Henrik Nilsson med på en andel.

Index Magi har inlett karriären på bästa sätt med seger i den första starten så det finns alla förutsättningar för en kul höst, vinter och vår både på och utanför isen för många av spelarna i Färjestad.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMikael WikstrandNedsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.