Vi är delaktiga om vi blundar för massavrättningarna i Iran

Publicerad:
Morteza Sadeghi håller upp en bild på hans vänner som avrättades under sommaren 1988. Till vänster Amir Sandoghchesaz, 26 år, och till höger Faraj Nankeli 30 år. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Deras budskap var att familjerna aldrig kommer att glömma eller förlåta det som hände under sommaren 1988 och kommer att fortsätta kämpa för rättvisa och sanningen, skriver Morteza Sadeghi.

För några veckor sedan började den historiska rättegången mot en iransk medborgare för folkrättsbrott och mord i Stockholms tingsrätt. Mannen är anklagad för massavrättningar i Gohardasht-fängelset i Karaj i Iran i samband med 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i Iran.

Flera av målsäganden är överlevare från Gohardasht-fängelset. De har blivit utsatta för tortyr i fängelset av den åtalade mannen och vittnat om mannens inblandning i avrättningar av medfångar, enligt förundersökningen.

Det Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) höll en digital konferens om 1988 års massaker på fredagen den 27 augusti där 1 000 tidigare politiska fångar och iranier från hela världen medverkade tillsammans flera internationella gästtalare. Konferensen uppmärksammade den 33:e årsdagen av denna massaker på 30 000 politiska fångar i Iran och hedrade offren.

Så skriver du en debattartikel

Flera av offrens anhöriga i Iran trotsade regimens förtryck och censur och skickade videoklipp till konferensen från Iran. Även anhöriga till offren från andra länder i världen, däribland Sverige, talade till konferensen. Deras budskap var att familjerna aldrig kommer att glömma eller förlåta det som hände under sommaren 1988 och kommer att fortsätta kämpa för rättvisa och sanningen.

Italiens tidigare utrikesministrar Franco Frattini och Giulio Terzi, Kanadas tidigare utrikesminister John Baird, Guy Verhofstadt, Belgiens tidigare premiärminister och Litauens tidigare utrikesminister Audronius Azubalis var också bland talarna. Utrikesministrarna kritiserade EU:s skamliga tystnad och krävde en förändring. De påpekade att det är dags att stödja och säkra en oberoende, internationell utredning av 1988 års massaker i Iran.

"Rörelsen för rättvisa är för oss synonymt med uthållighet, ståndaktighet och motstånd för att störta prästerskapets styre. Och att med all vår styrka sträva efter att etablera frihet. Därför fortsätter regimen att förneka denna massaker, minimera antalet offer och radera deras identitet i ett försök att förlänga sitt envälde", sade oppositionsledaren och NCRI:s valda president, Maryam Rajavi.

Dominique Attias, ordförande i Europeiska advokatsamfundet (FBE), betonade i sitt tal att 1988 års massaker är ett brott mot mänskligheten och måste stoppas. Européer och hela världen tiger samtidigt som Iran i dag styrs av en mördare, sade hon med hänvisning till iranska presidenten Ebrahim Raisis inblandning i massavrättningarna 1988.

Geoffrey Robertson QC, framstående brittisk jurist, argumenterade för att massakern kan beaktas som ett folkmord i och med att det finns en religiös koppling sedan massavrättningarna började med en fatwa som beordrade avrättning av de som fört krig mot Gud. "Att döda fångar har varit ett brott i århundraden. Skillnaden är att om det uppgår till folkmord så finns det en internationell konvention som gör att länder har ett ansvar att vidta åtgärder och straffa de ansvariga för folkmordet", sade han.

Förra fredagens konferens var det senaste i en rad internationella röster som kräver att FN tillsätter en utredning av 1988 års massaker för att utkräva förövarna ansvar, inte minst den nuvarande presidenten Raisi.

Andra röster som backat och manat till en FN-utredning är Amnesty International, FN:s särskilde Iranrapportör samt tidigare och nuvarande MR-experter från FN. Sverige och EU bör ta ledarrollen i detta sammanhang. Deras fortsatta tystnad stärker bara straffriheten i Iran och därmed banar väg för fortsatta grymheter och undertryckande i landet.

Morteza Sadeghi

Människorättsaktivist

Artikeltaggar

Amnesty InternationalDebattEUFNIranMänskliga rättigheter

Läs vidare